H Apple αποσύρεται σιγά σιγά από την αυτοκίνηση;


Το Project Titan, η εμπλοκή της Apple με την αυτοκίνηση, ήταν και είναι ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα μυστικά της παγκόσμιας βιομηχανίας. Τώρα όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε ένα μάλλον άδοξο τέλος.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Apple, με τη συνηθισμένη μυστικοπάθειά της, είχε πριν από μερικά χρόνια διαρρεύσει την πρόθεσή της να ασχοληθεί με την αυτοκίνηση. Στην πορεία υψηλά ιστάμενος μάνατζέρ της, πιο συγκεκριμένα ο Jeff Williams, είχε χαρακτηρίσει το αυτοκίνητο ως την απόλυτη κινητή συσκευή πυροδοτώντας μια ακατάσχετη φημολογία, ενώ οι φανατικοί οπαδοί της μάρκας έβλεπαν ήδη το τέλος των παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Τα πράγματα όμως για το Project Titan όπως ονομάζεται δεν εξελίχθηκαν ίσως όπως περίμενε η εταιρεία και οι οπαδοί της. Το 2016 η ομάδα του Titan αποψιλώθηκε καθώς από τους συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, 2.700 ειδικούς αποχώρησαν περίπου 1.000. Πολλοί από αυτούς εργάζονται για την Tesla, καθώς και για άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων ή start ups.

Η φημολογία συνεχίστηκε, όχι πλέον για ένα αυτοκίνητο εξελιγμένο εξολοκλήρου από την Apple -για το οποίο όπως βλέπετε είχαν κυκλοφορήσει και σκίτσα- αλλά για την εξέλιξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης και μια ευρεία συνεργασία αρχικά με τη Ford και στη συνέχεια με την BMW. Μάλιστα όλες οι φήμες συνέκλιναν στο ότι τελικά η ηλεκτρική i3 θα αποτελούσε τη βάση για το αυτοκίνητο με σήμα το δαγκωμένο μήλο. Πάντως η Apple είχε και έχει άδεια για δοκιμές αυτόνομων αυτοκινήτων στους δρόμους της Καλιφόρνια, για τις οποίες χρησιμοποιεί ειδικά διασκευασμένα Lexus RX450h.

Από τις παραπάνω συνεργασίες δεν υλοποιήθηκε καμία, ενώ το Project Titan δέχεται ήδη από τις αρχές του 2019 ακόμα πλήγμα. Κι αυτό γιατί η αμερικάνικη εταιρεία ανακοίνωσε μια ακόμα μείωση των εργαζομένων σε αυτό, καθώς θα αποχωρήσουν 200 οι οποίοι θα μετακινηθούν κατά κύριο λόγο σε άλλα τμήματα και κυρίως σε αυτό της μηχανικής εκμάθησης.

Όλα δείχνουν πως η Apple έχει δρομολογήσει αν όχι την αποχώρησή της από την αυτοκίνηση και τις μελλοντικές της τεχνολογίες τη μείωση της εμπλοκής της παρόλο που η επίσημη θέση είναι πως συνεχίζει δυναμικά και θεωρεί πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Απλά θα επικεντρωθεί σε πολύ συγκεκριμένους τομείς. Για να δούμε…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ