Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που μετά από 16 χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ινδία. Σημείωσε επίσης ότι Ινδός πρωθυπουργός δεν είχε επισκεφθεί τη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια μέχρι την επίσκεψη πριν λίγους μήνες του Ναρέντρα Μόντι.
Η Ελλάδα γεωγραφικά είναι η φυσική πύλη των ινδικών εταιρειών προς της ΕΕ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία μετά το brexit. Έχουμε κέντρα logistics, αεροδρόμια, λιμένες, υποδομές και έτσι δεν προκαλεί έκπληξη ότι έχουμε ήδη ινδικές εταιρίες που επενδύουν στην Ελλάδα.
Υπάρχει πολλή παραπληρωματικότητα μεταξύ των δύο χωρών. Για παράδειγμα η άμυνα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον στη βιομηχανία. Είμαστε σε διαδικασία που αναδιαμορφώνουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Η ναυτιλία είναι ένας άλλος τομέας που φαίνεται ότι έχει μεγάλη παραπληρωματικότητα μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας. Η ναυπηγική, η φαρμακευτικές εταιρείες ένας τομέας όπου η Ινδία είναι ισχυρότατη όπως και η Ελλάδα στην παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων.
Έχουμε και στην Ινδία και στην Ελλάδα αγρότες που διαμαρτύρονται και το μέλλοςν της γεωργίας βρίσκεται σε μία εποχή που πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας.
Η Ινδία έχει τεράστια τεχνολογική πρόοδο, και στην Ελλάδα ο τεχνολογικός τομέας είναι ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος. Έχουμε πολλές start up.
Είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί με βαθύτατο σεβασμό της μίας πλευράς προς την άλλη, θέλουμε να τονώσουμε όλα αυτά που μας συνδέσουμε πολύ περισσότερο.
Πιστεύουμε ότι θα έχουμε μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις πολύ σύντομα όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης και κινητικότητας όπου περισσότεροι εργαζόμενοι Ινδοί θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα.

