Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να αντιστρέψουν τον διαβήτη;

Ο διαβήτης είναι διαχειρίσιμος με την κατάλληλη φροντίδα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η μετατροπή των βλαστοκυττάρων σε κύτταρα που εκκρίνουν ινσουλίνη θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδα.

Μια νέα μελέτη, η οποία περιλαμβάνεται στο περιοδικό Stem Cell Reports , υπογραμμίζει την έρευνα από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο St. Louis, MO. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά στο μέλλον για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Σε προηγούμενες μελέτες, οι επιστήμονες μετέτρεψαν με επιτυχία βλαστοκύτταρα σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και ονομάζονται βήτα κύτταρα. Ωστόσο, αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτών των προηγούμενων προσπαθειών, κυρίως επειδή ήταν δύσκολο να ρυθμιστεί η ποσότητα ινσουλίνης που παράγουν τα νέα βήτα κύτταρα.

Με την τροποποίηση του τρόπου με τον οποίο ανέπτυξαν τα κύτταρα, η ομάδα πίσω από την τρέχουσα μελέτη έχει παραγάγει βήτα κύτταρα που ανταποκρίνονται περισσότερο στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν μεταμόσχευσαν τα νέα κύτταρα σε ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράγουν ινσουλίνη, τα κύτταρα άρχισαν να εκκρίνουν την ορμόνη μέσα σε λίγες μέρες. Καλύτερα, βοήθησαν τον έλεγχο του σακχάρου των ζώων για μήνες.

«Ήμασταν σε θέση να ξεπεράσουμε μια σημαντική αδυναμία στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αυτά είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως», λέει ο κύριος ερευνητής Jeffrey R. Millman, Ph.D., βοηθός καθηγητή ιατρικής και βιοϊατρικής μηχανικής. «Τα νέα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη αντιδρούν πιο γρήγορα και καταλλήλως όταν συναντούν γλυκόζη. Τα κύτταρα συμπεριφέρονται πολύ περισσότερο σαν βήτα κύτταρα σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη», προσθέτει.

Ο διαβήτης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους

Ο διαβήτης είναι μια ανίατη ασθένεια που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Στον διαβήτη τύπου 2 , που είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος, το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν ανταποκρίνεται σωστά. Παρόλο που το παγκρεατίτιδα που παράγει ινσουλίνη μπορεί να δημιουργήσει αρχικά περισσότερη από αυτή την ορμόνη για να αντισταθμίσει το έλλειμμα, δεν μπορεί να συμβαδίσει με το χρόνο.

Τελικά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και δεν είναι πλέον δυνατό για το σώμα να τα κρατήσει μέσα σε ένα κανονικό, υγιές εύρος. Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά δυνητικά σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Είναι επίσης μια κοινή κατάσταση, που επηρεάζει περίπου 30,3 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή 9,4 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ. Από τα 30,3 εκατομμύρια άτομα που ζουν με διαβήτη, η American Diabetes Association εκτιμά ότι περίπου 7,2 εκατομμύρια δεν έχουν λάβει διάγνωση. Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις διαβήτη στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Ο διαβήτης είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και, χωρίς κατάλληλη διαχείριση, μπορεί να προκύψουν ορισμένες επιπλοκές. Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα μάτια, τα νεύρα και το δέρμα και τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και ούρηση, υπερβολική πείνα, ακραία κόπωση , προβλήματα όρασης και κοψίματα και μώλωπες που χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν.

Θα μπορούσε αυτή η μέθοδος να λειτουργήσει στον άνθρωπο;

Με τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη να συνεχίζει να αυξάνεται, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται με την ελπίδα να βρουν μια νέα θεραπεία για αυτή την πάθηση.

Ο Μίλμαν ήταν μέλος μιας ερευνητικής ομάδας που εργάστηκε αρχικά για τη μετατροπή των κυττάρων του δέρματος σε βλαστικά κύτταρα το 2014 και στη συνέχεια έκανε κάτι παρόμοιο το 2016 με κύτταρα του δέρματος από ένα άτομο με διαβήτη. Και οι δύο φορές, η ομάδα εργάστηκε για να μετατρέψει τα βλαστικά κύτταρα σε κύτταρα βήτα που εκκρίνουν ινσουλίνη, αλλά δεν δούλεψαν καλά όταν άρχισαν να παράγουν την ορμόνη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κύτταρα παρήγαγαν υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης, ενώ σε άλλα δεν παρήγαγαν αρκετή ποσότητα. Καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι ιδανική για τη διαχείριση του διαβήτη στους ανθρώπους. Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη, τα πρόσφατα αναπτυγμένα βήτα κύτταρα ήταν πολύ πιο αξιόπιστα. » Τα νέα κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα και εκκρίνουν ινσουλίνη που ανταποκρίνεται καλύτερα στα επίπεδα γλυκόζης». Ο κύριος ερευνητής Jeffrey R. Millman, Ph.D.

Η έρευνα αυτή προσφέρει μια νέα και συναρπαστική κατεύθυνση για τους ερευνητές του διαβήτη – θα μπορούσε αυτή η έννοια να παράγει ινσουλίνη και να λειτουργήσει καλά στον άνθρωπο; Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές, αλλά καταρχάς, οι επιστήμονες θα πρέπει να αναπτύξουν έναν τρόπο για να ελέγξουν τα κύτταρα με ασφάλεια στους ανθρώπους.

Αν φτάσει σε αυτό το σημείο, ο Millman έχει σχέδια για μαζική παραγωγή των κυττάρων. Αυτός και η ομάδα του μπορούν ήδη να δημιουργήσουν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο βήτα κύτταρα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν και υπάρχει μια μακρά πορεία προς το πέλμα, κατ ‘αρχήν, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική ώθηση για τη θεραπεία του διαβήτη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here