Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα – Προς νέα Πανελλαδική Σύσκεψη οι αγρότες το Σάββατο, πριν τη συνεδρίαση στην Ε.Ε. για την ΚΑΠ


Στον ίδιο χρόνο με τους αγρότες το Μαξίμου σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του ενώ καθίσταται σαφές το μήνυμα –μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου– ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους.

Το μεγάλο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων φαίνεται να κλείνει έναν πρώτο κύκλο, με τους αγρότες ναι μεν να είναι αμετακίνητοι ως προς τα ζητούμενά τους κάνοντας όμως λόγο για μια «αξιοπρεπή διαμαρτυρία» που «τίμησε τους αγρότες».

Στα μπλόκα οι Θεσσαλοί -Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Καρδίτσας

Στον κόμβο του Πλατύκαμπου, οι Θεσσαλοί αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν και να συνεχίσουν με παράλληλες δράσεις σε συντονισμό και με τα υπόλοιπα μπλόκα στα οποία οι αγρότες θα αποφασίσουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.Την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε., προκειμένου να ξεκινήσει η αναθεώρηση της ΚΑΠ, την οποία οι αγρότες θεωρούν ότι είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο μία Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών ώστε να καθορίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.

Το επόμενο ραντεβού Μητσοτάκη με αγρότες στη Λάρισα

Εν τω μεταξύ οι αγρότες της Θεσσαλίας αναμένουν μέχρι την Κυριακή επιβεβαίωση από το Μαξίμου για νέο ραντεβού με τον κ.Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι μία νέα συνάντηση να πραγματοποιηθεί, ενδεχομένως μάλιστα στη Λάρισα, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου. Σε αυτή τη συνάντηση βέβαια θα τεθούν τα ειδικότερα θέματα του πρωτογενούς τομέα στις περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel, με τους αγρότες να θέτουν και ζητήματα υποδομών.Η συνάντηση των αγροτών της Θεσσαλίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

Τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι αγρότες της Καρδίτσας και εκείνοι του Κάστρου Βοιωτίας, παραμένοντας στο μπλόκο στον κόμβο του αυτοκινητόδρομου Ε65. Το Σαββατοκύριακο θα ενταχθούν νέα τρακτέρ τα οποία θα ενισχύσουν το μπλόκο.Συλλαλητήριο θα διεξαχθεί τη Δευτέρα (26/2) στις 18:30 στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας με τρακτέρ, όπου την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε, ώστε να ξεκινήσει η αναθεώρηση της ΚΑΠ.Γέμισαν με κυψέλες τη πλατεία Συντάγματος και άναψαν τα καπνιστήρια οι μελισσοκόμοι

Με κυψέλες γέμισαν τη πλατεία Συντάγματος οι μελισσοκόμοι. Φορώντας τις στολές τους, άναψαν τα καπνιστήρια και διαδήλωσαν για τα αιτήματά τους, ανησυχώντας για την κλιματική κρίση.

Οι μελισσοκόμοι τοποθέτησαν άδειες κυψέλες μπροστά από τη Βουλή θέλοντας να δείξουν ότι τα μελίσσια τους αφανίζονται, η παραγωγή μελιού μειώνεται και είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξή τους.

Η συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κράτησε πάνω από τρεις ώρες.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δέσμευση προσωπική αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού θα είμαστε αμείλικτοι στους ελέγχους στα θέματα ελληνοποιήσεων είναι κάτι που μας αφορά. Ήδη το νομοσχέδιο που θα περάσει την επόμενη εβδομάδα δημιουργεί ουσιαστικά ένα κυρωτικό πλαίσιο εξαιρετικά αυστηρότερο».

Μέλος της συντονιστικής επιτροπής μελισσοκόμων είπε πως υπήρξαν δεσμεύσεις για τη διαδικασία ελέγχου απέναντι στο προϊόν για να δοθεί αξία και στον Έλληνα παραγωγό.

Τα αιτήματα των μελισσοκόμων

Οι μελισσοκόμοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θέτοντας τα αιτήματά τους και αποφασίστηκε κοινή ομάδα εργασίας για το ζήτημα, όπως στους ελέγχους και τις ελληνοποιήσεις προϊόντων.

• Καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων (Διοικητικά μέτρα και έλεγχοι στο εισαγόμενο μέλι.)

• Μείωση κόστους παραγωγής

• Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων

• Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών.

• Επιδότηση επικονίασης. Πλήρης ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.

• Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

• Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ