Τρόφιμα: Βαρύ πλήγμα οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων


Τρόφιμα που εισάγονται από το εξωτερικό, ελληνοποιούνται στη χώρα μας και φτάνουν στα ράφια σε υψηλές τιμές 

Τρόφιμα όπως γάλα και γαλακτοκομικά, κρέατα, φρούτα και λαχανικά, μέλι, όσπρια, ξηροί καρποί εισάγονται από γειτονικές ή τρίτες χώρες σε χαμηλότερες τιμές, βαφτίζονται ελληνικά και πωλούνται ακριβότερα.

Βαρύ πλήγμα για την εγχώρια αγροτική παραγωγή αλλά και για την τσέπη των καταναλωτών αποτελούν εισαγόμενα προϊόντα τα οποία ξαναβαφτίζονται και πωλούνται ως ελληνικά, τονίζουν «Τα Νέα» σε δημοσίευμά τους. Γάλα και γαλακτοκομικά, κρέατα, φρούτα και λαχανικά, μέλι, όσπρια, ξηροί καρποί εισάγονται από γειτονικές ή τρίτες χώρες με τους επιτήδειους να τα «βαφτίζουν» ως παραγόμενα στη χώρα μας.

Γάλα από τη Βουλγαρία, αμνοερίφια από τη Ρουμανία, μέλι από την Κίνα, λαχανικά και φρούτα από την Τουρκία, είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι εισάγονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια με λάθρο τρόπο φτάνουν στο πιάτο των νοικοκυριών ως «ελληνικά» και μάλιστα σε υψηλές τιμές, αν και δεν είναι ανάλογης ποιότητας.

Σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων οι εισαγωγές γάλακτος γίνονται σε χαμηλότερες τιμές πιέζοντας τις εγχώριες, χωρίς ωστόσο να διαμορφώνεται χαμηλότερα και η τελική τιμή για τον καταναλωτή, ο οποίος δεν γνωρίζει την προέλευση, αφού συχνά η συσκευασία έχει την ένδειξη «ΕΕ».

Επίσης ενδέχεται κάποιες ποσότητες να κατευθύνονται παρατύπως και στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, ακόμα και ΠΟΠ, για τα οποία και πάλι πληρώνουν εν αγνοία τους υψηλές τιμές οι καταναλωτές, χωρίς να γνωρίζουν τι αγοράζουν.

Πρόσφατα εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων είχαν καταγγείλει την αθρόα εισαγωγή γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων από γειτονικές χώρες, γεγονός που προκάλεσε την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλα τα στάδια της αλυσίδας. Μάλιστα μετά τις καταγγελίες και τους ελέγχους που ακολούθησαν ενώ περνούσαν 35-40 βυτία τη μέρα με γάλα που δεν ήταν ελληνικό, τώρα έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Ωστόσο και στα φρούτα και τα λαχανικά οι ελληνοποιήσεις ως φαίνεται καλά κρατούν. Μόνο τον Ιανουάριο εισήχθησαν στην Ελλάδα, με βάση προσωρινά στοιχεία του Incofruit Hellas, 47.000 τόνοι έναντι 35.832 του Ιανουαρίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31,36%.

Μόνο στα μήλα οι εισαγωγές έφτασαν τους 1.798 τόνους έναντι 464 πέρυσι (αύξηση 287,5%) με τα περισσότερα να προέρχονται κυρίως από τη Β. Μακεδονία, την Πολωνία και τη Σερβία. Αντίστοιχα, στα ακτινίδια εισήχθησαν 560 τόνοι από 47 πέρυσι τον ίδιο μήνα, κυρίως από Ιράν και Τουρκία.

Αν και η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού στη χώρα μας, αυτό δεν καταγράφεται στις τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές, ενώ οι παραγωγοί μιλούν για τις δικές τους ποσότητες που μένουν στα ψυγεία τους. Την ώρα που οι εισαγωγές από τρίτες χώρες εκτοξεύθηκαν το 2023 κατά 32,9% στα ράφια των καταστημάτων και τις υπαίθριες αγορές, λίγες είναι οι ταμπέλες που αναγράφουν κάποια τρίτη χώρα ως χώρα προέλευσης, ενώ και οι τιμές δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις.

Και στο μέλι όμως οι μελισσοκόμοι καταγγέλλουν εισαγωγές από την Ασία, με τους επιτήδειους να προχωρούν σε προσμίξεις και να πωλούν αμφίβολης ποιότητας ως ελληνικά. Όπως λένε, την ώρα που από τον Έλληνα παραγωγό το προϊόν φεύγει στην τιμή των 5-6 ευρώ το κιλό, το εισαγόμενο από την Ασία κοστίζει 1,5 ευρώ, ωστόσο ο καταναλωτής φτάνει να το πληρώνει στο ράφι έως και 12 ευρώ. Όσο για τα κρέατα κει εκεί τα… βαφτίσια αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα κάθε Πάσχα.

Μόνο την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα, ενώ έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000 ευρώ.

Μάλιστα από τις 18 Ιανουαρίου 2024 διενεργούνται έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα του. Οι έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί, από μεικτά κλιμάκια με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών όπου κρίνεται αναγκαίο. Στην προσπάθεια προστασίας των καταναλωτών και των παραγωγών, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που θα ισχυροποιεί τη νομοθεσία για προστασία των ελληνικών προϊόντων από τις ελληνοποιήσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ