Σεισμός στις Αλκυονίδες πριν 43 χρόνια: 6,7 Ρίχτερ με 20 νεκρούς


 Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ χτυπά με επίκεντρό του τις Αλκυονίδες στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου

Συμπληρώνονται 43 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στις Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό κόλπο το 1981 . Ο σεισμός δεν ήταν μόνο ισχυρότατος αλλά και μακράς διάρκειας.

Ο κύριος σεισμός όμως δεν ήρθε μόνος του. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον κύριο, που έσπειραν τον τρόμο και δεν άφησαν τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να ηρεμήσουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Καταστροφές έγιναν σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο.

Την επόμενη μέρα ο μετασεισμός έφτασε τα 6,4 Ρίχτερ, ενώ εννέα ημέρες αργότερα, στις 4 Μαρτίου, ακόμα ένας μετασεισμός 6,3 Ρίχτερ, προκάλεσε περισσότερες ζημιές.

Ο απολογισμός των σεισμών στις Αλκυονίδες ήταν 20 νεκροί, αρκετοί από αυτούς από καρδιακές προσβολές και ανθρώπους που πήδηξαν από μπαλκόνια και ταράτσες.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό υπήρξαν 500 τραυματίες, 22.554 κατεστραμμένες οικοδομές, 11.745 οικοδομές έπαθαν σοβαρές βλάβες και άλλες 50.222 που χρειάστηκαν επισκευές.

Πολλοί άνθρωποι στην Αθήνα έκαναν καιρό να ξαναμπούν σε σπίτι. Τα πάρκα και οι πλατείες ήταν ασφυκτικά γεμάτα, ειδικότερα τις πρώτες μέρες μετά από τον φονικό σεισμό.

Στην Αττική, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλωβίζουν εκατοντάδες πολίτες από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από πολυκατοικίες ετοιμόρροπες.

Που είναι το ρήγμα

Οι Αλκυονίδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του κορινθιακού κόλπου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή, το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι.

Είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά.

Η Αθήνα έμελλε να ξαναζήσει τον τρόμο του Εγκέλαδου 18 χρόνια αργότερα από τον σεισμό του 1981, με τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999.

Μπορεί ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 να ήταν μικρότερος σε μέγεθος (5,9 Ρίχτερ), όμως το επίκεντρο ήταν πολύ πιο κοντά και κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους ενώ οι ζημιές έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ