Ολλανδία: Γηροκομείο προσφέρει δωρεάν διαμονή σε φοιτητές, αρκεί να κάνουν παρέα σε ηλικιωμένους


Ένα ευφυές πρόγραμμα εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε έναν οίκο ευγηρίας στην Ολλανδία, τον Humanitas. Συμφώνα με το πρόγραμμα αυτό, δίνεται δωρεάν στέγη σε φοιτητές με την προϋπόθεση να κάνουν συντροφιά σε ηλικιωμένους!

Πρόκειται για ένα πραγματικά φιλόδοξο σχέδιο που εφαρμόζεται τόσο στην Ολλανδία, όσο και σε μεγαλουπόλεις της Αμερικής αλλά και της Ευρώπης. Το εν λόγω πρόγραμμα λοιπόν προσφέρει κάτι τρυφερό και ουσιώδες ταυτόχρονα: παρέα σε υπερήλικες που βιώνουν πιο σκληρά από τον καθένα τη μοναξιά και την εγκατάλειψη και ταυτόχρονα στέγη σε φοιτητές που ολοκληρώνουν βασικές, μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.

Το γηροκομείο στην Ολλανδία που το εφαρμόζει

Στο Humanitas, έναν πρότυπο οίκο ευγηρίας στην Ολλανδία, οι κανόνες είναι απλοί: μπορείς να εξασφαλίσεις δωρεάν στέγη με αντάλλαγμα 30 ώρες εβδομαδιαίας παρέας σε κάποιον ηλικιωμένο.

Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από φθηνό ενοίκιο

Από την μια μεριά λοιπόν, οι φοιτητές αναζητούν φθηνό ενοίκιο. Και διαμένοντας σε αυτό το γηροκομείο, δεν χρειάζεται να πληρώνουν τίποτα!

Βέβαια, οι φοιτητές στο γηροκομείο δεν διαμένουν σε κάποιο δωμάτιο μόνοι τους, αλλά συγκατοικούν με έναν ηλικιωμένο.

Οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη από συντροφιά

Τα άτομα τρίτης ηλικίας του γηροκομείου, από την άλλη, θέλουν λίγο παρέα. Έναν άνθρωπο να επικοινωνήσουν, κάτι το οποίο εξασφαλίζεται μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα.

Με ποιο τρόπο βοηθούν οι νέοι τους ηλικιωμένους

«Μιλάνε μαζί τους, παίζουν παιχνίδια, τους μαγειρεύουν ή πηγαίνουν μαζί τους στο εμπορικό κέντρο. »τόνισε ο Arjen Meihuizen, που είναι ο ιδιοκτήτης του οίκου ευγηρίας.

Μάλιστα ένας φοιτητής πληροφορικής, ο Jurrien, που συγκατοικεί με έναν ηλικιωμένο στο Humanitas, είχε μια καλή ιδέα. Να μάθει στον 85χρονο συγκάτοικό του, πώς να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Οι ηλικιωμένοι αναζωογονούνται, οι νέοι παίρνουν μαθήματα ζωής

Είναι αναμφίβολα ένα ευφυές πρόγραμμα, που εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τις δυο πλευρές.

«Και οι δυο πλευρές βγαίνουν κερδισμένες. Βασικός σκοπός μας βέβαια είναι το να μην απομονώνονται οι ηλικιωμένοι από τον έξω κόσμο», συμπλήρωσε ο Arjen.

Τι δήλωσε ένας φοιτητής που μένει στο Humanitas

«Όταν ξεκίνησα διαμένοντας στο Humanitas πίστευα ότι απλώς θα βοηθάω λιγάκι. Στην πορεία, όμως, ανακάλυψα ότι δημιουργούνται δεσμοί βαθύτεροι και ισχυρότεροι απ’ ό,τι αρχικά φαντάζεσαι», ανέφερε ο Patric, ένας νεαρός φοιτητής που συγκατοικεί με μια ηλικιωμένη στο Humanitas.

Κλείνοντας

Παραλλαγές αυτού του προγράμματος συναντά κανείς πολλές σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, την Αγγλία αλλά και την Ισπανία…

Επιμέλεια: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ