Επιχείρηση «Ασπίδες»: Το βίντεο με τον απόπλου της φρεγάτας «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα


Απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας, από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, η φρεγάτα «Ύδρα», η οποία θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Πρώτος προορισμός θα είναι ο ναύσταθμος της Κρήτης για λίγες ώρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το μακρύ της ταξίδι επί τρεις μήνες για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα των «Ασπίδων», συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Σε αυτή την ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από την Γερμανία και από την Γαλλία, ενώ το στρατηγείο στην Λάρισα παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδα».

Φρεγάτα Ύδρα – Το Πεδίο δράσης

Η F-452 «Ύδρα» θα έχει στο «πλευρό» της ακόμη τρία ευρωπαϊκά πλοία. Το ιταλικό αντιτορπιλικό D-552 Caio Duillio, στο οποίο επιβαίνει ο εν πλω διοικητής της επιχείρησης, τη γαλλική φρεγάτα D-653 Languedoc και τη γερμανική φρεγάτα F-221 Hessen που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Ναύσταθμο της Κρήτης.



Περιοχή δράσης, όπως καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, αποτελούν τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος του Αντεν, η Αραβική Θάλασσα, ο Κόλπος του Ομάν και ο Περσικός. Κύρια αποστολή της ευρωπαϊκής αρμάδας θα είναι η συνοδεία εμπορικών πλοίων, η συγκέντρωση πληροφοριών για την επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης στη θάλασσα και η προστασία της ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι, σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο. Η Επιτροπή όρισε και τους κανόνες εμπλοκής της επιχείρησης, η οποία έχει αμυντικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως η χρήση των οπλικών συστημάτων των πλοίων θα στοχεύει στην αντιμετώπιση απειλών, πυραύλων και μη επανδρωμένων (αεροσκαφών, επιφανείας και υποβρυχίων) και όχι σε επιθετικές ενέργειες εναντίον των Χούθι.

Φρεγάτα Ύδρα – Δείτε εικόνες από τον απόπλου


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ