Λέκκας: «Περιμένουμε σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη» – Επηρεάζεται η Ελλάδα;


Μεγαλώνει η ανησυχία για έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος θα είναι πάνω από 7,5 Ρίχτερ. Όσο δεν υπάρχουν αισθητές σεισμικές δονήσεις, τόσο αυξάνονται οι φόβοι ότι η σεισμική δόνηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν εκτονωθεί.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο Newsbomb.gr για τους λόγους που ενισχύουν έναν αρκετά μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη αλλά και για τα ελληνικά δεδομένα, κατά πόσο δηλαδή αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα και αν προβληματίζουν οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Κορινθιακό κόλπο.

«Μετά τον σεισμό του 1999 στο Ισμίτ η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα προσανατολίστηκε στο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του εγκέλαδου. Το ρήγμα της Ανατολίας παρουσιάζει μια επαναληπτικότητα στη σεισμική δραστηριότητα και επίσης το στο ρήγμα του Ισμίτ ακολουθεί προς τα δυτικά στον υποθαλάσσιο χώρο της Κωνσταντινούπολης. Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει να σπάσει από το 1755 που έγινε ο τελευταίο μεγάλος σεισμός περίπου στα 7 Ρίχτερ.»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας: «Με βάση αυτό το δεδομένο, οι διεθνείς ερευνητικές αποστολές προσαρμόστηκαν σε αυτή τη μελέτη και όλες συγκλίνουν στις απόψεις ότι θα έπρεπε να έχει δώσει μεγάλο σεισμό ως το 2020. Ο σεισμός αυτός δεν εκδηλώθηκε το 2020 και έτσι συσσωρεύεται ενέργεια και μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο σεισμό»

Για τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ στην περιοχή της Προύσας είπε χαρακτηριστικά ότι είναι ένα προοίμιο του σεισμού που αναμένεται να έρθει. «Αυτό είναι γνωστό το θέμα και οι Τούρκοι κάνουν χρόνια κάποιες δράσεις για να μειώσουν τη διακινδύνευση, με επιχειρησιακά σχέδια, βελτίωση κατασκευών με ενισχύσεις ενώ προχθές τοποθέτησαν πινακίδες για τσουνάμι στο παράκτιο μέρος της περιοχής.».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, «η έκθεση στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ μεγάλη καθώς μιλάμε για 20 εκατομμύρια κόσμο και οι κατασκευές είναι πολύ παλιές. Το 1/3 έχουν θέμα και το 1/3 είναι νέες κατασκευές. Αν ισχύσει ότι έγινε στην Αντιόχεια θα έχουμε θέμα. Το άλλο 1/3 είναι σύγχρονες κατασκευές προς το αεροδρόμιο»

Επηρεάζεται η Ελλάδα από τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη;

Ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν επηρεάζεται από τον επικείμενο σεισμό στην γειτονική πρωτεύουσα αλλά όταν γίνει ο σεισμός θα δούμε αν θα επηρεαστεί η Ελλάδα ή όχι.

Ωστόσο ως προς το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας για τους σεισμούς στη χώρα δήλωσε ότι γίνονται προσεισμικοί έλεγχοι σε κτήρια, επικαιροποιούνται και αναβαθμίζονται τα σχέδια ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται ασκήσεις σε περίπτωση σεισμού.

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις σε Κορινθιακό και Αιτωολοακαρνανία

Οι μικρές συνεχείς σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Ιτέα και στην Αιτωολοακαρνανία δεν προκαλούν καμία ανησυχία στους σεισμολόγους.

Η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα από τα ξημερώματα της Τρίτης 27/2 έως τις 11:30 το πρωίGEIN

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ευθύμιος Λέκκας τέτοια φαινόμενα είναι δεκάδες και δεν προκαλούν μεγάλο σεισμό. Έρχονται, συνεχίζουν και φεύγουν αθόρυβα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ