Τέμπη: «Υπήρχε παράνομα ξυλόλιο στον χώρο της σύγκρουσης των τρένων – Το ψήφισμα ενάντια στη συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. υπογραφών


Ένας χρόνος συμπληρώθηκε εχθές, 28 Φεβρουαρίου 2024, από την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, με τους 57 νέους ανθρώπους που «έφυγαν» άδικα από τη ζωή, ύστερα από τη σφοδρή σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών.

Την 26η Φεβρουαρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, απέστειλε παραγγελία προς την προϊσταμένη της εισαγγελίας εφετών Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθεί κάθε καταγγελία ή ισχυρισμός συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος.

Με την παραγγελία της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται από τον εφέτη ανακριτή στη Λάρισα, αλλά όπως επισημαίνει, «διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη, εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου».

Οι 57 νεκροί στα Τέμπη, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά

Τίποτα δεν είναι πια το ίδιο για 57 οικογένειες. Πέρασε ένας χρόνος, τρία πορίσματα, μια εξεταστική επιτροπή, μια έρευνα (σε εξέλιξη), όμως οι κραυγές ενώνονται και ζητούν δικαίωση των ανθρώπων τους. Οι 57 ψυχές στοιχειώνουν ακόμη τα σπίτια τους. Άλλοι τα έκλεισαν και πήγαν να ζήσουν αλλού. Μερικοί γονείς δεν βρήκαν στις μαύρες σακούλες τα υπολείμματα των παιδιών τους, δεν έθαψαν καν το παιδί τους. Η απάντηση κυνική: Το παιδί σας εξαϋλώθηκε (!).

Δικαστική έρευνα για την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την ανακριτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη, έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε 15 στελέχη και εργαζόμενοι του ΟΣΕΠροφυλακιστέοι έχουν κριθεί δύο, ο σταθμάρχης της βάρδιας και ο επιθεωρητής διοίκησης του ΟΣΕ. Τέσσερεις από τους 15 του ΟΣΕ αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς διώχθηκαν για πλημμελήματα. Όλοι οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και διώχθηκαν για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Επίσης, έχουν ήδη διωχθεί για το ίδιο κακούργημα δέκα έξι (16) στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ , οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν στο διάστημα από 29 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου.

Τρία στελέχη της HELLENIC TRAIN διώχθηκαν πρόσφατα για πλημμελήματα.

Επίσης, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος διώχθηκε και ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Η συγκεκριμένη δίωξη αφορά στο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος λίγες μόλις μέρες μετά την 28η Φεβρουαρίου 2023, θέμα για το οποίο ο σύλλογος πληγέντων δυστυχήματος Τεμπών έχει καταθέσει σχετική μήνυση. Επίσης, ο σύλλογος έχει καταθέσει μηνύσεις και κατά πολιτικών προσώπων, για πράξεις ή παραλείψεις τους που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Θ’ αργήσω απόψε» – Το τραγούδι που ακούστηκε σε όλες τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη

«Να μην ξεχαστεί, να μην συγκαληφθεί το έγκλημα» στα Τέμπη είναι εκ των βασικών συνθημάτων – αιτημάτων στις λαοπληθείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Οι πολίτες απαιτούν διαλεύκανση των αιτιών, εντοπισμό και τιμωρία όλων των υπευθύνων για αυτη την τραγωδία. Δεν πείθονται από το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους του σταθμάρχη, μιλούν για ξεμπρόστιασμα χρόνιων κακοδαιμονιών του κράτους για τις οποίες ευθύνονται πολλές κυβερνήσεις, πολλές διοικήσεις οργανισμών, πολλοί αρμόδιοι, νοοτροπίες χρόνων.

Τέμπη: Η μαύρη λίστα κατά σειρά ηλικίας…

  1. Παναγιώτης Μπουρνάζης του Ευαγγέλου, 15 ετών, Θεσσαλονίκη
  2. Αναστασία Παπαγγελή του Ηλία, 19 ετών, Μαρούσι
  3. Μαρία-Θωμαή Ψαροπούλου του Αντωνίου, 20 ετών, Θεσσαλονίκη
  4. Χρυσή Πλακιά του Νικολάου, 20 ετών, Τρίκαλα
  5. Θωμαή Πλακιά του Νικολάου, 20 ετών, Τρίκαλα
  6. Αναστασία-Μαρία Πλακιά του Δημητρίου, 20 ετών, Τρίκαλα
  7. Φραντσέσκα Μπέζα του Δημητρίου, 20 ετών, Θεσσαλονίκη
  8. Κλαούντια Λάτα του Εντουαρ, 21 ετών, Λάρισα
  9. Ελένη Τσίντζα του Δημητρίου, 21 ετών, Θεσσαλονίκη
  10. Αναστάσιος Κουτσόπουλος του Δημητρίου, 21 ετών, Καρδίτσα
  11. Ιορδάνης Αδαμάκης του Αδάμ, 23 ετών, Καβάλα
  12. Κυπριανός Παπαϊωάννου του Χριστόδουλου, 23 ετών, Κύπρος
  13. Ιφιγένεια Μήτσκα του Σωτηρίου, 23 ετών, Γιαννιτσά
  14. Ντένις Ρούτσι του Πάνο, 23 ετών, Αθήνα
  15. Αγάπη Τσακλίδου του Γεωργίου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη
  16. Αφροδίτη Τσιωμά του Ευαγγέλου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη
  17. Γεώργιος Παπάζογλου του Λυσσιμάχου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη
  18. Νικήτας Καραθεοδώρου του Αθανασίου, 24 ετών, Θεσσαλονίκη
  19. Άγγελος Τηλκερίδης του Χρήστου, 24 ετών, Νάουσα
  20. Καλλιόπη Πορφυρίδου του Λαζάρου, 24 ετών, Θεσσαλονίκη
  21. Αναστασία Αδαμίδη του Στέλιου, 25 ετών, Κύπρος
  22. Δήμητρα-Ευαγγελία Καπετάνιου του Κλεάνθη, 25 ετών, Θεσσαλονίκη
  23. Ελισάβετ Χατζηβασιλείου του Νικολάου, 27 ετών, Θεσσαλονίκη
  24. Δημήτριος Ασλανίδης του Παύλου, 27 ετών, Θεσσαλονίκη
  25. Ιωάννης Καρασάββας του Αντωνίου, 28 ετών, Θεσσαλονίκη
  26. Σωτήριος Καραγεωργίου του Δημητρίου, 28 ετών, Θεσσαλονίκη
  27. Ελπίδα Χούπα του Χρήστου, 29 ετών, Αθήνα
  28. Δημήτριος Οίκου του Ευθυμίου, 29 ετών, Αλεξανδρούπολη
  29. Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους του Βασιλείου, 29 ετών, Αττική
  30. Νικόλαος Ναλμπάντης του Δημητρίου, 29 ετών, Θεσσαλονίκη
  31. Δημήτριος Μασσαλής του Άγγελου, 30 ετών, Μαρούσι
  32. Σοφία-Ειρήνη Ταχμαζίδου του Αναστασίου, 32 ετών, Θεσσαλονίκη
  33. Βάιος Βλάχος του Χρήστου, 34 ετών, Καρδίτσα
  34. Mia Mohammad Edris του Sahed Mia, 34 ετών, Μπαγκλαντές
  35. Αθηνά Κατσάρα του Αθανασίου, 35 ετών, Αθήνα
  36. Culea Ionel του Petrica, 35 ετών, Ρουμανία
  37. Έλενα Δουρμίκα του Αντωνίου, 35 ετών, Γερμανία
  38. Σπυρίδων Βούλγαρης του Παναγιώτη, 35 ετών, Μαρούσι
  39. Βάια Μπλέκα του Αναστασίου, 43 ετών, Λάρισα
  40. Ανδρέας Παυλίδης του Προδρόμου, 49 ετών, Θεσσαλονίκη
  41. Ιωάννης Βουτσινάς του Παναγιώτη, 49 ετών, Πειραιάς
  42. Μαρία Μουρτζάκη του Γεωργίου, 52 ετών, Ηράκλειο
  43. Βασίλειος-Κυριάκος Κώττας του Ανδρέα, 52 ετών, Θεσσαλονίκη
  44. Ευάγγελος Μπουρνάζης του Δημητρίου, 54 ετών, Θεσσαλονίκη
  45. Ιωάννης Τζοβάρας του Κωνσταντίνου, 55 ετών, Λαμία
  46. Χρυσή Κουκαριώτου του Ιπποκράτη, 56 ετών, Δράμα
  47. Βασιλική Χλωρού του Παναγιώτη, 56 ετών, Λάρισα
  48. Η Ιφιγένεια Μήτσκα, μία ακόμη φοιτήτρια.
  49. Μαρία Εγούτ του Δημητρίου, 56 ετών, Θεσσαλονίκη
  50. Μαρία Μιάρη του Σπυρίδωνα, 56 ετών, Κέρκυρα
  51. Γεώργιος Φωτόπουλος του Ηλία, 57 ετών, Ελβετία
  52. Γεώργιος Κουτσούμπας του Ιωάννη, 59 ετών, Αμαλιάδα
  53. Bozo Pavlini του Sokrat, 62 ετών, Αλβανία
  54. Ευαγγελία Ντος Σάντος Σίλβα του Ιπποκράτη, 63 ετών, Δράμα
  55. Ιωάννης Καριώτης του Στυλιανού, 63 ετών, Αττική
  56. Γεώργιος Κυριακίδης του Δημητρίου, 67 ετών, Τασκένδη

Οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα 57 φορές

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες σε όλη τη χώρα – Ένα χρόνο μετά την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Με εγκύκλιο που έστειλε τις προηγούμενες ημέρες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και προς όλες τις Μητροπόλεις, εχθές  όλοι οι ναοί προέβησαν σε 57 πένθιμες κωδωνοκρουσίες, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος.

Ξεπέρασαν τις 780.000 οι υπογραφές για τα Τέμπη

Εντωμεταξύ ξεπέρασαν τις 780.000 οι υπογραφές στο ψήφισμα που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις διαδικασίες για την κατάργηση της βουλευτής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Το ψήφισμα ανέβασε στην πλατφόρμα change.org η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού.

Τέμπη: «Υπήρχε ξυλόλιο στον χώρο της σύγκρουσης – Πέρασαν 29 μέρες για να ανακαλυφθεί ότι στο σημείο υπήρχε εύφλεκτο υλικό»

Σήμερα το πρωί (29/02), ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων των οικογενειών για το δυστύχημα στα Τέμπη, τόνισε ότι «υπήρχε ξυλόλιο στον χώρο της σύγκρουσης», υποστηρίζοντας παράλληλα πως «η Εξεταστική επιτροπή μάς ανέφερε ότι δεν χρειάζεται κάτι από εμάς», σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

«Οι αναλύσεις από τα δείγματα που πήραμε, πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του κράτους. Δεν μιλάμε για νόμιμη μεταφορά ξυλολίου, από τα συγκεκριμένα τρένα. Απαγορεύεται. Γνωρίζουμε ότι η ουσία υπήρχε στον χώρο της σύγκρουσης. Όταν κάποιος δώσει μία λογική εξήγηση πώς βρίσκεται σε επτά διαφορετικά σημεία, μεταξύ άλλων και στο χώμα, τότε θα καταλάβουμε», επεσήμανε ο κ. Λακαφώσης.

«Το μπάζωμα (σ.σ. με φερτά υλικά όπως χαλίκια και μπετόν) έγινε στην εξωτερική πλευρά των γραμμών. Αν δείτε και στα βίντεο από ψηλά, στη μέσα πλευρά τους, προς τον τσιμεντένιο τοίχο, υπάρχει μία στενή λωρίδα μήκους περίπου 1 – 1,5 μέτρου από το τσιμέντο έως την άκρη των γραμμών, όπου εκεί δεν έχει φθάσει καμία μπουλντόζα και κανένα μηχάνημα. Άρα, αν ψάξει κάποιος εκεί, θα βρει “παρθένο” το χώμα, όπως ήταν τη στιγμή της σύγκρουσης.

Όμως, αν οιοσδήποτε λάβει δείγματα, δεν μπορεί να βρει πρώτη ύλη και αυτό είναι αποδεικτικό της εγκυρότητας της πρώτης ανίχνευσης. Όταν την 25η Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο σημείο για επαναληπτικές δειγματοληψίες, ελήφθησαν για δεύτερη φορά δείγματα από τα συγκεκριμένα σημεία και δεν βρέθηκε καθόλου ξυλόλιο.

Μία διερεύνηση έχει τον σκοπό να βρεθούν οι αδυναμίες, για να μην πάθουμε ξανά τα ίδια, εκτός τού να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Δεν φαίνεται πως ανησυχήσαμε αρκετά», προσέθεσε ο κ. Λακαφώσης, μιλώντας για την Εξεταστική επιτροπή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ