Νέα ναυτική βάση ετοιμάζουν οι Τούρκοι κοντά στην Τραπεζούντα, στον Εύξεινο


Το τουρκικό ναυτικό ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία νέας βάσης στη Μαύρη Θάλασσα. Το ναυτικό μελετούσε το εν λόγω εγχείρημα εδώ και μια δεκαετία. Η κύρια τουρκική ναυτική βάση στην περιοχή βρίσκεται στο Ναραντενίζ Ερεγκλί, την αρχαία ελληνική πόλη Ηράκλεια του Πόντου.

Η εν λόγω βάση απέχει περί τα 100 ν.μ. από τη βόρεια είσοδος των στενών του Βοσπόρου. Η παρουσία της βάσης εκεί είχε νόημα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς κάλυπτε από Βορρά τα στρατηγικής σημασίας στενά. Ωστόσο η ανάγκη δημιουργίας μιας νέας βάσης είναι πλέον εμφανής καθώς για να φτάσει ένα τουρκικό πολεμικό στην Τραπεζούντα από Ερεγκλί πρέπει να διανύσει 500 ν.μ.

Με τη νέα βάση το πρόβλημα αυτό θα εξαλειφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλληλος τόπος έχει βρεθεί στα Σούρμενα, κοντά στην Τραπεζούντα. Την περιοχή άλλωστε επισκέφτηκε για τον σκοπό αυτό και ο Τούρκος Α/ΓΕΝ.

Η βάση θα καλύπτει έκταση 60 εκταρίων και θα σταθμεύουν σε αυτή 600 άτομα, 400 του ναυτικού και 200 άτομα πολιτικό προσωπικό. Η βάση θα μπορεί να παρέχει λογιστική υποστήριξη σε όλα τα σκάφη επιφανείας και τα υποβρύχια του τουρκικού ναυτικού.

Δεν γνωρίζουμε αν κάποια πλοία θα σταθμεύουν μονίμως στη νέα βάση. Τα όσα είναι γνωστά δείχνουν ότι δεν προβλέπεται η μόνη παρουσία σημαντικού αριθμού σκαφών στη βάση. Η δημιουργία της βάσης, τέλος, δεν εντάσσεται στους περιορισμούς της Συνθήκης του Μοντρέ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ