7 σκέψεις που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον φόβο της γέννας


Θέλεις να πάρεις στην αγκαλιά σου αυτό το παιδί όσο τίποτα στον κόσμο, τώρα όμως που ο καιρός πλησιάζει αισθάνεσαι ότι… μια χαρά είναι μέσα στην κοιλιά σου, πού να μπαίνεις στη διαδικασία να γεννήσεις τώρα! Η ανησυχία για τον τοκετό είναι φυσιολογική – δες εδώ πώς να ξεπεράσεις το φόβο της γέννας.

Πώς να ξεπεράσεις το φόβο της γέννας
Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται τον τοκετό, κυρίως την πρώτη φορά. Και μολονότι όλοι θα σου δώσουν συμβουλές για το τι πρέπει να πάρεις μαζί σου στο μαιευτήριο, πώς να ετοιμάσεις το δωμάτιο του μωρού ή πώς να προετοιμάσεις το σώμα σου για τη γέννα, σπάνια κάποιος ασχολείται με την ψυχολογία της γυναίκας που πρόκειται να γεννήσει. Ούτε καν η ίδια.

Το πρώτο που πρέπει να σκέφτεσαι είναι πως είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβάσαι και πως δεν είσαι η μόνη που νιώθει έτσι. Σε έρευνα που έγινε το 2007, όλες οι έγκυες που συμμετείχαν ένιωθαν φόβο σε κάποιο βαθμό, μάλιστα το 22% είχε σκεφτεί να ζητήσει να γεννήσει με καισαρική, εξαιτίας του άγχους που προκαλέσει η ιδέα του τοκετού. Σε ακραίες περιπτώσεις, το άγχος αυτό αγγίζει τα όρια της «τοκοφοβίας» όπως ονομάζουν οι ψυχολόγοι τον υπερβολικό φόβο ενόψει του τοκετού.

Αν και ο όρος είναι σχετικά καινούριος –καταγράφηκε το 2000 από τους ψυχιάτρους Κριστίνα Χόφμπεργκ και Ίαν Μπρόκινγκτον- η έννοια του φόβου αυτού θεωρείται ότι υπάρχει όσο υπάρχει το ανθρώπινο γένος.

Τι είναι αυτό που φοβάσαι;
Σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία της εγκύου παίζει η ανασφάλεια για το αν θα πάνε όλα καλά, η οποία εντείνεται από τις διάφορες ιστορίες τρόμου που είναι πολύ πιθανό να ακούσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ κάθε μέρα δεκάδες γυναίκες γεννούν εύκολα, με ασφάλεια και χωρίς ιδιαίτερο πόνο, σπάνια οι ιστορίες τους γίνονται αντικείμενο συζήτησης. Αντίθετα, η γέννα της… θείας Σπυριδούλας που πονούσε 38 ώρες και κινδύνεψε η ζωή της γιατί το παιδί έβγαινε με τα πόδια είναι από τις ιστορίες που πιθανότατα ακούς στο οικογενειακό τραπέζι από τότε που ήσουν κοριτσάκι.

Άλλες σκέψεις που προκαλούν φόβο είναι ότι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί. Αν θα είναι καλά το μωρό, αν θα πονέσουν, μήπως χάσουν τον έλεγχο κι ότι κάθε τοκετός είναι μια μοναδική –κατά συνέπεια απρόβλεπτη- εμπειρία.

Πώς αντιμετωπίζεται ο φόβος
Δύο είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να σε βοηθήσουν να φτάσεις μέχρι την αίθουσα τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση: η υποστήριξη από το γυναικολόγο, τη μαία, το σύντροφο και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου από τη μία και η ενημέρωση για όσα σε τρομάζουν από την άλλη. Μαθαίνοντας όσο περισσότερα μπορείς για τη διαδικασία του τοκετού, θα καταφέρεις να ελέγξεις τις αρνητικές σκέψεις, αντιπαραθέτοντας επιχειρήματα όπως:

Η μέση διάρκεια του τοκετού είναι 12 με 14 ώρες, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν πονάει, κάποια στιγμή θα περάσει.
Κάθε σύσπαση μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη στιγμή που θα πάρεις αγκαλιά το μωρό σου.
Ο γυναικείος οργανισμός είναι φτιαγμένος για να μπορεί να ανταπεξέρχεται σ’ αυτή την δύσκολη διαδικασία.
Ο πόνος που θα νιώσεις είναι φυσιολογικός, γνώριμος και αναμενόμενος και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κάτι δεν πάει καλά με εσένα ή το μωρό σας.
Όσο πιο έντονη είναι μια σύσπαση, τόσο πιο αποτελεσματική είναι στην επίτευξη του στόχου.
Κάθε δευτερόλεπτο γεννιούνται σε κάποιο σημείο του πλανήτη 5 μωρά! Εκατομμύρια γυναίκες τα κατάφεραν πριν από εσένα. Πολλές από αυτές ήταν πιο φοβισμένες ή πονούσαν περισσότερο.
Αν ο τοκετός είναι τόσο τραυματική εμπειρία, πώς μπορούν τόσο πολλές γυναίκες να επιλέγουν να την ξαναζήσουν;

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ