Πόσο στοίχισε στην Apple το iCar;


Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το πρότζεκτ για ένα αυτοκίνητο με τα σήματα της Apple εγκαταλείφθηκε στοιχίζοντας στην αμερικανική εταιρία πολλά δισεκατομμύρια.

Του Γιάννη Σκουφή

Το φιλόδοξο πρότζεκτ της Apple με την κωδική ονομασία «Titan», αποδείχθηκε μια δαπανηρή περιπέτεια η οποία μέσα σε μια δεκαετία στοίχισε το απίστευτο ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αδυναμία της εταιρείας να καταλήξει σε ένα ξεκάθαρο όραμα για το αυτοκίνητό της οδήγησε τελικά στην κατάρρευσή και την εγκατάλειψή του.

Αρχικά, η Apple στόχευε να ανταγωνιστεί την Tesla εξελίσσοντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που ταυτόχρονα θα αποτελούσε και ένα βασικό αντίπαλο του πλήρως αυτόνομου στόλου της Waymo.

Για το πρότζεκτ είχαν στρατολογηθεί ταλαντούχοι μηχανικοί υψηλού κύρους από μεγάλες εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων της Porsche και της NASA. Ωστόσο, τα πάντα ανατράπηκαν.

Κάποια στιγμή, η Apple διερεύνησε ακόμη και το ενδεχόμενο εξαγοράς της Tesla, συμμετέχοντας σε συζητήσεις με τον Elon Musk για μια πιθανή συνεργασία. Ωστόσο, η έλλειψη ενός βασικού στόχου κόστισε με αποτέλεσμα περισσότερα από 2.000 άτομα να μένουν στον αέρα πριν την ακύρωση του Titan.

Πάντως, δεν θα χαθούν τα πάντα. Πολλά από τα μέλη της ομάδας πρόκειται να μεταβούν στο τμήμα AI της Apple, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους για την ενίσχυση άλλων προϊόντων.

Ορισμένες καινοτομίες πάντως όπως μια ηλιοροφή ικανή να μειώνει την ηλιακή θερμότητα και ένα παρμπρίζ στο οποίο προβάλλονται πολλαπλές οδηγίες, ίσως να μην φτάσουν ποτέ στην αγορά.

Ο τεχνολογικός γίγαντας όμως απέχει πολύ από το να εγκαταλείψει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εταιρεία συνεχίζει τη δέσμευσή της στο CarPlay, μια πλατφόρμα που έχει ως στόχο να κυριαρχήσει στις οθόνες διαφόρων οχημάτων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ