Ποια είναι τα “ελαφριά” και ποια τα “βαριά” γεύματα;


Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα γεύμα δεν είναι ελαφρύ μόνο εάν έχει λίγες θερμίδες. Ο συνδυασμός των τροφών είναι αυτός που μπορεί να κάνει ένα γεύμα ακατάλληλο για το βράδυ ή -μάλλον-πιο κατάλληλο για το πρωινό μας.

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι το πιο σημαντικό, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και τους πολυάσχολους ανθρώπους. Κι αυτό γιατί με ένα σωστό πρωινό ξυπνάει ο μεταβολισμός αλλά αποκτά και την απαραίτητη ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας.

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι άνθρωποι τρώνε το πιο πλούσιο γεύμα της ημέρας το βράδυ, έχουν χαμηλό μεταβολισμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει με το πέρασμα του χρόνου σε αύξηση του σωματικού βάρους. Οι άνθρωποι, ωστόσο, που καταναλώνουν ένα πλούσιο πρωινό γεύμα κάνουν καλύτερες καύσεις από εκείνους που τρώνε περισσότερο το βράδυ.

Ελαφριά και βαριά γεύματα

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα γεύματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε «ελαφριά» ή «βαριά» για τον οργανισμό με κριτήρια πέρα των θερμίδων. Για παράδειγμα, ένα γεύμα που περιέχει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών και την ελαχιστοποίηση του λίπους. Συνεπώς, καλό θα ήταν ένα τέτοιο γεύμα να καταναλώνεται το πρωί.

Πότε πρέπει να τα καταναλώνουμε;

Το πιο «βαρύ» γεύμα της ημέρας θα πρέπει να το καταναλώνουμε τη στιγμή της ημέρας που είμαστε πιο δραστήριοι, δηλαδή πριν από την προπόνηση ή το πρωί. Αντίθετα, το πιο «ελαφρύ» γεύμα της ημέρας καλό θα ήταν να το καταναλώνουμε το βράδυ. Σημαντικό είναι να μην μένουμε νηστικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά να προσέχουμε οι τροφές που επιλέγουμε να καταναλώσουμε να είναι όλο και λιγότερο λιπαρές καθώς πλησιάζουμε προς το βράδυ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ