Η ΑΕΚ αναζητά την αγωνιστική της ταυτότητα


Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να ξεκλειδώσει την άμυνα του ΠΑΟΚ και να πάρει την πολυπόθητη νίκη, παρότι ο αντίπαλος της αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 33ο λεπτό (αποβολή Ζαμπά με δεύτερη κίτρινη). Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται δίκαιο και ίσως να αδικεί το ΠΑΟΚ, που παρέδωσε ρεσιτάλ αμυντικής λειτουργίας.

Οι πολυτιμότεροι παίκτες του ματς

Δεν επιλέχθηκε τυχαία η φωτογραφία του κειμένου, με τους Πόνσε και Κρέσπο στη διεκδίκηση της μπάλας. Ο Αργεντίνος επιθετικός ήταν ο κορυφαίος της Ένωσης, αφού κατάφερε να σκοράρει για 5η συνεχόμενη αγωνιστική και γλίτωσε την ομάδα του από μεγάλο κάζο. Πρόκειται για ένα φορ ο οποίος είναι πραγματικά οδοστρωτήρας στο κουτί, έχει φτάσει ήδη τα 13 γκολ στο πρωτάθλημα, διεκδικώντας με αξιώσεις τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Super League.

Από την άλλη ο Ισπανός αμυντικός διανύει την καλύτερη περίοδο του με τα χρώματα του ΠΑΟΚ. Είναι πανταχού παρών στην άμυνα του και πλάι με τον Βαρέλα φαντάζουν το καλύτερο αμυντικό δίδυμο του πρωταθλήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της ΑΕΚ, ο Κρέσπο έκοψε τρεις φορές την μπάλα στην μεγάλη περιοχή του ΠΑΟΚ σε διάστημα ενός λεπτού, είτε με το κεφάλι είτε με τάκλιν, γενικά η παρουσία του ήταν εντυπωσιακή σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ψυχολογία στο ναδίρ για τους κιτρινόμαυρους

Είναι δυνατόν να πάρεις ένα ντέρμπι στην έδρα σου, παίζοντας παθητικά και δίχως νεύρο? Που είναι η περσινή ομάδα που έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο και γυάλιζε το μάτι τους, τρέχοντας ασταμάτητα ενενήντα λεπτά? Για άλλη μια φορά η ΑΕΚ ήταν απροετοίμαστη ψυχολογικά κόντρα σε δυνατό αντίπαλο και δεν πρέσαρε από το πρώτο λεπτό, υπήρχε μεγάλο χρονικό διάστημα στο ματς, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο που παρουσίασε μεγάλη αδυναμία στην κυκλοφορία της μπάλας από τον άξονα.

Εάν δεν μπορεί να κάνει το απλό μία μεγάλη ομάδα, που είναι η διαρκής κίνηση των παικτών για να πάρει μπάλες από τον άξονα και να δημιουργήσει, πως θα κάνει το εξεζητημένο με ένα συνδυασμό – αυτοματισμό, για να σπάσει την αντίπαλη αμυντική ζώνη? Ακόμη και όταν στο δεύτερο ημίχρονο που έδωσε μέτρα στο γήπεδο ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ θύμισε αγγλική ομάδα της δεκαετίας του 80′, παίζοντας με καμινάδες (σέντρες) για να βρει το κεφάλι του Πόνσε, δίχως φαντασία στο παιχνίδι της. Φυσικά εδώ θα σταθώ και στο δικέφαλο του βορρά, που λειτουργούσε άψογα το πίεση-κάλυψη-ισορροπία (PCB) στην αμυντική λειτουργία του.

Η φετινή συνταγή του προπονητή απέτυχε

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης φέρει μεγάλη ευθύνη για την μέτρια εικόνα της πρωταθλήτριας, αφού δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να κάνει ένα βήμα παραπάνω ή έστω να την διατηρήσει τους κιτρινόμαυρους σε τροχιά διεκδίκησης του πρωταθλήματος.

Ανακάτεψε πάρα πολλές φορές την τράπουλα φέτος και έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ομάδα για να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής, αλλά από τη μια το υπάρχον ρόστερ και από την άλλη η προπονητική του αξία, δυστυχώς δεν τον δικαίωσαν. Η ομάδα που έχτισε φέτος, παρά την αλλαγή σχηματισμού δεν έχει ταυτότητα στο χορτάρι και αυτό είναι μία πραγματικότητα, χωλαίνει αρκετά στους τομείς της ψυχολογίας, φυσικής κατάστασης και ομαδικού πνεύματος.

Δεν υπάρχει παίκτης ηγέτης στην Ένωση

Μπορεί ο Μάνταλος να κάνει τη μπάλα κομπολόι στην ποδοσφαιρική διάλεκτο και να είναι το καλύτερο παιδί, αλλά δεν έχει τη φυσική παρουσία του ηγέτη στην ομάδα, όσο και αν προσπαθεί φιλότιμα για το αντίθετο. Για να το κάνουμε πιο λιανά, δεν είναι απαραίτητο σε μία ομάδα ο θεωρητικά καλύτερος ποδοσφαιριστής να είναι και αρχηγός της.

Ο ηγέτης βγαίνει μπροστά στα δύσκολα, δίνοντας δύναμη με την οντότητα του στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια, όπως ήταν ο Σιμόες πέρυσι για παράδειγμα. Η δήλωση του Μάνταλου μετά τον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, για την ψυχολογική κατάρρευση της ομάδας έπειτα το ματς εναντίον της Μπενφίκα, ήταν μία παιδική και ατυχής δικαιολογία.

  • Τα επεισόδια μετά το τέλος του παιχνιδιού, τα προκάλεσε ένας ”καρώ αυλοκόλακας” που ήταν στο μπουθ του ΠΑΟΚ, κάνοντας άσεμνες χειρονομίες προς τους οπαδούς της ΑΕΚ στην πλαϊνή θύρα 23, μετά την επίτευξη του πρώτου τέρματος
  • Ο Δανός διαιτητής  επιβεβαίωσε το μ.ο καρτών του (7 κάρτες ανά ματς)
  • Ο ΠΑΟΚ καλπάζει προς την κατάκτηση του τίτλου, με αήττητο σερί στο πρωτάθλημα
  • Ένα πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ της ΑΕΚ και μία κίτρινη κάρτα στο Λιβάγια, είναι αμελητέας σημασίας

Επιμέλεια: Tommy T.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ