Πως θα προστατευτείτε από τις ευρυαγγείες

Μπορεί τους χειμερινούς μήνες, οι μικρές μπλε και κόκκινες φλέβες και αρτηρίες, οι ευρυαγγείες, που βρίσκονται κυρίως στα κάτω άκρα να μην σας ενοχλούν αφού δεν είναι ορατές λόγω του ρουχισμού. Όμως υπάρχουν και μάλιστα στο 50% των γυναικών, οι οποίες ταλαιπωρούνται από τις ευρυαγγείες που εμφανίζονται στα πόδια τους.

Κάψιμο και φαγούρα

Θα πρέπει κανείς να τονίσει πως οι ευρυαγγείες δεν είναι μία επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Οι ευρυαγγείες δεν προκαλούν επικίνδυνες επιπλοκές (για παράδειγμα δεν προκαλούν θρομβώσεις). Όμως μπορεί να προκαλέσουν τοπικά ενοχλήσεις όπως κάψιμο, φαγούρα, κλπ. Επίσης, δημιουργούν αισθητικά προβλήματα στο άτομο που πάσχει.

Γιατί δημιουργούνται οι ευρυαγγείες;

Δύο μηχανισμοί ενοχοποιούνται για την δημιουργία των ευρυαγγειών, η νεοαγγειογέννεση (δηλαδή η δημιουργία νέων αγγείων από αιτίες όπως η υποξία, η φλεγμονή, το τραύμα, τα χημικά) και η διάταση λόγω της αύξησης της πίεσης εντός του αγγείου (που συνήθως αφορά την φλεβική ανεπάρκεια και την εγκυμοσύνη).

Αιτίες που δημιουργούν ευρυαγγείες είναι κατά κύριο λόγο η κληρονομικότητα και η εγκυμοσύνη. Άλλες αιτίες είναι η έκθεση στον ήλιο, η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών χαπιών, τα τραύματα, οι μολύνσεις και πολύ σημαντική είναι και η ανεπάρκεια στο επιπολής φλεβικό δίκτυο.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τις ευρυαγγείες;

Από τα αρχαία χρόνια είχε παρατηρηθεί ότι η έγχυση ορισμένων ουσιών μέσα στα αγγεία προκαλεί την εξαφάνισή τους. Η τεχνική αυτή, που ονομάζεται σκληροθεραπεία, σήμερα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολύ ασφαλή φάρμακα που με μικρές ενεσούλες σε μορφή υγρού ή αφρού και με τη βοήθεια ειδικών φακών που αναδεικνύουν τις φλέβες ακόμα και κάτω από το δέρμα έχει αυξηθεί η επιτυχία της θεραπείας σε πολύ καλά ποσοστά.

Είναι σχεδόν ανώδυνη αλλά θέλει λίγο προσοχή με τις μελανιές που δημιουργούνται στο δέρμα. Για παράδειγμα, στα σημεία όπου έχει εφαρμοστεί η θεραπεία δεν θα πρέπει να γίνει έκθεση του δέρματος στον ήλιο, γι’ αυτό το λόγο οι θεραπείες θα πρέπει να γίνονται χειμώνα. Οι μικρές ευρυαγγείες, που βρίσκονται κυρίως στο πρόσωπο μπορούν να εξαφανιστούν και με laser.

Προστατέψτε το σώμα σας από τις ευρυαγγείες

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση δέχεται το σώμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γι’ αυτό η βασική αρχή είναι η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Δεν χρειάζεται η πλήρης αποφυγή (ούτως ή άλλως χρειαζόμαστε τον ήλιο σε κάποιο βαθμό για τα ευεργετικά του αποτελέσματα π.χ. σύνθεση βιταμίνης D).

Απλώς να μην φτάνετε σε σημείο να δημιουργείται «τραύμα», π.χ. ερυθρότητα του δέρματος ή σοβαρότερο έγκαυμα. Αποφεύγουμε λοιπόν την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες και προτιμούμε το πρωινό ή απογευματινό μπάνιο. Η θάλασσα έχει ευεργετικές ιδιότητες στις φλέβες τόσο λόγω της αγγειοσύσπασης που προκαλεί το δροσερό νερό όσο και λόγω της άσκησης μέσα σε αυτό.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ