Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ: Τα 800 χιλ. ευρώ, οι δυο βίλες και η απάτη με μηχανισμό σε εικόνα για να δακρύζει


Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ: Τα 800 χιλ. ευρώ, οι δυο βίλες και η απάτη με μηχανισμό σε εικόνα για να δακρύζει από δυο μοναχούς που έχουν και σχέση

Σκάνδαλο στους κόλπους της εκκλησίας της Κύπρου, με δυο μοναχούς οι οποίοι παράλληλα με τη σχέση που έχουν συνάψει μεταξύ τους, έχουν φάει πάνω από 800 χιλιάδες ευρώ από πιστούς.

Την παραπομπή των δύο κληρικών που εμπλέκονται στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, μετά από πολύωρη έκτακτη συνεδρία της την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος δηλώνει «κατηγορηματικά αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ιερά Σύνοδος, αφού ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, αποφάσισε να καλέσει τους δύο εν αργία κληρικούς ενώπιόν της προς απολογία, οι οποίοι αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα συνέλθει σύντομα το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου είπε ότι παρουσιάστηκε όλο το οπτικοακουστικό υλικό που αφορά την υπόθεση των 2 εν αργία κληρικών, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να πει οτιδήποτε πριν από τη σύγκληση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου. «Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης», σημείωσε.

Εν συνεχεία, είπε ότι το Συνοδικό Δικαστήριο θα συνέλθει «το συντομότερο δυνατόν», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποφανθεί σύντομα επί των θεμάτων. Όπως εξήγησε, «βάσει και του Καταστατικού της Εκκλησίας, θα κληθούν όσοι εμπλέκονται, διότι δεν μπορεί να εκδικαστεί υπόθεση χωρίς να γίνει μια διαδικασία». Ενδεχομένως κάποιοι θα κριθούν αναπολόγητοι, σημείωσε.

Σε ερώτηση αν η σημερινή Ιερά Σύνοδος απηχεί την επιθυμία του Αρχιεπισκόπου να κλείσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατόν, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου απάντησε θετικά, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η πρόθεση τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και των υπόλοιπων μελών της Ιεράς Συνόδου, «ούτως ώστε να αποτραπεί ο σκανδαλισμός των πιστών και μάλιστα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που διανύουμε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου ανέφερε ότι οι δύο κληρικοί κλήθηκαν να προσέλθουν στη σημερινή Ιερά Σύνοδο. Όπως είπε, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, προσθέτοντας ότι «αυτοί θα μας πουν τους λόγους, ενδεχομένως όταν παρουσιαστούν ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου». «Επαφίεται σε αυτούς να εμφανιστούν», συμπλήρωσε.

«Αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα ή προβλήματα που εμπλέκονται στον Ποινικό Κώδικα, ενδεχομένως κάποια στιγμή, μετά και το Συνοδικό Δικαστήριο, να εμπλακεί και η Αστυνομία», σημείωσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο οικείος Μητροπολίτης να έχει διαπιστώσει τη διάπραξη οικονομικών αδικημάτων τα οποία χρήζουν διερεύνησης από την Αστυνομία, ζήτησε να «μην προκαταλαμβάνουμε την κρίση του οικείου Μητροπολίτη ή της ποινικής δεοντολογίας, υπό την έννοια ότι λειτουργούν εκ παραλλήλου». Ακόμη, σημείωσε ότι «έκαστος θα ενεργήσει εφ’ ω ετάχθη, είτε κληρικός είτε εκ μέρους της νομικής δεοντολογίας.»

Κλειστή η Μονή μέχρι νεοτέρας

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου ανέφερε ότι η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ θα παραμείνει κλειστή, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να δοθεί μια τελεσίδικη απόφαση.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε ανακοίνωση της Συνόδου, ενώπιον της οποίας, όπως σημειώνεται, τέθηκαν γραπτές αιτήσεις των εν αργία τελούντων αρχιμανδριτών, “διά των οποίων οι ως άνω εζήτουν καθαίρεσιν εκ του υψηλού Υπουργήματος της Ιερωσύνης για κανονικά παραπτώματα, κωλυτικά της Ιερωσύνης εις τα οποία είχαν υποπέσει”.

Αναφέρεται επίσης ότι “ετέθη ενώπιον της Ιεράς Συνόδου επιστολή εκ μέρους δικηγόρου, διά της οποίας καταγράφεται ότι, οι ως άνω εν αργία τελούντες κληρικοί, είχαν πιεσθεί και εκφοβισθεί για να υπογράψουν αίτηση καθαίρεσής τους και ως εκ τούτου ζητεί εφαρμογή των όσων διαλαμβάνονται στον Κατασταστικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου περί απονομής της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης”.

“Μετά την υπό του Μητροπολίτου Ταμασού ενημέρωση των μελών της Ιεράς Συνόδου διά τα συμβάντα τα οποία τον οδήγησαν στην επιβολή υπ’ αυτού της ποινής της αργίας στους δύο κληρικούς και στο κλείσιμο της Μονής και τη διεξοδική συζήτηση επί των διαφόρων πτυχών του προβλήματος, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να καλέσει τους ως άνω κληρικούς ενώπιόν Της προς απολογίαν”, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Κληθέντες διά τηλεφώνου και τρις διά μηνύματος ηρνήθησαν ούτοι να παρουσιαστούν ενώπιον της Αγίας Συνόδου. Ως εκ τούτου η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την παραπομπήν αυτών ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου”, προσθέτει.

Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς “να παραμείνουν ψύχραιμοι χωρίς να σκανδαλίζονται από ηθικές πτώσεις ανθρώπων, έστω και κληρικών, έχοντας εμπιστοσύνη σε Αυτή και πίστη στον Θεό”.

Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει, επίσης, “κατηγορηματικά προς τον ευσεβή χριστεπώνυμο λαό, ότι είναι αποφασισμένη να επιφέρει την κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας και καλεί τον λαό να μην διστάζει να καταγγέλλει με αποδείξεις προς Αυτήν, κάθε συμπεριφορά κληρικών ή μοναχών η οποία δεν συνάδει προς το σχήμα και την υπηρεσία τους”.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ