Όσκαρ 2024: Τέσσερα τα βραβεία για το Poor Things του Λάνθιμου, σάρωσε το Oppenheimer


Όσκαρ 2024: Με τέσσερα χρυσά αγαλματίδια αποχώρησε από το «Dolby Theatre» και την 96η ετήσια απονομή της μεγάλης γιορτής του κινηματογράφου η ταινία Poor Things του Γιώργoυ Λάνθιμου. Σε μία βραδιά που το Oppenheimer σάρωσε κερδίζοντας στις 7 από τις 13 κατηγορίες όπου ήταν υποψήφιο, η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη απέσπασε συνολικά τέσσερα βραβεία,

Το Poor Things ήταν νικητής στις κατηγορίες Σκηνογραφίας, Κομμώσεις-Μακιγιάζ και Σχεδιασμό Κοστουμιών, ενώ η μεγάλη στιγμή ήρθε όταν η Έμα Στόουν, η πρωταγωνίστρια ως «Μπέλα» κράτησε στα χέρια της το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου.



Ο Τζίμι Κίμελ, ανέλαβε για 4η φορά την παρουσίαση της μεγάλης βραδιάς, ανοίγοντας το show με ένα προηχογραφημένο σκετς με την πρωταγωνίστρια της «Barbie» Μάργκοτ Ρόμπι και στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή καταχειροκροτούμενος.

Ο παρουσιαστής συμπεριέλαβε τον Μέσι, τον σκύλο από την ταινία «Anatomy of a Fall», στον μονόλογό του για τα Όσκαρ και η κάμερα στράφηκε προς το τετράποδο που καθόταν δίπλα στον κηδεμόνα του.

Ποια Όσκαρ θα πάρει ο Γιώργος Λάνθιμος;

Στις μεγάλες κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος έχει σαρώσει σχεδόν όλα τα μέχρι τώρα βραβεία. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία έχει πάρει ενθουσιώδεις κριτικές και έχει υμνηθεί για την πρωτοποριακή κινηματογραφική της γλώσσα και για το διαχρονικό θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, ενδέχεται να πάρει λίγα βραβεία, όπως εξάλλου έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν με ανάλογες ταινίες που ξεπερνούν την εποχή τους. Ωστόσο, ισχυρή πιθανότητα έχει να επικρατήσει στα βραβεία, ενδυματολογίας, σκηνογραφίας και μακιγιάζ. Ο μοντέρ της ταινίας Γιώργος Μαυροψαρίδης μπορεί να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει το ανάλογο βραβείο για την εξαιρετική δουλειά του, τα φαβορί στην κατηγορία όμως θεωρούνται ο Τζένιφερ Λέιμ του «Οπενχάιμερ» και η βετεράνος και μόνιμη μοντέζ του Μάρτιν Σκορσέζε, Θέλμα Σουνμέικερ.

Η ήδη βραβευμένη για τον ρόλο της στην ταινία «La La Land», η 35χρονη ηθοποιός αυτή τη φορά ενσάρκωσε μια αυτόχειρα την οποία επαναφέρει στη ζωή εκκεντρικός επιστήμονας εμφυτεύοντάς της εγκέφαλο αγέννητου εμβρύου και ξεκινά να ανακαλύπτει τη ζωή από την αρχή, χωρίς αιδώ ή προκαταλήψεις. Επικράτησε των Λίλι Γκλάντστοουν («Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού»), Σάντρα Χούλερ («Ανατομία μιας πτώσης»), Κάρι Μάλιγκαν («Maestro») και Ανέτ Μπένινγκ («Nyad»).

Όσκαρ 2024: Σάρωσε το Oppenheimer

Τα Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ ανδρικού ρόλου, είχαν όλα κοινή αφετηρία. Το φιλμ «Οπενχάιμερ»! Ο Κρίστοφερ Νόλαν έλαβε το Όσκαρ σκηνοθεσίας, ο ιρλανδός Κίλιαν Μέρφι πήρε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του πατέρα της ατομικής βόμβας ενώ τέλος έλαβε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, επισφραγίζοντας την κυριαρχία του τη βραδιά που εξασφάλισε συνολικά επτά αγαλματίδια.

Η ταινία που γνώρισε εμπορική επιτυχία στις αίθουσες, με εισπράξεις που ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως, επικράτησε των «Μπάρμπι», «Ανατομία μιας πτώσης», «Poor things» και «Τα παιδιά του χειμώνα», μεταξύ άλλων, μια χρονιά που γενικά οι ταινίες χαρακτηρίστηκαν υψηλού βαθμού ποιότητας.

Τα κυριότερα βραβεία Όσκαρ 2024

Καλύτερης ταινίας
«Οπενχάιμερ»

Καλύτερης σκηνοθεσίας
Κρίστοφερ Νόλαν, «Οπενχάιμερ»

Α΄ γυναικείου ρόλου
Έμμα Στόουν, «Poor Things»

Α΄ ανδρικού ρόλου
Κίλιαν Μέρφι, «Οπενχάιμερ»

Β΄ γυναικείου ρόλου
Ντέι’Βάιν Τζόι Ράντολφ, «Τα παιδιά του χειμώνα»

Β΄ ανδρικού ρόλου
Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, «Οπενχάιμερ»

Ξένης ταινίας
«Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος» (Βρετανία)

Ταινίας animation
«Το αγόρι και ο ερωδιός», του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Ντοκιμαντέρ
«20 ημέρες στην Μαριούπολη»

Πρωτότυπου σεναρίου
«Ανατομία μιας πτώσης»

Διασκευασμένου σεναρίου
«American Fiction»

Μουσικής
«Οπενχάιμερ»

Πρωτότυπου τραγουδιού
«What Was I Made For?», «Μπάρμπι»

Ήχου
«Η ζώνη του ενδιαφέροντος»

Σχεδιασμού παραγωγής
«Poor things»

Φωτογραφίας
«Οπενχάιμερ»

Κοστουμιών
«Poor Things»

Σύντομης ταινίας animation
«War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko»

Σύντομου ντοκιμαντέρ
«The Last Repair Shop».

Αναφορές στην Γάζα και το «καρφί» Κίμελ στον Τραμπ

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ δεν έλειψαν οι αναφορές στον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα και ελάχιστες πολιτικές, με εξαίρεση τους νικητήριους λόγους στα Όσκαρ Ντοκιμαντέρ και Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, αλλά και το «καρφί» του Τζίμι Κίμελ στον Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκινητική ήταν η στιγμή με τον φόρο τιμής που αποδόθηκε σε όσους καλλιτέχνες έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε, με τον Αντρέα Μποτσέλι και τον γιο του Ματέο να μαγεύουν το κοινό του «Dolby Theatre» με τις φωνές τους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ