Ξύδι, ο μυστικός σας σύμμαχος στην κουζίνα


Όταν πρόκειται για τη μαγειρική, το ξύδι δεν είναι απλά ένα συστατικό των συνταγών που βελτιώνει και ενισχύει τη γεύση, αλλά μπορεί να μας «λύσει τα χέρια» με διάφορους τρόπους. Εκτός από τα θαύματα που κάνει κατά την προετοιμασία και το ψήσιμο των φαγητών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό αλλά και ως υποκατάστατο συστατικό σε πολλές περιπτώσεις.

Μην χάνετε σταγόνα. Εκμεταλλευτείτε και την τελευταία κουταλιά από τη συσκευασία της μαγιονέζας, της κέτσαπ ή του dressing για τη σαλάτα σας, ρίχνοντας λίγες σταγόνες ξυδιού και ανακινώντας την καλά. Θα εκπλαγείτε με το πόσο σπαταλάτε.

Μαγειρεύοντας ψάρια
Δοκιμάστε να μουσκέψετε το ψάρι σε ξύδι και νερό πριν το μαγειρέψετε. Θα είναι πιο γλυκό, πιο τρυφερό και λευκό και θα κρατήσει το σχήμα του καλύτερα. Όταν βράζετε ψάρια, μια κουταλιά της σούπας ξύδι στο νερό που βράζει θα το βοηθήσει να μην διαλυθεί τόσο εύκολα.

Γλάσο για κέικ
Το γλάσο του κέικ μπορεί να μην ζαχαρώσει εάν προστεθεί λίγο ξύδι στα συστατικά του. Το ίδιο ισχύει και για την παρασκευή σπιτικής καραμέλας.

Βραστά αυγά
Όταν βράζετε ένα αυγό και είναι ραγισμένο, λίγο ξύδι στο νερό δεν θα αφήσει το ασπράδι να βγει από το τσόφλι.

Διατηρώντας τις πατάτες λευκές
Ένα κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι στο νερό στο οποίο βράζετε τις πατάτες θα διατηρήσει το λευκό χρώμα τους. Μπορείτε να αποφύγετε το μαύρισμα των αποφλοιωμένων πατατών καλύπτοντάς τις με νερό και προσθέτοντας 2 κουταλάκια ξύδι.

Φρέσκα λαχανικά
Αναζωογονήστε τα ελαφρώς μαραζωμένα λαχανικά εμποτίζοντάς τα σε κρύο νερό και ξύδι.

Πλύσιμο φρούτων και λαχανικών
Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι σε μισό λίτρο νερό και χρησιμοποιήστε το για να πλύνετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και στη συνέχεια ξεπλύνετέ τα καλά. Έρευνες έδειξαν ότι το ξύδι σκοτώνει τα βακτήρια που μπορεί να κρύβονται στα φρούτα και τα λαχανικά.

Τηγάνισμα donuts και λουκουμάδων
Πριν τα τηγανίσετε προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού ξίδι σε ζεστό λάδι για να μην απορροφήσουν επιπλέον λάδι. Προσέξτε όταν προσθέτετε το ξίδι στο καυτό λάδι.

Ενισχυτικό γεύσης
Ενισχύστε μια σούπα ή σάλτσα προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού από το αγαπημένο σας ξίδι. Προσθέτει γεύση και φρεσκάδα.

Μαλακώνει το κρέας
Για να κάνετε πιο τρυφερό ένα κομμάτι σκληρό κρέας ή κυνήγι, φτιάξτε μια μαρινάδα σε αναλογία 1/2 φλιτζανιού από το αγαπημένο σας ξύδι σε 1 φλιτζάνι ζεστού υγρού, όπως π.χ. ενός ζωμού. Ή για μπριζόλα, προτιμήστε ένα μείγμα ξιδιού και ελαιολάδου, τρίψτε το καλά πάνω στο κρέας και αφήστε το για δύο ώρες.

Λεκέδες φρούτων
Αφαιρέστε από τα χέρια σας λεκέδες από φρούτα καθαρίζοντάς τα με ξύδι.

Ξεφορτωθείτε τις μυρωδιές μαγειρικής
Αφήνουμε να σιγοβράσει μια μικρή κατσαρόλα με ξύδι και διάλυμα νερού.

Αέρινη μαρέγκα
Βάλτε σε μια χαρτοπετσέτα 1-2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και σκουπίστε με αυτό το μπολ και τον αυγοδάρτη που θα χρησιμοποιήσετε για την μαρέγκα. Στη συνέχεια, στεγνώστε με ένα πανί ή πετσέτα πριν χτυπήσετε τα ασπράδια αυγών.

Πιο αφράτο ρύζι
Για πιο αρωματικό και εξαιρετικά αφράτο και γευστικό ρύζι, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι στο βραστό νερό πριν ρίξετε το ρύζι.

Τραγανή κόρα ψωμιού
Δώστε ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα στην κόρα του ψωμιού που ψήνετε, βγάζοντάς το από το φούρνο λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος και βουρτσίζοντάς το με ξύδι. Ξαναβάλτε το στο φούρνο για να ολοκληρώσετε το ψήσιμο. Μπορείτε να βοηθήσετε και στο φούσκωμα του σπιτικού ψωμιού προσθέτοντας 1 κουταλιά της σούπας ξίδι για κάθε 2 1/2 φλιτζάνι αλεύρι στη συνταγή, μειώνοντας όμως αναλογικά τα άλλα υγρά.

Εξισορρόπηση γεύσης
Μειώστε την υπερβολικά γλυκιά γεύση σε τάρτες φρούτων ή άλλα επιδόρπια, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι.

Τυρί
Τυλίξτε το σκληρό κομμάτι τυριού που έχει περισσέψει σε ένα πανί διαποτισμένο με ξύδι και αποθηκεύστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο. Με αυτό τον τρόπο το τυρί δεν θα μουχλιάσει και δεν θα σκληρύνει παραπάνω.

Υποκατάστατα συνταγών
Τίποτα δεν είναι πιο απογοητευτικό από ό,τι όταν μαγειρεύετε και συνειδητοποιείτε ότι υπάρχει ένα συστατικό που σας λείπει. Το ξύδι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο και να σώσει την κατάσταση:

Βουτυρόγαλα
Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας ξύδι σε 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα και αφήστε το να παραμείνει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, μετρήστε την ποσότητα που απαιτεί η συνταγή.

Λεμόνια και limes
Το ξίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνταγή που απαιτεί χυμό λεμονιού ή lime. Χρησιμοποιήστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξίδι για κάθε κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού ή lime.

Αλάτι
Αντί για αλάτι, χρησιμοποιήστε ξίδι ως καρύκευμα για τρόφιμα όπως πατάτες ή άλλα λαχανικά. Απλά πασπαλίζουμε ελαφρά.

Κρασί
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρασί με ξύδι σε οποιαδήποτε συνταγή, αν το ανακατέψετε πρώτα με νερό σε μια αναλογία 1 μερίδας ξύδι σε 3 μέρη νερό. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε όποια ποσότητα απαιτεί η συνταγή σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ