Τα φάρμακα που μάλλον χρησιμοποιείς λάθος


Δέκα πράγματα που οφείλετε να ξέρετε για τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Φάρμακα κατά της διάρροιας

Φάρμακα που «κόβουν» τη διάρροια, όπως το Immodium, δρουν συμπτωματικά άρα δεν αντιμετωπίζουν το αίτιο της διάρροιας. Αν λοιπόν η αιτία είναι κάτι σοβαρό, αυτά τα φάρμακα απλώς την συγκαλύπτουν.

Αντιβιοτικά

Η χρήση αντιβιοτικών συχνά παρερμηνεύεται από πολλές απόψεις: αρχικά, πρέπει να κάνετε ολόκληρη την θεραπεία που σας είπε ο γιατρός, και όχι να σταματήσετε μετά από 2-3 μέρες επειδή νιώθετε καλύτερα.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, ο γενικός κανόνας είναι να αποφεύγεται, όχι γιατί θα γίνει κάποιο «μπαμ» -με συγκεκριμένα μόνο αντιβιοτικά συμβαίνει αυτό – αλλά γιατί ο συνδυασμός μπορεί να επιτείνει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η στομαχική διαταραχή ή η διάρροια. Σε πιο σοβαρές λοιμώξεις, το αλκοόλ θα σαμποτάρει το ανοσοποιητικό, μιας και προκαλεί ανοσοκαταστολή.

Τα αντιβιοτικά που έχουν κακή «σχέση» με το αλκοόλ είναι η μετρονιδαζόλη (Flagyl), η κεφουροξίμη (Zinadol), η τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη (Bactrimel), η νιτροφουραντοϊνη (Furolin), κι επίσης τα αντιμυκητιακά κετοκοναζόλη και γκριζεοφουλβίνη.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγετε να παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς σοβαρό λόγο, μιας και μακροπρόθεσμα τα μικρόβια αποκτούν ανοσία.

Χάπια με υμένιο

Τα χάπια που είναι καλυμμένα με υμένιο δεν πρέπει να τα σπάτε για να τα καταπιείτε ευκολότερα, γιατί έτσι δεν απορροφώνται 100%. Τα χάπια αυτά είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μπαίνουν στο στομάχι… αρτιμελή.

Χάπια για τον θυρεοειδή

Αν παίρνετε χάπια για τον θυρεοειδή, θα πρέπει να τα λαμβάνετε με άδειο στομάχι για σωστή απορρόφηση. Δηλαδή δεν θα πρέπει να φάτε αμέσως μετά γιατί δεν θα απορροφηθούν όπως πρέπει.

Καραμέλες για τον λαιμό

Τα στοματικά διαλύματα και οι καραμέλες για τον λαιμό θα πρέπει επίσης μετά τη χρήση τους να μην συνοδεύονται με γεύμα ή ποτό για να μπορέσει να μείνει το αντισηπτικό στην περιοχή του λαιμού όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις κρέμες/αλοιφές. Θα πρέπει πρώτα να τις αφήσετε να απορροφηθούν και μετά να φορέσετε ρούχα.

Παυσίπονα έμπλαστρα

Αν χρησιμοποιείτε έμπλαστρα για πόνους ενδεχομένως να χρειαστεί να τα αφαιρέσετε μετά από 10-12 ώρες γιατί μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδες στην περιοχή εφαρμογής λόγω της κόλλας που έχουν.

Κορτιζόνη

Αν παίρνετε κορτιζόνη σε χάπι θα πρέπει να αποφεύγετε το αλάτι γιατί κάνει κατακράτηση υγρών και προκαλεί «φούσκωμα». Επίσης καλό θα ήταν να καταναλώνεται σε σοβαρές περιπτώσεις και μόνο. Λόγω της ανακούφισης που προσφέρει πολύς κόσμος την καταναλώνει και σε απλά περιστατικά, με αποτέλεσμα όταν έρθουν τα… δύσκολα να μην βοηθά το ίδιο.

Αντιαλλεργικά

Αντιαλλεργικά φάρμακα –aerius, xozal, zirtek κ.α. φέρνουν έντονη υπνηλία, επομένως πρέπει να λαμβάνονται βράδυ και όχι πριν από δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση όπως η οδήγηση.

Αντιτετανικός ορός

Ο τέτανος είναι θανατηφόρος – αν και σπάνιος. Ο ορός επομένως είναι απαραίτητο να γίνεται ανεξαρτήτως από το αν το αντικείμενο ή το ζώο το οποίο προκάλεσε το τραύμα είναι «καθαρό» ή δεσποζόμενο. Επίσης, καλό είναι ο ορός να γίνεται άμεσα, ακόμα και αν οι γενικές οδηγίες αναφέρουν εντός 24 ωρών.

Χάπι της επόμενης ημέρας

Το ίδιο ισχύει και για το χάπι της επόμενης ημέρας – όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο. Επίσης, προφανώς και όσο λιγότερα τέτοια χάπια ληφθούν τόσο το καλύτερο για την γυναίκα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ