Jan Κoum: Ο ιδρυτής της WhatsApp, που ζούσε από τα συσσίτια απόρων και έγινε κροίσος


O Jam Koum μαζί με τον συνέταιρό του Brian Acton, δημιούργησαν την δημοφιλέστερη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά τηλέφωνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, την WhatsApp. Ο Koum ξεκινώντας από το «μηδέν», κατάφερε σήμερα να «χτίσει» περιουσία των 10 δισ. δολλαρίων!

Οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε την εφαρμογή, WhatsApp. Ή εάν δεν την χρησιμοποιούμε, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα την χρησιμοποίει κάποιος φίλος ή συγγενής μας. Όμως ποιος κρύβεται πίσω από την δημιουργία της;

Ο ιδρυτής της δεν είναι άλλος από τον Jan Koum, ο οποίος σήμερα βέβαια είναι μεγιστάνας. Ωστόσο για να φτάσει σε αυτό σημείο, έζησε τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας!

Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια

Γεννήθηκε το 1976 στο Κίεβο της Ουκρανίας, που τότε ανήκε στην Σοβιετική Ένωση.

Μέχρι τα 15 του λοιπόν έζησε φτωχικά, ενώ πολλές μέρες δεν είχαν στο σπίτι της οικογένειάς του ζεστό νερό.

Το 1992 η οικογένεια μετανάστευσε στο Λος Άντζελες. Τα πρώτα χρόνια όλα τα μέλη της βασίζονταν στην κοινωνική πρόνοια των ΗΠΑ για τη διαβίωσή τους και έπαιρναν φαγητό με κουπόνια από συσσίτια.

Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος και η οικογένειά του για ένα μεγάλο διάστημα κυριολεκτικά δεν είχαν να φάνε και συντηρούνταν από το κράτος. Παράλληλα στο σπίτι τους δεν είχαν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα…

Η πρώτη δουλειά του Koum ήταν καθαριστής σε supermarket. Τότε όμως του φαινόταν τρομερό που δεν υπήρχε τρόπος να καλέσει στην πατρίδα χωρίς να δώσει μια… περιουσία.

Τελικά έβγαλε με το ζόρι το σχολείο, ενώ στα 18 του γράφτηκε σε σχολή Προγραμματισμού υπολογιστών στο δημόσιο πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, αλλά τα παράτησε.

Όταν έχασε και τους 2 γονείς του

Στα 21 του όμως, έχασε τον πατέρα του, ενώ στα 24 του «έφυγε» από τη ζωή και η μητέρα του, από καρκίνο.

Ακολούθως, ο Koum δούλεψε σε ένα μανάβικο, στο οποίο για ένα διάστημα κοιμόταν στο πάτωμα τα βράδια, καθώς δεν είχε σπίτι να μείνει.

Αργότερα δούλεψε στην Ernst & Young ως ειδικός σε θέματα ασφαλείας μέχρι και το 1996.

Η πρόσληψη του στη Yahoo

Τους επόμενους μήνες, έμαθε μόνος του να προγραμματίζει και βρήκε δουλειά στη Yahoo το 1997, στην οποία εργάστηκε για 10 χρόνια.

Εκεί γνωρίστηκε με τον Brian Acton, με τον οποίο έγιναν καλοί φίλοι. Τον Σεπτέμβριο του 2007 ο Koum και ο Acton παραιτήθηκαν από τον τεχνολογικό γίγαντα.

Το 2009, αμφότεροι έκαναν αιτήσεις πρόσληψης στο Facebook, αλλά απορρίφθηκαν.

Πως του ήρθε η ιδέα για την ίδρυση της WhatsApp

Την ίδια χρονιά, πήρε το πρώτο του i-Phone. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησε όμως, ότι το App Store ήταν στους πρώτους μήνες λειτουργιάς του και προέβλεψε ότι επρόκειτο τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθεί μια… βιομηχανία εφαρμογών στο διαδίκτυο.

Μια μέρα λοιπόν, συζητώντας με ένα φίλο του, τον Alex Fishman, του ήρθε η ιδέα να φτιάξει μια εφαρμογή που θα ονομαζόταν WhatsApp. Σκέφτηκε να την ονομάσει έτσι, καθώς προφέρεται με τον ίδιο τρόπο με το «what’s up» , που λένε καθημερινά όσοι μιλούν την αγγλική γλώσσα…

Η ίδρυση της εφαρμογής What’s App

To 2009 λοιπόν, ο Koum πρότεινε στον Brian Acton, να ξεκινήσουν μαζί αυτή την εταιρεία.

Ο Brian αποδέχτηκε την πρόταση και σύντομα την δημιούργησαν. Από την αρχή όμως οι συνιδρυτές συμφωνήσαν στο να μην περιλαμβάνει διαφημίσεις η εφαρμογή.

«Κανείς δεν ξυπνάει το πρωί ενθουσιασμένος που θα δει περισσότερες διαφημίσεις, κανείς δεν πηγαίνει για ύπνο σκεπτόμενος τις διαφημίσεις που θα δει την επόμενη μέρα,», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Koum.

Όπως έχει πει, είναι αντίθετος στο να χρησιμοποιήσει τη βάση χρηστών του What’s App για να βγάλει γρήγορα χρήματα. Στο γραφείο του έχει μια ταμπέλα που γράφει «Όχι διαφημίσεις! Όχι παιχνίδια! Όχι κόλπα!».

Τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής

Δύο χρόνια αργότερα, η εφαρμογή γίνεται μία από τις 20 δημοφιλέστερες στον κόσμο.

Ήταν τότε που οι συνιδρυτές έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. δολαρίων από τον επενδυτικό όμιλο Sequoia Capital, γεγονός που τους επέτρεψε να αναπτύξουν περαιτέρω την εφαρμογή, φθάνοντας στο «χρυσό»deal με το Facebook.

Η εξαγορά της από το Facebook το 2014

To 2014, η WhatsApp εξαγοράστηκε για 19 δισ. δολάρια από την Facebook !

Αυτό το… αστρονομικό ποσό, που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί ποτέ για εξαγορά επιχείρησης στον κλάδο του Διαδικτύου, έκανε τον Kum δισεκατομμυριούχο κυριολεκτικά εν μια νυκτί.

Ο Koum με αυτήν την εξέλιξη εισέπραξε στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 7,5 δισ δολαρίων!

Η αποχώρησή του από τη Facebook το 2018

Πριν λίγους μήνες ωστόσο, o Koum αποχώρησε από τη Facebook, καθώς σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, διαφώνησε με τη μητρική εταιρεία σε θέματα ιδιωτικότητας και κρυπτογράφησης.

Σήμερα πάντως η εφαρμογή WhatsApp έχει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες και θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες και εύχρηστες…

Επιμέλεια: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ