Η υπεριώδης ακτινοβολία «αντίδοτο» στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις;


Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τεχνολογία υπεριώδους ακτινοβολίας εξαλείφει μέχρι και 97,7% παθογόνων στο χειρουργείο. Χρησιμοποιώντας αυτό το μήκος κύματος φωτός θα μπορούσε να βοηθήσει να νικήσει superbugs.

Μπορεί το φως να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος επικίνδυνων λοιμώξεων στα νοσοκομεία;

Η μελέτη , που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Infection Control , εξέτασε τα αποτελέσματα ενός τύπου τεχνολογίας υπεριώδους (UV) φωτός που ονομάζεται PurpleSun. Αυτή η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για χρήση σε αίθουσες χειρουργικής, αίθουσες ασθενών και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Η μελέτη δείχνει ότι η συσκευή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων στο νοσοκομείο.

Αυτές οι μολύνσεις κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια και κάποιες εκτιμήσεις δηλώνουν ότι προκαλούν σχεδόν 100.000 θανάτους κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πάνω από 3.000 μικροβιολογικά δείγματα από 100 διαφορετικές χειρουργικές περιπτώσεις σε τρία νοσοκομεία στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια πόσο καλά λειτούργησε η τεχνολογία PurpleSun. Διαπίστωσαν ότι εξάλειψαν τα περισσότερα παθογόνα.

Το PurpleSun είναι μοναδικό, καθώς έχει πτυσσόμενα χωρίσματα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να περιβάλει εξοπλισμό από όλες τις πλευρές και το φως του χτυπά πέντε σημεία επιφάνειας. Χρησιμοποιεί επίσης υψηλά επίπεδα έντασης UV σε διαστήματα 90 δευτερολέπτων για βέλτιστο αποτέλεσμα.

«Η τεχνολογία φωτισμού [UV] δεν αντικαθιστά το χειρωνακτικό καθαρισμό και απολύμανση με χημικά, αλλά έχει μια θέση στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης», λέει η Donna Armellino, επικεφαλής της μελέτης και αντιπρόεδρος της πρόληψης της μόλυνσης στη Northwell Health. Εξηγεί: » Αυτή η τεχνολογία μπορεί να βελτιστοποιήσει την καθαριότητα του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα μειωμένα παθογόνα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν λοίμωξη».

Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη

Το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος να βιώσει είναι να πάρει κάποιο είδος μόλυνσης σε ένα περιβάλλον υγείας, όπως ένα χειρουργείο ή ένα νοσοκομείο, ενώ ήδη αναζητούν ιατρική περίθαλψη. Αυτός ο τύπος λοίμωξης, που ονομάζεται λοίμωξη που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη (HAI), συμβαίνει συχνά. Σύμφωνα με το Γραφείο Πρόληψης Νοσημάτων και Προαγωγής της Υγείας, περίπου 1 στους 25 νοσηλευτές έχει μια λοίμωξη που σχετίζεται άμεσα με τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ένα HAI. Αυτά περιλαμβάνουν καθετήρες, χειρουργικές επεμβάσεις, πυροβολισμούς και σε κατάσταση υγειονομικής περίθαλψης που δεν έχει απολυμανθεί σωστά. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να προσβληθεί μια λοίμωξη από έναν άρρωστο υγειονομικό εργαζόμενο. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ εκτιμά ότι πάνω από 1 εκατομμύριο HAIs αναπτύσσονται στο σύστημα υγείας της χώρας κάθε χρόνο. Τα HAI μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και τα αποτελέσματα είναι συχνά φτωχά. Αυτές οι λοιμώξεις κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες δαπάνες, ενώ οι ΑΕΚ παραμένουν στο επίκεντρο των ατόμων που εργάζονται στη δημόσια υγεία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ