Ηλίας Παλιουδάκης στο Tromaktiko.gr: «Η ευτυχία δεν έχει ανάγκη από δόξες και στολίδια!»


Ο Ηλίας Παλιουδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης.
Με πατέρα γνώστη της Βυζαντινής μουσικής και επηρεασμένος από τα ακούσματα της Κρητικής λύρας από τα οκτώ του κιόλας χρόνια, με την παρότρυνση της μητέρας του, μαθητεύει στο Ωδείο φωνητικής του Ρεθύμνου δίπλα στον αείμνηστο Κώστα Μουντάκη.

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη

Σε ηλικία 18 ετών και ενώ όλοι έβλεπαν στο πρόσωπό του τον επόμενο μεγάλο παραδοσιακό καλλιτέχνη και λυράρη αυτός στρέφει την καριέρα του στην άλλη του μεγάλη αγάπη, το λαϊκό τραγούδι.

Εμφανίζεται στις μεγαλύτερες πίστες της Κρήτης και στα 24 του χρόνια κάνει το επόμενο βήμα ανηφορίζοντας στην Αθήνα, όπου συνεργάζεται με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως Τόλη Βοσκόπουλο, Σταμάτη Γονίδη, Θέμη Αδαμαντίδη κ.α.

Το 1999 κάνει την πρώτη του δισκογραφική προσπάθεια με το “Άνεμος θα γίνω” ενώ το 2003 γίνεται ευρύτερα γνωστός με το “Παρανομία μου”.

Σήμερα έχοντας, ήδη, ερμηνεύσει μεγάλους στιχουργούς και συνθέτες όπως Χρήστο Νικολόπουλο, Τάκη Σούκα, Δημήτρη Κορδατζή, Ιωσήφ Σαρασίδη, Ηλία Φιλίππου κ.α. κυκλοφορεί σε συνεργασία με τον δημιουργό των επιτυχιών Νίκο Τερζή και την συμμετοχή των Σπύρου Γεωργίου και Σμαρούλας Μαραγκουδάκη στο τραγούδι “Δικαίωμά μου”, το νέο του cd-single ”Σ’ Αγαπάω αλλά…” που περιέχει και το κομμάτι «Στα όνειρά μου» για το οποίο δάνεισε τη φωνή του στον Αλέξη Γεωργούλη στο επιτυχημένο σήριαλ του MEGA «Εραστής Δυτικών Προαστίων».

Η μεγάλη επιτυχία του στον «Σασμό» είναι ξεκάθαρη και φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο, τα τραγούδια στη σειρά ντύνουν ως αναπόσπαστο κομμάτι τις πιο δυνατές σκηνές των ηρώων.

1. Ποιο είναι το κριτήριο για την επιλογή των τραγουδιών σου και ποιο μιλά περισσότερο στην ψυχή σου;

Εγώ λειτουργώ με το κριτήριο της ψυχής και ανήκω σε μια άλλη σχολή. Όταν ένα τραγούδι μού μιλήσει στην καρδιά μου αυτό θα πω, άλλωστε ποτέ δεν κοίταξα την εποχή και τί πουλάει… Αγαπώ  τραγούδια που μιλάνε  στο μέσα μου και αυτά αγγίζουν και τον κόσμο σχεδόν πάντα!

2. Το κομμάτι της δόξας και της επιτυχίας οδηγεί στην ευτυχία;

Είναι ανεξάρτητα το ένα με το άλλο. Η πρώιμη δόξα μπορεί να κάνει κακό …και αν δεν την δουλέψεις και δεν πονέσεις την χάνεις εύκολα. Η επιτυχία μπορεί να έρθει και να δώσει χαρά αλλά να χαθεί σαν πουλί. Επομένως, θέλει  δουλειά να την κρατήσεις ενώ δεν είναι απόλυτο ότι αυτά τα δύο μπορούν να φέρουν  την ευτυχία.

Την χαρά και την πληρότητα μπορούμε να την βρούμε και στην απλή καθημερινότητα με απλά πράγματα. Η ευτυχία δεν έχει ανάγκη από δόξες και στολίδια!

3. Πιστεύεις πως η τύχη έπαιξε τον δικό της καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας της ζωής σου;

Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κτίζονται με σκληρή δουλειά και θυσίες!.. Βασικό να υπάρχει αγάπη σ’ αυτό που κάνεις. Στην περίπτωσή μου αυτό που κάνω το αγάπησα από παιδί!… Νιώθω εραστής στην δουλειά μου, τώρα αν λειτουργεί η τύχη μέσα σ’ αυτό ίσως και ναι αφού όμως έχει προϋπάρξει σκληρή δουλειά. Αυτή είναι η δική μου θεωρεία.

4. Ποιο είναι το μεγαλύτερο θαύμα που έχεις βιώσει μέχρι σήμερα;

Και μόνο στη σκέψη μπορεί να καθηλώσει το θαύμα. Είναι κάτι ανώτερο που μπορεί να συμβαίνει παντού και πάντα γιατί απλά η ενέργεια και η δύναμη του Θεού βρίσκεται παντού φτάνει να την επικαλούμαστε…

Δεν ξέρω αν είχα την ευλογία…όμως νιώθω ότι υπήρξε στην ζωή μου μια μεγάλη στιγμή που την βίωσα και δεν την ξεχνώ ! Είναι και ο λόγος που έδωσα το όνομα της Παναγίας στην κόρη μου!

5. Ένιωσες ποτέ να αναγεννιέσαι ως άνθρωπος αλλά και ως καλλιτέχνης;

Πέρα από την επαγγελματική πορεία και την ικανοποίηση σαν καλλιτέχνης νιώθω να αναγεννιέται η ψυχή μου όταν η δουλειά  μου γίνεται κομμάτι χαράς για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.  Η χαρά στα μάτια τους μου δίνει τροφή στο μέσα μου όπως και πρόσφατα σε μια εκδήλωση που έγινε με μεγάλη επιτυχία για τους άπορους παππούδες και γιαγιάδες!

6. Τί ρόλο έπαιξε η πατρότητα στη ζωή σου;

Σίγουρα σε αλλάζει αρκετά στα πάντα! Πατρότητα σημαίνει ευθύνη! Το πρώτο που μπαίνει στην ζωή σου είναι τα παιδιά σου… τόσο στις χαρές όσο και στις δυσκολίες.

7. Υπήρξε κάποιο σημείο καμπής στη ζωή σου;

Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες στην πορεία ενός ανθρώπου και μόνο η πίστη στο Θεό δίνει δύναμη. Αυτήν έχω σαν το οδηγό μου σε κάθε μου βήμα να με οδηγεί.

8. Πώς είναι η καθημερινότητά σου και πώς διαχειρίζεσαι την επιτυχία και αναγνωρισημότητα;

Δεν έχω αλλάξει κάτι στην ζωή μου αυτά που έκανα, κάνω άλλωστε θα ένιωθα άβολα να αλλάξω πράγματα που τόσα χρόνια μου έδιναν χαρά. Όλες τις όμορφες στιγμές μου έχω μάθει να τις μοιράζομαι να τις νιώθω χωρίς κάποια έπαρση!

9. Πώς θωρακίζεις τον εαυτό σου επαγγελματικά και κοινωνικά;

Ζούμε δύσκολους καιρούς και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί… Σίγουρα όμως οι σταθεροί συνεργάτες που έχουν δείξει στον χρόνο δείγματα γραφής, οι δικοί μας άνθρωποι και η οικογένεια παίζουν επίσης τεράστιο ρόλο. Οι παραπάνω  στην πορεία μου ήταν καθοριστικής σημασίας.

10. Η μεγαλύτερη ευλογία που δέχτηκες μέχρι σήμερα;

Η γέννηση των παιδιών μου μού δίνει δύναμη. Ζω γι’ αυτά!

11. Γιατί οτιδήποτε δεν ανήκει σε κατηγορία, δεν έχει ταμπέλα, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο;

Είναι σχετικά όλα. Έτσι έχουμε μάθει να βάζουμε ταμπέλες απλά για να ξέρουμε προφανώς τί συμβαίνει καθώς και τί κάνει ο καθένας από εμάς. Αν με ρωτάτε το αν είμαι σύμφωνος και το αν βοηθά ή μη να τονίσω πως πολλές φορές μπαίνουν λάθος ταμπέλες και προκύπτουν λάθος κριτικές.

12. Τι είναι πιο σημαντικό για σένα; Να κάνεις κάτι για το οποίο όλοι στον καλλιτεχνικό χώρο θα είναι περήφανοι για σένα και το όνομά σου θα συζητιέται ή κάτι για το οποίο θα είσαι εσύ περήφανος για τον εαυτό σου;

Μου αρέσει η ερώτησή σου και για να είμαι ειλικρινής, πρώτη φορά μου την κάνουν!  Η αλήθεια είναι ότι ζούμε την εποχή του γρήγορου, και του πρόχειρου  αρκετές φορές… ιδιαίτερα λόγω του ίντερνετ και αυτό δημιουργεί μεγάλες παγίδες δηλαδή να γίνονται πράγματα επιπόλαια, γρήγορα χωρίς να τα σκεφτόμαστε.

Ευτυχώς και δοξάζω το Θεό γι’ αυτό ανήκω στους ανθρώπους που ξεκινάω πρώτα από τη δική μου ψυχή. Υπερασπίζομαι σθεναρά το τί με εκφράζει με όποιο κόστος επομένως είναι πιθανό  να αρέσει και στους φίλους μου και στον υπόλοιπο κόσμο. Με αυτό το κριτήριο λειτουργούσα και λειτουργώ το αν θα μείνει στην ιστορία κάτι απ’ την όλη μου πορεία αυτό θα το  δείξει ο χρόνος!

13. Η συνέχεια τί περιλαμβάνει καλλιτεχνικά;

Η αλήθεια είναι ότι έχω επιλέξει λίγες εμφανίσεις σε χώρους για την ώρα.  Προετοιμαζόμαστε, όμως, με τους συνεργάτες μου για την περιοδεία του καλοκαιριού και πιθανόν μια ακόμα στο εξωτερικό.

14. Πώς νιώθεις για όσα συμβαίνουν γύρω μας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο και τί από όσα διαδραματίζονται σε θυμώνει βαθιά;

Βλέπω όλα τα πράγματα να τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα και βλέπω μία ανησυχία των λαών που φυσικά το έχουν επιλέξει οι δυνατοί με άσχημο τρόπο! Δεν υπάρχει ηρεμία. Υπάρχει μεγάλη αδικία. Έχουν χαθεί αξίες και πολλά  ακόμα ..και αυτό όλο με θλίβει. Πιστεύω ότι ο πλανήτης γενικότερα ζει την μεγαλύτερη δοκιμασία από ποτέ και ίσως  μία μετάβαση σε κάτι άλλο κάτι άγνωστο όχι ανθρώπινο…

Το μόνο που μπορούμε είναι να έχουμε πίστη στο Θεό. Χρειάζεται περισσότερη προσευχή και να ζούμε τις στιγμές και έχει ο Θεός όπως έλεγαν οι παλιοί!

15. Πώς θα ήθελες να κλείσουμε τη συνέντευξή μας;

Η ζωή μας είναι ένα παζλ.. μην προσπαθούμε  για κάτι αν δεν ταιριάζει όλα έχουν την ώρα τους…


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ