Τουρκία: Άνοιξε η… όρεξή της ξανά για F-16 – Η δήλωση Φιντάν για συνομιλίες με ΗΠΑ


Η θετική εισήγηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει ανταλλάγματα για την Άγκυρα

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο CNN Turk όπου αναφέρθηκε στον… πόθο της Άγκυρας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τα F-16 που ζητούν από τις ΗΠΑ αλλά και για στην ασφάλεια της Ρούμελης!

«Τα ζητήματα της Σουηδίας και των F-16 προετοίμασαν το έδαφος για να πούμε ‘ας μιλήσουμε ξανά για τα θέματά μας, τέτοια ένταση δεν λειτουργεί, πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας από εδώ και πέρα’, που χρειάζονταν και οι δύο πλευρές μετά από ένα ορισμένο σημείο. Κατά την επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες είδα ότι υπάρχει τέτοια ατμόσφαιρα και πρόθεση από την αμερικανική πλευρά. Φυσικά, το θέμα είναι πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε κάτι σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τουρκίας. Διαφορετικά, οι σχέσεις με τις υπερδυνάμεις έχουν μια ορισμένη φύση», ανέφερε το δεξί χέρι του Ερντογάν.

Αναφορικά με το αν η Τουρκία προτιμά να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35 ή να λάβει πίσω τα χρήματα που έχει ήδη δώσει, ο Φιντάν πέταξε την… μπάλα στην εξέδρα: «Αυτό είναι πραγματικά ένα θέμα που πρέπει να αφεθεί στους ειδικούς. Θα ήθελα να προσεγγίσω το θέμα από τη σκοπιά του πολιτικού στρατηγικού πλαισίου. Η Τουρκία έχει τις δικές της εθνικές ικανότητες και έχει κάνει σοβαρά βήματα προς την ανάπτυξη στον τομέα της αεροπορίας και του διαστήματος. Τώρα, το θέμα αν θα επιστρέψουμε στα F-35 ή όχι, αν τα αγοράσουμε ή όχι, ή αν θα προχωρήσουμε με τα χρήματα: Η γνωμοδότηση που θα ετοιμάσουν οι ειδικοί μας, ιδιαίτερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η τελική έγκριση που θα δοθεί από τον πρόεδρό μας και η στρατηγική που θα παρουσιάσουμε είναι όλα ένα σύνολο. Αυτά αλλάζουν καθημερινά σύμφωνα με τα συμφέροντα του κράτους. Θα δούμε τι θα κάνει η δική μας εθνική και εγχώρια αμυντική βιομηχανία και πόσο καιρό και σε ποιο χρονικό πλαίσιο. Όλα αυτά είναι θέμα υπολογισμού».

Όμως ο Φιντάν δεν έμεινε εκεί στο ζήτημα καθώς πέταξε την σπόντα για την στάση των ΗΠΑ: «Το σημαντικό είναι ότι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλο, αποκλείοντας ο ένας τον άλλον σε ορισμένα ζητήματα. Ενώ έχεις ενωθεί γύρω από ένα σύμφωνο ασφαλείας, αντιθέτως βρίσκεσαι σε μια σπείρα σχέσεων που θεσμοθετεί τη δυσπιστία. Αυτή η σπείρα σχέσεων είναι επίσης μια συνεχής σπείρα σχέσεων. Ενώ μου επιβάλλετε ορισμένες κυρώσεις, μιλάτε εδώ κι εκεί στην Ευρώπη ότι διεξάγω επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας στη Συρία. Αυτά βέβαια αρχίζουν να αναδεικνύονται μετά από λίγο ως πρώιμοι δείκτες περισσότερων γεωστρατηγικών ρήξεων. Είμαστε ένα σοβαρό κράτος, ένα θεσμοθετημένο κράτος. Ξέρουμε πότε να κάνουμε ορισμένες ερωτήσεις στον εαυτό μας και πότε να ψάχνουμε ορισμένες άλλες ερωτήσεις. Γι’ αυτό τους το μεταφέρουμε. Για μένα δεν τίθεται θέμα πότε και πώς θα επιστρέψουμε σε όποιο πρόγραμμα, οι ειδικοί μας θα το κάνουν αυτό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι σύμμαχοι δεν έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές αποκλεισμού μεταξύ τους»

Η Ρούμελη και η Τουρκία

«Το λέμε αυτό πολύ ξεκάθαρα σε όσους βλέπουν την Τουρκία ως εχθρό. Εμείς, ως χώρες της περιοχής, δεν θα φέρουμε πλέον το βάρος της έλλειψης στρατηγικού οράματός σας. Όσο υπάρχει η Τουρκία, όσο είστε εσείς, τα αδέρφια μας σε όλα τα Βαλκάνια και τη Ρούμελη, θα σταθούμε μαζί σταθερά, όπως η βαλκανική τουρκικότητα και ο βαλκανικός μουσουλμανισμός. Όρθια θα σταθούν και η πατρίδα μας και ο πολιτισμός μας. Όταν ξεκινήσαμε υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους ομόριζους και ομόθρησκους μας μουσουλμάνους αδελφούς και αδελφές πέρα από τα σύνορά μας ως κύρια προτεραιότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία 21 χρόνια, ενισχύαμε, διευρύναμε και θεσμοθετήσαμε την εθνική μας ικανότητα σε βοήθεια και υποστήριξη σε κάθε τομέα. Σήμερα, η πολιτεία μας έχει φτάσει στο σημείο να μπορούμε να κάνουμε άμεσα ό,τι χρειάζονται οι αδελφοί και οι αδελφές μας στη γεωγραφία της καρδιάς μας. Είχα τη μεγάλη τιμή να συνεισφέρω σε αυτή τη διαδικασία από όλες τις θέσεις μου εδώ και 21 χρόνια. Έχω βιώσει τη βαθιά ευτυχία να υπηρετήσω τους Βαλκάνιους Τούρκους μαζί με πολλούς από τους φίλους μας που βρίσκονται ανάμεσά μας σε αυτήν την αίθουσα σήμερα. Τώρα, συνεχίζω να συμβάλλω σε αυτήν την αποστολή ως υπουργός Εξωτερικών. Οι αντιπροσωπείες αλλάζουν, αλλά ο σκοπός παραμένει ο ίδιος. Μην ανησυχείτε καθόλου. Τα Βαλκάνια και η Ρούμελη θα είναι πάντα στις προτεραιότητές μας. Ως κράτος, συνεργαζόμαστε χέρι-χέρι με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις μας, ενώ πραγματοποιούμε δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιοχή μας», είπε σε ένα παραληρηματικό ρεσιτάλ ο Φιντάν.

Και συνέχισε στα όνειρα για τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια: «Στα κανάλια που έχουμε δημιουργήσει με κάθε χώρα στα Βαλκάνια και στην εντατική κίνηση επαφών σε κάθε επίπεδο, βλέπουμε ότι η Τουρκία είναι ένα αξιόπιστο κράτος. Ένα κράτος που θεωρείται ως επίκεντρο σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας. Διεξάγουμε τις σχέσεις μας στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Προσπαθούμε συνεχώς να μεγιστοποιήσουμε τη διμερή μας συνεργασία με κάθε χώρα. Σήμερα, έχουμε δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες με πολλές χώρες της περιοχής. Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Οικονομική Συνεργασία της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν μέρος αυτού του οράματος. Αυτές οι πολυμερείς πρωτοβουλίες έχουν κάνει μία πολύτιμη συμβολή: την ανάπτυξη μιας κουλτούρας περιφερειακής ιδιοκτησίας. Εδώ διαφέρει η προσέγγιση της Τουρκίας από άλλους δρώντες. Αναγνωρίζουμε τα κοινά συμφέροντα των λαών των Βαλκανίων, της Ρούμελης και της περιοχής ως κύρια προτεραιότητα. Δεν θέλουμε ένταση στην περιοχή μας. Όταν βλέπουμε προβλήματα, επεμβαίνουμε αμέσως και διαμεσολαβούμε. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα από αυτή την άποψη. Η σταθερότητα, η ειρήνη και η ηρεμία σε αυτή τη χώρα είναι στρατηγικής σημασίας για όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, καλούμε όλα τα μέρη, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και συζητήσεις που στοχεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Όχι μόνο κάνουμε εκκλήσεις, αλλά και τους υποστηρίζουμε με ενεργή στάση σε όλους τους τομείς. Παρακολουθούμε και πάλι με μεγάλο ενδιαφέρον την ένταση Κοσόβου-Σερβίας. Ως κράτος που εμπιστεύονται και οι δύο χώρες, υποστηρίζουμε πλήρως τη διαδικασία Βελιγραδίου-Πρίστινας. Θα ήθελα να πω με μεγάλη χαρά ότι η Διοίκηση Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, την οποία αναλάβαμε από τον Οκτώβριο, έκανε αμέσως τεράστια διαφορά επί του πεδίου. Χάρη στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει η διοίκηση μας με τις αρχές τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στη Σερβία, η ειρήνη και η ασφάλεια ευτυχώς αποκαταστάθηκαν. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συνθήκες θα συνεχιστούν. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε συνεισφορά από την πλευρά μας. Όσο δεν αποχωριζόμαστε τα Βαλκάνια και τη Ρούμελη, καμία δύναμη δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεκολλήσει την Τουρκία από τα παιδιά των κατακτητών και τα αδέρφια μας στην περιοχή».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ