Δεν θέλεις να το δεις: Ο μυστηριώδης κώδικας «SSSS» στην κάρτα επιβίβασης


Δεν θέλεις να το δεις: Το πρόγραμμα SSSS τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου – Δες τι σημαίνει

Εάν βλέπετε στην κάρτα επιβίβασης σας το «SSSS», ενδέχεται να έχετε κάποιο πρόβλημα στο αεροδρόμιο

Οι κάρτες επιβίβασης που φέρουν τον κωδικό αυτόν επιβάλλουν στους αερομεταφορείς τους επιπλέον έλεγχο, κοστίζοντας χρόνο και ενδεχομένως την πτήση τους, αν δεν φθάσουν αρκετά νωρίς στο αεροδρόμιο.

Το SSSS αντιπροσωπεύει τον δευτερογενή έλεγχο και είναι αυτό που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) για να επισημάνει ορισμένους επιβάτες που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για επιπλέον έλεγχο.

Εκείνοι των οποίων οι κάρτες επιβίβασης επισημαίνονται με την αναφορά κώδικα, δεν θα μπορούν να εκτυπώσουν τις κάρτες επιβίβασης τους στο σπίτι ή από ένα περίπτερο στο αεροδρόμιο και θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στο αεροδρόμιο. Μερικές φορές οι επιλεγμένοι επιβάτες της SSSS υποχρεούνται να υποβάλλουν περισσότερες πληροφορίες, όπως λεπτομερείς πληροφορίες για τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Δεν θέλεις να το δεις: Ο μυστηριώδης κώδικας «SSSS» στην κάρτα επιβίβασης
Δεν θέλεις να το δεις: Ο μυστηριώδης κώδικας «SSSS» στην κάρτα επιβίβασης

Και αν κάποιος δεν είναι εντάξει με τον περαιτέρω έλεγχο, δεν θα του επιτραπεί η πτήση.

Το TSA ισχυρίζεται ότι οι επιβάτες που έχουν τον κώδικα επιλέγονται τυχαία από έναν υπολογιστή ή από διαλογείς που αναζητούν «παρατυπίες» σε ένα άτομο που μπορεί να κρύβει όπλα.

Έχει παρατηρηθεί πάντως πως εμφανίζεται συχνότερα σε εισιτήρια που έχουν κλειστεί τελευταία στιγμή, αν η πληρωμή τους έχει γίνει με μετρητά ή αν η χώρα προορισμού του ταξιδιώτη είναι «υψηλού κινδύνου».

Τι σημαίνει το SSSS;

Το “SSSS” που μπορεί να δείτε σε μια κάρτα επιβίβασης αεροπορικής εταιρείας είναι συντομογραφία του “Secondary Security Screening Selection”. Εάν το δείτε στην κάρτα επιβίβασής σας, σημαίνει ότι θα υποβληθείτε σε πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας. Αυτές οι πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου μπορεί να περιλαμβάνουν ένα χτύπημα προς τα κάτω, τον καθαρισμό εκρηκτικών και έναν έλεγχο αποσκευών.

Δεν θέλεις να το δεις: Ο μυστηριώδης κώδικας «SSSS» στην κάρτα επιβίβασης
Δεν θέλεις να το δεις: Ο μυστηριώδης κώδικας «SSSS» στην κάρτα επιβίβασης

Γιατί έλαβα SSSS στην κάρτα επιβίβασής μου;

Ένας κωδικός SSSS στην κάρτα επιβίβασής σας μπορεί να συμβεί για ορισμένους συγκεκριμένους λόγους, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μιας εντελώς τυχαίας ανάθεσης. Ωστόσο, πολλοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους κάποιος επισημάνθηκε για πρόσθετο έλεγχο μπορεί να συνδέεται με τον ύποπτο κίνδυνο ασφάλειας.

Ένας τρόπος που επιλέγει το TSA για πρόσθετο έλεγχο βασίζεται σε λίστες παρακολούθησης. Η λίστα επιλεγμένων, για παράδειγμα, είναι μια βάση δεδομένων επιβατών που διατηρεί η TSA. Εάν βρίσκεστε στη Λίστα Επιλεγμένων, θα επιλέγεστε αυτόματα για πρόσθετο έλεγχο κάθε φορά που πετάτε.

Το να βρίσκεστε σε μία από αυτές τις λίστες ή ακόμα και αν μοιράζεστε το ίδιο όνομα με κάποιον σε μία από αυτές τις λίστες σημαίνει ότι είναι πιθανό να λάβετε ένα SSSS στην κάρτα επιβίβασής σας. Μερικοί άλλοι λόγοι για τους οποίους το SSSS θα μπορούσε να εμφανιστεί στην κάρτα επιβίβασής σας περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως η αγορά εισιτηρίου της τελευταίας στιγμής ή η πληρωμή μετρητών. Επιπλέον, εάν επισκεφτήκατε πρόσφατα χώρες που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρίνει «υψηλού κινδύνου», αυτό μπορεί να σας “δώσει” ένα SSSS.

Είναι μόνιμο το SSSS;

Όχι απαραίτητα. Μπορεί να έχετε λάβει το SSSS τυχαία ή λόγω του ότι το όνομά σας βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη βάση δεδομένων. Μπορεί να μην γνωρίζετε εάν βρίσκεστε στη λίστα επιλεγμένων και δεν υπάρχει τρόπος να επαληθεύσετε εάν το όνομά σας περιλαμβάνεται σε αυτήν.

Η κυβέρνηση δεν θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει ονόματα για λόγους ασφαλείας. Αλλά αν εμφανιστεί ο κωδικός, μην ανησυχείτε. Δεδομένου ότι οι κωδικοί SSSS μπορούν επίσης να εκδίδονται τυχαία, υπάρχει πιθανότητα ο κωδικός να μην συνεχίσει να εμφανίζεται στις μελλοντικές κάρτες επιβίβασής σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιλεγείτε ξανά για πρόσθετο έλεγχο ασφαλείας σε μελλοντικές πτήσεις, αλλά πιθανότατα δεν θα συμβαίνει πολύ συχνά.

Δεν θέλεις να το δεις: Ο μυστηριώδης κώδικας «SSSS» στην κάρτα επιβίβασης
Δεν θέλεις να το δεις: Ο μυστηριώδης κώδικας «SSSS» στην κάρτα επιβίβασης

Τι συμβαίνει όταν λαμβάνω SSSS στην κάρτα επιβίβασής μου;

Εάν δείτε τον κωδικό SSSS στην κάρτα επιβίβασής σας, σημαίνει ότι έχετε επιλεγεί για πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας, οι οποίοι ενδέχεται να χρειαστούν επιπλέον χρόνο. Πιθανότατα, θα περάσετε από έναν ανιχνευτή μετάλλων, θα λάβετε ένα pat-down και θα βάλετε τα χέρια και τις αποσκευές σας για έλεγχο για εκρηκτικά.

Αφού ολοκληρώσετε αυτά τα πρόσθετα μέτρα ελέγχου ασφαλείας, ένας πράκτορας της TSA θα συμπληρώσει τα έγγραφα και θα πρέπει να σφραγίσει την κάρτα επιβίβασής σας για να υποδείξει ότι έχετε υποβληθεί σε κατάλληλο έλεγχο. Εάν δεν λάβετε τη σφραγίδα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πρόσθετες καθυστερήσεις κατά την προσπάθεια επιβίβασης στην πύλη.

Εάν πιστεύετε ότι λάβατε λανθασμένα ή επηρεαστήκατε αρνητικά από τον πρόσθετο έλεγχο, το DHS δημιούργησε ένα Πρόγραμμα Ερευνών Προσφυγής Ταξιδιωτών για ταξιδιώτες με προβλήματα ασφάλειας και επιθεώρησης. Μπορείτε να υποβάλετε μια υπόθεση μέσω του ιστότοπου του προγράμματος . Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάτι θα αλλάξει, αλλά θα μπορούσε να επιλύσει ένα πιθανό πρόβλημα και να αποτρέψει την εμφάνιση μελλοντικών δεικτών SSSS στην κάρτα επιβίβασής σας.

Συμπέρασμα

Το SSSS στην κάρτα επιβίβασής σας σημαίνει δευτερεύουσα επιλογή ελέγχου ασφαλείας. Εάν αυτός ο κωδικός υπάρχει στην κάρτα επιβίβασής σας, μπορείτε να περιμένετε ότι το ταξίδι σας μέσω της ασφάλειας TSA θα διαρκέσει επιπλέον χρόνο, καθώς θα ακολουθήσετε πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν κατέβασμα ολόκληρου του σώματος και πιο ενδελεχή αναζήτηση αποσκευών. Για μελλοντικές πτήσεις, συνιστούμε να προσθέσετε ένα μαξιλάρι χρόνου σε περίπτωση που λάβετε ξανά το SSSS. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι τα τέσσερα γράμματα δεν πρέπει να σας εμποδίζουν να προλάβετε την πτήση σας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ