Αυξάνονται τα «φέσια» στο Δημόσιο – Συνεχίζεται το κίνημα «δεν πληρώνω»


Όπως αναφέρει το Cnn Greece, στην πράξη η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ουσιαστική πρόοδο, καθώς τα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα συντηρούνται στα 2 δισ. ευρώ και η συσσώρευση νέων συνεχίζεται.

Στον προϋπολογισμό 2019 αναφέρεται πως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους, αλλά και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οδηγεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει πως στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ήταν στα 2,039 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, αν και είχε δεσμευθεί στους θεσμούς για τον μηδενισμό των οφειλών έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2018, δεν το πέτυχε. Αυτό που πέτυχε ήταν να τα περιορίσει.

Σε σχέση με το Νοέμβριο του 2018, τα «φέσια» του Δημοσίου μειώθηκαν το Δεκέμβριο 2018 κατά 308 εκατ. ευρώ, ενώ εάν αθροιστεί σε αυτά και η μείωση κατά 228 εκατ. ευρώ των εκκρεμών επιστροφών φόρων, τότε συνολικά μειώθηκαν κατά 536 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,28 δισ. ευρώ. Τα «φέσια» υπουργείων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και των λοιπών φορέων μειώθηκαν στα 1,533 δισ. ευρώ, από 2,556 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από τα 765 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017 μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 στα 506 εκατ. ευρώ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σήμερα τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα από τα 2,039 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ιδίως οι εκκρεμείς επιστροφές ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ