Αυγερινός: Το ελπιδοφόρο εγχείρημα ανασυγκρότησης και αναγέννησης του Ερυθρού Σταυρού


Στα μέλη, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) παρουσιάζει τις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Αντώνιος Αυγερινός εν όψει των αρχαιρεσιών της 17ης Φεβρουαρίου 2019.

«Αγαπητές Ερυθροσταυρίτισσες και αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες,

Είμαι υποχρεωμένος να μνημονεύσω το αξιοζήλευτο έργο των εθελοντών και των εργαζομένων του Ε.Ε.Σ., έργο που γεφυρώνει τον ιδεαλισμό της ανθρωπιάς με τον ρεαλισμό της ανάγκης. Ως ατμομηχανή του Ερυθρού Σταυρού, τόσα χρόνια απογείωσαν τις ισχυρότερες πτυχές των θεμελιωδών αρχών του Οργανισμού.
Οφείλω λοιπόν, και δεσμεύομαι ένεκα τούτου, να δημιουργήσω ένα πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και θα αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους εθελοντές και εργαζόμενους στον Ερυθρό Σταυρό.

Επικαιροποιώντας λοιπόν τις θέσεις μου, αναπτύσσω παρακάτω ένα διαρκώς επεκτεινόμενο πλέγμα ιδεών και θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του Ε.Ε.Σ.

ΜΕΛΗ του Ε.Ε.Σ.

  • Ενίσχυση της καμπάνιας εγγραφής μελών και μετά τις εκλογές με μειωμένο κόστος εγγραφής μέλους, ώστε να είναι εφικτό σε κάθε πολίτη να συνεισφέρει στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Καθιέρωση ενημερωτικού δελτίου κάθε μήνα προς όλα τα μέλη ώστε να είναι άπαντες ενήμεροι για τις δράσεις και εξελίξεις.
  • Θεσμοθέτηση ανοικτών συνεδριάσεων του ΚΔΣ σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς επίσης και ακρόαση μελών αλλά και εθελοντών και των τριών σωμάτων που θα φέρουν θέματα προς συζήτηση και εισηγήσεις στο ΚΔΣ.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

  • Δυνατότητα στους εθελοντές να λαμβάνουν μέρος σε μετεκπαιδεύσεις που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν σε επιχειρησιακές ομάδες του Ε.Ε.Σ. για την αντιμετώπιση καταστροφών.
  • Ίδρυση γραφείου Εθελοντών Ε.Ε.Σ. σε σύνδεση με την Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού το οποίο θα διαχειρίζεται κάθε θέμα ανθρώπινου δυναμικού των εθελοντών και απεμπλοκή της διαχείρισης αυτής από τους Τομείς οι οποίοι θα διατηρήσουν την τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση και εποπτεία των εθελοντών.
  • Προτίμηση ικανών και με προσόντα εθελοντών σε θέσεις εργασίας που προκύπτουν στον Ε.Ε.Σ.
  • Ίδρυση πλατφόρμας διαχείρισης καλύψεων του Ε.Ε.Σ. όπου για λόγους τάξης και διαφάνειας θα εγγράφονται όλες οι προτεινόμενες δράσεις του Ε.Ε.Σ. και θα παίρνουν ηλεκτρονική έγκριση. Η διαχείρισή της θα γίνεται από το έμμισθο προσωπικό των Τμημάτων.
  • Θεσμοθέτηση ασφάλισης εθελοντών έναντι ατυχημάτων.
  • Ίδρυση ενιαίου κανονισμού για όλους τους εθελοντές.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ε.Ε.Σ.

  • Σύνδεση όλων των υπηρεσιών με το σύστημα αντιμετώπισης καταστροφών ώστε κάθε υπηρεσία να είναι έτοιμη να λειτουργήσει στα πλαίσια μιας καταστροφής.
  • Εκσυγχρονισμός του τομέα υγείας του Ε.Ε.Σ. (Νοσηλεία στο Σπίτι, Γεροντολογία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Τμήματα) με νέας τεχνολογίας ιατρικά και διαγνωστικά μηχανήματα.
  • Δημιουργία νέων δομών αγωγής και προαγωγής υγείας τόσο στην πρόληψη όσο και στην παροχή φροντίδας με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας σε όλη την επικράτεια.
  • Ανάπτυξη ενός διευρυμένου πλαισίου δομών στήριξης των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
  • Υλοποίηση νέων μοντέλων προσέγγισης της νεολαίας που θα προϊδεάζουν και θα βοηθούν τα παιδιά να εντρυφούν στην ιδέα του εθελοντισμού, ενώ παράλληλα θα δρουν προστατευτικά έναντι των σοβαρών νοσογόνων κοινωνικών φαινομένων που τα εγκλωβίζουν.
  • Συνεργασία με άλλους Εθνικούς Συλλόγους Ερυθρού Σταυρού και Ημισελήνου για εκπαίδευση και εξειδίκευση σε νέες τεχνογνωσίες και υποδομές.
  • Στενή συνεργασία με τον Σύλλογο εργαζομένων για την θετική επίλυση κάθε θέματος που προκύπτει καθώς και την ίδρυση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ώστε κάθε υπάλληλος του Ε.Ε.Σ. να μην βιώνει την έντονη ανασφάλεια και πιέσεις από το εκάστοτε Κ.Δ.Σ.
  • Ενδυνάμωση της Διεύθυνσης εξεύρεσης προγραμμάτων και πόρων ώστε ο Ε.Ε.Σ. να αποκτήσει ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας με βάση τις τρέχουσες διεθνείς πρακτικές του κινήματος βάζοντας γερές βάσεις για περισσότερα προγράμματα και πόρους. Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους του Ε.Ε.Σ. και ταυτόχρονα η ενδυνάμωση του αριθμού του επαγγελματικού προσωπικού, εάν απαιτηθεί, με νέες προσλήψεις σε θέσεις που πλέον υπάρχει μεγάλη ανάγκη, παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του Ε.Ε.Σ.
  • Συνεργασία με κρατικούς φορείς και σύναψη μνημονίων συνεργασίας ώστε να εδραιωθεί η θέση του Ε.Ε.Σ.
  • Μέριμνα για την υψηλή κατάρτιση- επιμόρφωση του έμμισθου δυναμικού με την δυνατότητα να παρέχεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η περεταίρω εκπαίδευση και εξέλιξή τους.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός οφείλει να είναι αναπόσπαστο Τμήμα της Διεθνούς Κοινότητας Ερυθρών Σταυρών και Ημισελήνου και για αυτό θα κάνουμε πράξη όσα απαιτούνται ώστε να επανέλθει ο Ε.Ε.Σ. άμεσα στους “κόλπους” της.

Ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων του Ε.Ε.Σ. επιβάλλει ως μοναδικό προσανατολισμό την αγαστή συνεργασία με την ΔΟΕΣ, το Υπουργείο Υγείας και με ολόκληρη την ελληνική Πολιτεία. Οφείλει πάντοτε να είναι αρωγός στην οποιαδήποτε προσπάθεια του ελληνικού κράτους.

Βασιζόμενοι σε Εργαζόμενους, Εθελοντές και Μέλη, που αποτελούν την κινητήριο δύναμη του Ε.Ε.Σ., σας καλούμε να οδηγήσουμε όλοι μαζί τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε μία “σφαίρα” αληθινής ποιότητας και σε ένα κόσμο που θα ανεμίζει με περηφάνια την σημαία του Ερυθρού Σταυρού.

Με ερυθροσταυρικούς χαιρετισμούς
Αντώνιος Αυγερινός , π. Πρόεδρος Ε.Ε.Σ.»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ