Στατίνες: Πώς ωφελούν και τη στοματική μας υγεία


Τις στατίνες συνήθως τις παίρνουμε για να ρίξουμε την χοληστερίνη μας. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως δείχνει τώρα πως τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν και μια άλλη ευεργετική δράση. Μπορούν να οφελήσουν και την στοματική μας υγεία.

Μελέτη σε καλλιέργειες κυττάρων έδειξε ότι τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, συμβάλλουν στην άμβλυνση της φλεγμονής που σχετίζεται με την περιοδοντική νόσο, μεταβάλλοντας τη συμπεριφορά των μακροφάγων, ενός τύπου κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Στατίνες και στοματική υγεία

Οι στατίνες είναι ο πιο κοινός τύπος συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα και λαμβάνονται από πάνω από 40 εκατομμύρια Αμερικανούς για τη μείωση της χοληστερόλης. Η μελέτη δείχνει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα βελτιώνουν την υγεία των ούλων και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ο Subramanya Pandruvada, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, θα παρουσιάσει τα ευρήματα της μελέτης στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, η οποία πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Σαν Αντόνιο.
Η περιοδοντική νόσος εμφανίζεται όταν τα βακτήρια που αναπτύσσονται στα ούλα προκαλούν τη φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και συμπτώματα όπως πρήξιμο, αιμορραγία και αποδόμηση των οστών. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Σχεδόν οι μισοί ενήλικες άνω των 30 ετών έχουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Οι τρέχουσες θεραπείες για την προχωρημένη περιοδοντική νόσο περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, βαθύ καθαρισμό των επιφανειών των δοντιών και των ριζών και κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ερευνητές έχουν αναζητήσει νέους τρόπους για τη διαχείριση της νόσου των ούλων μέσω λιγότερο επεμβατικών τρόπων θεραπείας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν στατίνες, τείνουν να εμφανίζουν λιγότερα σημάδια περιοδοντίτιδας από τα άτομα που δεν λαμβάνουν στατίνες. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τις βιοχημικές οδούς μέσω των οποίων οι στατίνες φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή του περιοδοντίου.
Τι κένε οι ειδικοί
«Η πρόσφατη περιοδοντική βιβλιογραφία έχει δείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα των στατινών όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με την παραδοσιακή περιοδοντική θεραπεία. Ωστόσο, η μελέτη μας αναδεικνύει μια νέα προσέγγιση κατά την οποία οι στατίνες επηρεάζουν ειδικά τα μακροφάγα, τα οποία, μέσω αυτού του μηχανισμού, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου» δήλωσε ο Subramanya Pandruvada.
«Κατά τη διάρκεια της μελέτης μας, αναπαράγαμε συγκεκριμένες συνθήκες περιοδοντικής νόσου και αποδείξαμε ότι η εισαγωγή στατινών στο in vitro μοντέλο μας τροποποιεί την απόκριση των μακροφάγων. Αυτό μας επέτρεψε να διερευνήσουμε πώς φάρμακα όπως οι στατίνες μπορούν να μας βοηθήσουν στη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η περιοδοντική νόσος».
Τα μακροφάγα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τις λοιμώξεις, μπορούν όμως και να επιδεινώσουν τη φλεγμονή ανάλογα με τη μορφή που παίρνουν σε διάφορες φάσεις της ανοσολογικής απόκρισης.
Οι ερευνητές καλλιέργησαν μακροφάγα και κύτταρα ούλων μαζί για τη μελέτη και τα εξέθεσαν σε διάφορες συνθήκες. Διαπίστωσαν ότι η έκθεση στη σιμβαστατίνη, μια κοινή στατίνη, κατέστειλε τη φλεγμονώδη αντίδραση των μακροφάγων.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσουν τις επιπτώσεις των στατινών στην περιοδοντική νόσο σε ζωικά μοντέλα, επιχειρώντας ένα βήμα προς τον προσδιορισμό του κατά πόσον αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική προσέγγιση για μελλοντικές περιοδοντικές θεραπείες.
Πηγή: American Society for Biochemistry and Molecular Biology

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ