Ρινική συμφόρηση: Τρόφιμα και ροφήματα που την προκαλούν


Η ρινική συμφόρηση μπορεί να είναι πολύ εκνευριστική και να μην μας αφήσει να φάμε, να κοιμηθούμε και να εργαστούμε άνετα. Είτε είναι από κρυολόγημα, είτε από κάποια αλλεργία υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούμε. Όπως υπάρχουν και τρόφιμα που μπορούν να χειροτερέψουν το μπούκωμα και πρέπει να τα αποφεύγουμε. Ποια είναι αυτά.
Οι αλλεργίες μπορεί να ερεθίσουν τις ρινικές κοιλότητες της μύτης σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σας να παράγει περισσότερη βλέννα, για να προσπαθήσει να την καθαρίσει. Ωστόσο, και η διατροφή παίζει τον ρόλο της. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρινική συμφόρηση, ενώ άλλα βοηθούν στην απομάκρυνση της βλέννας και στην καλύτερη ροή του αέρα.

Τρόφιμα που καταπολεμούν την ρινική συμφόρηση

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ο ωτορινολαρυγγολόγος, Dr. Sam Huh, σημειώνει ότι μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πιο «μπουκωμένοι» μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «newsmax.com». Εάν είστε αλλεργικοί στην καζεΐνη, μια πρωτεΐνη στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή βλέννας.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνες
Οι ισταμίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όταν αντιλαμβάνεται μια απειλή, όπως ένα πιθανό αλλεργιογόνο. Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνες είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, τα παλαιωμένα τυριά, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί, ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα αλκοολούχα, αποξηραμένα φρούτα και ορισμένα λαχανικά και φρούτα, όπως οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά άλατα
Σε αυτά περιλαμβάνονται όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια, λαχανικά και φρούτα, όπως το κουνουπίδι και οι φράουλες, δημητριακά όπως το φαγόπυρο και το καλαμπόκι, και βότανα και μπαχαρικά όπως το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
Τηγανητά φαγητά
Τα τηγανητά τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Χρειάζεστε κάποια ωμέγα-6, αλλά, αν καταναλώνετε πάρα πολλά, διαταράσσετε την ισορροπία μεταξύ ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών στο σώμα σας, οδηγώντας σε φλεγμονή. Όταν έχετε ρινική συμφόρηση, υπάρχει ήδη μια φλεγμονή, οπότε είναι σαν να ρίχνετε… λάδι στη φωτιά.
Πρόσθετα σάκχαρα
Η προστιθέμενη ζάχαρη που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα κάνει το σώμα σας να απελευθερώσει κυτοκίνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα εντοπίζονται σε αναψυκτικά, επιδόρπια, χυμούς, σάλτσες, δημητριακά και άλλα τρόφιμα. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, για να εντοπίσετε πόση προστιθέμενη ζάχαρη περιέχουν τα προϊόντα που αγοράζετε.
Για να ανακουφιστείτε από τη φλεγμονή και τη ρινική συμφόρηση, προσθέστε στη διατροφή σας καψαϊκίνη, μια δραστική ένωση που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές. Επιπλέον, οι ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο και το τζίντζερ μειώνουν τη φλεγμονή, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αλλά αν τα μαγειρεύετε υπερβολικά, οι ωφέλιμες αυτές ενώσεις μπορεί να μειωθούν.
Προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο σε σαλάτες και σούπες και χρησιμοποιήστε τζίντζερ σε τσάι ή smoothies. Η κατανάλωση ζεστής σούπας μπορεί, επίσης, να βοηθήσει, όπως και τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα και λαχανικά.
 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ