Συντάξεις: Όσοι έχουν έστω και 1 ένσημο πριν το 1993 είναι… τυχεροί


Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα «δουν» όσοι έχουν έστω και ένα ένσημο πριν από το 1993

Συνταξιούχοι που έχουν έστω και ένα ένσημο από το 1993, θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αφορά όλους τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται από τις 13/5/2016 και εντεύθεν.

Πιο συγκεκριμένα, αυξημένα ποσά στις συντάξεις τους έως 754 ευρώ θα δουν οι ασφαλισμένοι που πληρώνουν έξτρα εισφορές, είτε είναι σε ένα ταμείο είτε σε παράλληλη ασφάλιση, είτε ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κερδισμένοι είναι όλοι οι ασφαλισμένοι είτε ξεκίνησαν να ασφαλίζονται πριν είτε μετά το 1993, εφόσον κατέβαλαν επιπλέον εισφορές στα ταμεία τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς κερδίζουν προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης με συντελεστή 0,075% για κάθε έτος.

Ποιοί κερδίζουν το μπόνους

1. Ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών, που καταβάλλουν σχεδόν για το σύνολο του εργασιακού τους βίου εισφορές σύνταξης υψηλότερες από το 20% που ισχύει για τους μισθωτούς.

2. Ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία παράλληλα και με ενιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ από 1/1/2027 και μετά.

3. Ασφαλισμένοι με εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά στον ιδιωτικό τομέα, με πρόσθετο ασφάλιστρο σύνταξης 3,6%.

4. Ασφαλισμένοι με εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά στους δήμους με πρόσθετο ασφάλιστρο σύνταξης 4,5%.

Πάνω από 42.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις–δηλώσεις, αριθμός που υπερβαίνει τις 36.000 οι οποίες είχαν καταγραφεί στον ΕΦΚΑ πριν από τη λειτουργία της πλατφόρμας, έχουν ήδη υποβληθεί μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Η προθυμία των συνταξιούχων να περάσουν στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας, δηλώνοντας την εργασία τους, οδηγεί τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στην εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες οι δηλώσεις θα φτάσουν πολύ κοντά στον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων που εργάζονται με μαύρη εργασία και σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

Υπενθυμίζουμε ότι στους συνταξιούχους που εργάζονται θα καταβάλλεται εφεξής το σύνολο της σύνταξής τους (κύριας και επικουρικής), ενώ μέχρι τώρα επιβαλλόταν παρακράτηση 30%). Με το νέο καθεστώς θα επιβάλλεται στους μισθωτούς συνταξιούχους πόρος υπέρ ΕΦΚΑ 10% επί των μηνιαίων αποδοχών, ενώ οι μη μισθωτοί θα καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

Ετσι για τους μισθωτούς η πρώτη παρακράτηση θα γίνει με την υποβολή των ΑΠΔ στο τέλος Μαρτίου και θα αφορά τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου. Από την άλλη πλευρά, ο ΕΦΚΑ θα στείλει ειδοποιητήρια με τις προσαυξημένες κατά 50% εισφορές στους μη μισθωτούς στο τέλος Μαρτίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση

Δήλωση στην πλατφόρμα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά 4 κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν απασχολούνται μέχρι σήμερα.
  • Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που ξεκίνησαν να εργάζονται από 1.1.2024, ακόμη κι αν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.
  • Οσοι έχουν υποβάλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους.
  • Οσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αυτής. Τονίζουμε ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Οπως τονίζει ο ΕΦΚΑ, σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί, το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (για όσους συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους). Περίοδος χάριτος 4 μηνών θα ισχύσει για τους συνταξιούχους που ήδη εργάζονται.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ