Νέα έρευνα για τη σχέση ψωρίασης και καρδιακής υγείας


Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η θεραπεία με βιολογικά φάρμακα μειώνει τη συσσώρευση στεφανιαίων πλακών σε άτομα με σοβαρή ψωρίαση. Ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο για την ψωρίαση μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία της καρδιακής αρτηρίας για εκείνους με την κατάσταση του δέρματος.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που πλήττει 7.5 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 125 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η ψωρίαση είναι επίσης η πιο ευρέως διαδεδομένη αυτοάνοση διαταραχή στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει προηγουμένως την κατάσταση με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αλλά η σύνδεση είναι ακόμη ασαφής. Τα άτομα με ψωρίαση έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου από άλλα, εν μέρει επειδή η φλεγμονή που υπάρχει στην ψωρίαση αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία.

Νέα έρευνα διερευνά βαθύτερα τη σχέση μεταξύ της φλεγμονής, της ανοσίας και της καρδιακής νόσου σε άτομα με ψωρίαση. Ο Δρ Nehal N. Mehta, επικεφαλής του Εργαστηρίου Φλεγμονής και Καρδιομεταβολικών Νόσων στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος, και συνεργάτες έχουν διερευνήσει την επίδραση της ανοσοθεραπείας στην καρδιακή αρτηριακή νόσο σε αυτούς που ζουν με ψωρίαση. Ο Δρ Μέχτα και η ομάδα εξέτασαν την επίδραση των λεγόμενων βιολογικών φαρμάκων – δηλαδή, ενός φαρμάκου που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα – σε ανθρώπους που έχουν ψωρίαση. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Cardiovascular Research.

Η πλάκα της αρτηρίας μειώθηκε κατά 8%

Ο Δρ Mehta και η ομάδα ανέλυσε τα διαθέσιμα δεδομένα από την ομάδα της Καρδιομεταβολικής Πρωτοβουλίας της Ψυχιατρικής Αθηροσκλήρωσης της Καρδιομεταβολικής Ψυχιατρικής – μια μελλοντική, παρατηρητική μελέτη 290 συμμετεχόντων που ακολούθησε κλινικά το πρόγραμμα μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2013 και 31 Οκτωβρίου 2018.

Από το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων, οι 121 έτυχαν βιολογικής θεραπείας, καθώς είχαν μέτρια έως σοβαρή κατάσταση του δέρματος. Ο Δρ Μέχτα και οι συνάδελφοί του ακολούθησαν κλινικά τους συμμετέχοντες αυτούς για ένα χρόνο και τους συνέκριναν με εκείνους που επέλεξαν να μην κάνουν βιολογικά φάρμακα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των αρτηριών των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας αγγειογραφία στεφανιαίας υπολογιστικής τομογραφίας.

Συνολικά, η μελέτη αποκάλυψε ότι η μείωση της πλάκας της στεφανιαίας αρτηρίας 8% συσχετίστηκε με τη λήψη βιολογικών φαρμάκων. Η στεφανιαία πλάκα συσσωρεύεται μέσα στις αρτηρίες του ατόμου, περιορίζοντάς τα και μειώνοντας την ελαστικότητά τους. Η συσσώρευση πλάκας σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια με την πάροδο του χρόνου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ