ΡΑΑΕΥ: Μέσα στον Μάιο έρχεται ο ενεργειακός Τειρεσίας για όσους έχουν οφειλές


Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ μίλησε για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και τον ενεργειακό Τειρεσία

Οι τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος πήραν όντως την κατιούσα από την 1η Ιανουαρίου, αφού από 102 τον Γενάρη πέσαμε σταδιακά στα 97, στα 72, στα 67 ευρώ η μεγαβατώρα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Φουρλάρη, αντιπρόεδρο του κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κύριος Φουρλάρης είπε: «Οι πάροχοι λένε ότι υπάρχει κάποιος συντελεστής κανονικοποίησης που είναι αρκετά υψηλός, που σημαίνει έχουν μεγάλες απώλειες, μη τεχνικές απώλειες του δικτύου διανομής, που σημαίνει ρευματοκλοπές, και δεν μπορούν να τις επωμίζονται και κατά συνέπεια θεωρούν ότι πιθανά δεν μπορούν να συμπιέσουν περισσότερο τις τιμές τους.

Αυτό η Ρυθμιστική Αρχή θα το ελέγξει κατά πόσο ισχύει. Εγώ δεν βλέπω άλλο λόγο να μην συμπιεστούν οι τιμές της λιανικής έτι περαιτέρω».

Παράλληλα σημείωσε: «Οι τιμές λιανικής πέσανε. Αυτό το μήνα θεωρούν οι πάροχοι ότι δεν μπορούν να τις συμπιέσουν ακόμη περισσότερο. Περιμένουμε να τις δούμε σήμερα αναλυτικά για να βγάλουμε και εμείς τα συμπεράσματα μας.

Επιτυχημένη η μετάβαση στα χρωματιστά τιμολόγια

Προφανώς θα γίνει έλεγχος, αλλά, σας λέω, η αγορά είναι απελευθερωμένη. Αν κάποιοι πάροχοι ενδιαφέρονται να αυξήσουν τη μερίδα των καταναλωτών που έχουν στην αγορά, οφείλουν να συμπιέσουν κι άλλο τις τιμές τους. Ανά πάσα ώρα και στιγμή ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από κάποιον πάροχο και να πάει σε άλλον.

Αναφερόμενος στους καταναλωτές είπε ότι η μετάβαση στα χρωματιστά τιμολόγια, στον χρωματιστό κώδικα ήταν τρομερά επιτυχημένη. «Το δηλώνω απερίφραστα γιατί με αυτό τον τρόπο κατορθώσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους καταναλωτές, να τους κάνουμε ενεργούς καταναλωτές να ψάχνουν τα τιμολόγια, γιατί ουσιαστικά χρωματικός κώδικας τα κατηγοριοποίησε. Εκπαιδεύσαμε επί της ουσίας με τον χρωματιστό κώδικα τους καταναλωτές, να γίνουν πιο ευφυείς και πιο ενήμεροι».

Όπως είπε, όταν τελειώσει η διαβούλευση για τον νέο Ενεργειακό Κώδικα, σε έναν μήνα περίπου, θα υπάρξει και ενεργειακός ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, για αποτροπή του «ενεργειακού τουρισμού».

Τι είπε για την αλλαγή παρόχου

Αν ένας καταναλωτής, είναι σε μία τρέχουσα σύμβαση, δηλαδή σε έναν πάροχο και δεν φεύγει, δεν πάει να μεταπηδήσει στον επόμενο και έχει ληξιπροθεσμες οφειλές, εντός δέκα ημερών ο πάροχος του ζητάει διακανονισμό.

Αν δεν τον αποδεχτεί το διακανονισμό, μετά είκοσι μέρες, ενώ παραμένει σε αυτή τη σύμβαση, ο πάροχος μπορεί να δώσει εντολή απενεργοποίησης. Αν όμως φύγει και πάει σε άλλο πάροχο, τότε δεν μπορεί να τον απενεργοποιήσει.

Διατηρούμε το θεμελιώδες δικαίωμα του καταναλωτή να αλλάζει όποτε θέλει πάροχο, αλλά από την άλλη προσπαθούμε να διορθώσουμε την καταχρηστική συμπεριφορά καταναλωτών, οι οποίοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, να διογκώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, γιατί εν τέλει αυτά επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ