Ρωσία: Η Ουκρανία έπληξε τον θόλο πάνω από απενεργοποιημένο αντιδραστήρα στη Ζαπορίζια


 Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία έπληξε τον θόλο πάνω από απενεργοποιημένο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η Ουκρανία έπληξε σήμερα τον θόλο πάνω από έναν απενεργοποιημένο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας παρέμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, έγινε γνωστό από τη διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι όπλο χρησιμοποιήθηκε εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Ο σταθμός είχε νωρίτερα αναφέρει πως δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που διαθέτει ειδικούς στο σημείο, έκανε γνωστό πως ενημερώθηκε από τη ρωσική διοίκηση ότι ένα drone πυροδοτήθηκε εκεί και ότι η πληροφορία «συνάδει» με τις παρατηρήσεις του ΔΟΑΕ.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ράφαελ Γκρόσι δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Το εργοστάσιο, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ανέφερε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «επιτέθηκαν στον θόλο» του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα αριθμό 6.

«Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό και τη γύρω περιοχή είναι αμετάβλητα».

Το Reuters δεν μπορεί προς το παρόν να επαληθεύσει τους απολογισμούς και των δύο πλευρών στο πεδίο της μάχης. Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει σχετικά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ