Από την ομιλία του στο κλείσιμο του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει στις ευρωεκλογές βαρύτητα εθνικής κάλπης. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι ευρωεκλογές μπορεί να γίνουν μια νάρκη και να ανατινάξουν όσα πετύχαμε το 2019. Θα στείλουμε ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας στις κάλπες του Ιουνίου. Καμία επιμέρους διαφωνία δεν μπορεί να επιφέρει συλλογική απόρριψη. Ας τα ζυγίσουμε όλα με το πραγματικό τους βάρος. Να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, να μιλήσουμε για το έργο που γίνεται» σημείωσε, υπερτονίζοντας ότι όλα μπορούν να τιναχθούν στον αέρα αν το αποτέλεσμα είναι κακό για το κυβερνών κόμμα.
Για να προσθέσει: «Ψήφος στη ΝΔ στις ευρωεκλογές σημαίνει ναι στη σιγουριά, στη σταθερότητα και στην πρόοδο της πατρίδας». Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερο βάρος στα ονόματα το ψηφοδελτίου αλλά άφησε να εννοηθεί ότι παίρνει πάνω του όλο τον προεκλογικό αγώνα: «Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Αλλά κρύβεται και κάτι ακόμα. Κρύβεται και το δικό μου όνομα. Τη χρειάζομαι αυτή τη δύναμη στη διαπραγμάτευση και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και μένουμε Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ επικεφαλής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, με την παραπάνω αναφορά του έβαλε τέλος στη φημολογία για αποχώρησή του προς ευρωπαϊκό αξίωμα. Όπως είπε, δε, κλείνοντας την ομιλία του, τα 42 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ θα ανακοινωθούν την άλλη Δευτέρα και κατόπιν θα ξεκινήσει, πόρτα – πόρτα, ο προεκλογικός αγώνας.
Ηγετική ομιλία Μητσοτάκη στο Ζάππειο -«Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς»
Ο κ. Μητσοτάκης, φρόντισε χθες να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα μπαίνοντας πρώτος στη μάχη και να απευθύνει προσκλητήριο ενότητας καλώντας όσους εντός της ΝΔ «ασκούν καλόπιστη κριτική» να μην αφήσουν επιμέρους διαφωνίες να οδηγήσουν σε συνολική απόρριψη καθώς «κανένα μικρό παράπονο, όσο δικαιολογημένο και αν είναι, δεν αξίζει το ίδιο με τη μεγάλη συλλογική πρόοδο».
Όπως δήλωσε «δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς» που μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα της χώρας. «Κάθε σκιά που θα προκύψει από τις κάλπες είναι ικανή να θολώσει και να αμφισβητήσει την πορεία της χώρας. Ανατρέποντας, έτσι, και πολλά από όσα σήμερα θεωρούνται δεδομένα. Ενώ θα ανοίξει, παράλληλα, μία κερκόπορτα σε καινούργιες περιπέτειες», πρόσθεσε. Μεγαλύτερος αντίπαλος της ΝΔ σε αυτή την μάχη είναι, όπως είπε, η αποχή, η αδράνεια και η αδιαφορία και ζήτησε από όλα τα στελέχη να «απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη και χωριό της, εξηγώντας τη σημασία της σύγκρουσης του Ιουνίου. Να μιλήσουμε ειλικρινά για το έργο που γίνεται και για αυτό που έχει δρομολογηθεί».
Συνεχίζει τις περιοδείες ο Μητσοτάκης -Σε Τήλο και Ρόδο σήμερα
Ο ίδιος έχει ήδη ξεκινήσει τις περιοδείες και σήμερα θα επισκεφθεί την Τήλο και την Ρόδο, ενώ αύριο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, κλιμάκια με στελέχη του κόμματος και υπουργούς θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε όλη τη χώρα, στα πρότυπα των εθνικών εκλογών, με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ δέχεται μεγαλύτερη πίεση από τα δεξιά της. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τις τελευταίες ημέρες κερδίζει έδαφος η συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ το σύνολο των υποψηφιοτήτων θα παρουσιαστεί στις 15 Απριλίου. Επίσης, ο πρωθυπουργός έκλεισε για άλλη μία φορά τα σενάρια αποχώρησης του για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, δηλώνοντας: «Μένουμε Ευρώπη» και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αλλά και «Μένουμε Ελλάδα». Με Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή».
Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές -Τί θα γίνει με τους Σπαρτιάτες
Η προεκλογική περίοδος ξεκινά και επισήμως με την έκδοση από το υπουργείο Εσωτερικών του Προεδρικού Διατάγματος για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Προβλέπεται ότι η διαδικασία υποβολής των συνδυασμών και των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο ολοκληρώνεται στις 19 Απριλίου, την επόμενη μέρα κατατίθενται οι ενστάσεις των κομμάτων και στις 24 Απριλίου θα γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα γίνει με τους Σπαρτιάτες, αν δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο θα επιτρέψει ή όχι, την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές μετά την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την άσκηση ποινικής δίωξης. Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλουν ένσταση, όπως είχαν κάνει και στις εθνικές εκλογές της περασμένης χρονιάς. Επίσης, την Πέμπτη κατά πληροφορίες θα κατατεθεί τροπολογία που θα αφορά τις απαγορεύσεις για τους υποψηφίους. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών οι απαγορεύσεις θα τρέξουν από τις 24 Απριλίου.
Τα πυρά στην αντιπολίτευση
Νέα βέλη τόσο προς την Κουμουνδούρου όσο και προς την Χαριλάου Τρικούπη εξαπέλυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κριτική ασκείται και στα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές το πολιτικό θερμόμετρο χτυπά κόκκινο και είναι δεδομένο πως οι τόνοι δεν πρόκειται να πέσουν.
Από το βήμα του «γαλάζιου» συνεδρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως :
-Ο κ. Κασσελάκης έχει στην ψυχή του τον κ. Πολάκη, γιατί δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα παραμείνει. Και επειδή δεν ξέρει τι να κάνει, κάνει αυτό που ξέρει, που είναι μόνο να ποτίζει τον πολιτικό διάλογο με τοξικότητα».
-Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να «βάψει» το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πυρά εξαπέλυσε και προς κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας αναφορά σε όσους εμπορεύονται την πίστη, τον πατριωτισμό, μετατρέποντας την πολιτική σκηνή σε τηλεμάρκετινγκ. Υπενθυμίζεται πως και την πρώτη μέρα του συνεδρίου είχε αιχμηρά σημειώσει πως «να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης». Το επόμενο διάστημα στην Πειραιώς θέλουν να αυξηθεί η συσπείρωση παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος και ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου με βάση τις δημοσκοπήσεις καταγράφονται και οι περισσότερες διαρροές.