20 Δεκεμβρίου 2025

Πέθανε ο επιστήμονας Peter Higgs, «νονός» του περίφημου «σωματιδίου του Θεού»

Ο Πίτερ Χιγκς ήταν ο «νονός» του σωματιδίου του Θεού, δηλαδή του ομώνυμου μποζονίου. Πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του

Ο επιστήμονας είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Φυσικής το 2013 για την εργασία του από το 1964 που έδειξε πώς το μποζόνιο είναι ο «συνεκτικός δεσμός» της ύλης, δίνοντας στα σωματίδια τη μάζα τους.

Η ύπαρξη του σωματιδίου ήταν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης για δεκαετίες. Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν το 2008, η θεωρία του αποδείχτηκε ορθή από τους φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern της Ελβετίας το 2012.

Το επόμενο έτος ο Χιγκς μοιράστηκε το Νόμπελ με τον Φρανσουά Aνγκλέρ, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό, του οποίου η εργασία το 1964 συνέβαλε στην ανακάλυψη.

Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του ζωής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο ίδρυσε προς τιμήν του το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς το 2012.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ