Ασπιρίνη: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι πέρασαν έμφραγμα


Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν έχουμε πονοκέφαλο είναι να πάρουμε μια ασπιρίνη. Οι γνώμες για την λήψη ασπιρίνης όσον αφορά στην καρδιά διίστανται. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως όσοι έχουν επιβιώσει από έμφραγμα και έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική στεντ (μπαλονάκι), είναι καλύτερα να σταματήσουν τη λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης ένα μήνα μετά τη διαδικασία

Η πρακτική αυτή είναι «ευεργετική, καθώς μειώνει τις μείζονες και μικρές αιμορραγίες μέσα σε ένα έτος κατά περισσότερο από 50%», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Gregg Stone, καθηγητής καρδιολογίας και πολιτικής για την υγεία του πληθυσμού στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη.
«Επιπλέον, δεν υπήρξε αύξηση των ανεπιθύμητων ισχαιμικών συμβάντων» όταν οι άνθρωποι σταμάτησαν νωρίς τη χρήση της ασπιρίνης, «που σημαίνει ότι η συνέχιση της λήψης ασπιρίνης προκαλούσε βλάβη χωρίς να προσφέρει κάποιο όφελος», πρόσθεσε ο Stone.
Ασπιρίνη και καρδιά
Σε άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα ή διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο εμφράγματος, συχνά χορηγείται καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης για να μειωθούν οι πιθανότητες απόφραξης των αρτηριών τους.
Ωστόσο, η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης συνδέεται επίσης με έναν άλλο κίνδυνο για την υγεία: την αιμορραγία.
Γι’ αυτό και η διάρκεια λήψης ασπιρίνης αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν για έως και ένα έτος την πορεία της υγείας 3.400 καρδιοπαθών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε 58 κέντρα σε τέσσερις χώρες. Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε μη χειρουργική, καθοδηγούμενη με καθετήρα τοποθέτηση καρδιακού στεντ για να ανοίξει μια αποφραγμένη αρτηρία.
Στην αρχή της δοκιμής, όλοι οι ασθενείς έλαβαν ένα τυπικό αντιπηκτικό φάρμακο, την τικαγρελόρη (Brilinta), συν χαμηλή δόση ασπιρίνης. Όμως, ένα μήνα μετά, 1.700 ασθενείς αντικατέστησαν την ασπιρίνη με εικονικό φάρμακο, ενώ οι άλλοι μισοί συνέχισαν τη διπλή θεραπεία τικαγκρελόρης-ασπιρίνης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διακοπή της χρήσης ασπιρίνης φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας περισσότερο από το μισό (55%). Όπως ανέφεραν, 35 περιπτώσεις αιμορραγίας εμφανίστηκαν στην ομάδα που σταμάτησε νωρίς την ασπιρίνη, έναντι 78 περιπτώσεων στους ασθενείς που συνέχισαν τη χρήση του αντιπηκτικού.
Επιπλέον, η διακοπή της ασπιρίνης δεν αύξησε τις πιθανότητες των ασθενών για θρόμβο ή συναφή καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως θάνατο, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, επέμβαση ανοιχτής καρδιάς bypass ή ανάγκη για νέο stent. Τέτοια συμβάντα συνέβησαν σε 61 ασθενείς που διέκοψαν την ασπιρίνη νωρίς έναντι 63 περιπτώσεων ασθενών που συνέχισαν να παίρνουν το φάρμακο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Τι λένε οι ειδικοί
«Η διακοπή της ασπιρίνης σε ασθενείς με πρόσφατη ή επαπειλούμενη καρδιακή προσβολή που είναι σταθεροί ένα μήνα μετά την τοποθέτηση stent, είναι ασφαλής και, μειώνοντας τη σοβαρή αιμορραγία, βελτιώνει τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Stone.
Με βάση τη νέα μελέτη, είπε ότι «είναι πεποίθησή μου ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι κατευθυντήριες οδηγίες και η συνήθης κλινική πρακτική, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουμε πλέον τους περισσότερους ασθενείς με διπλή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία» για περισσότερο από ένα μήνα μετά την εμφύτευση ενός stent.
Αντίθετα, «η θεραπεία αυτών των ασθενών υψηλού κινδύνου με έναν μόνο ισχυρό αναστολέα των αιμοπεταλίων, όπως η τικαγρελόρη, θα βελτιώσει την πρόγνωση», πρόσθεσε ο Stone.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC) στην Ατλάντα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

 Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ