Escape rooms: Γιατί ξετρελαίνονται μικροί και μεγάλοι;


Escape rooms: Η μόδα με τα δωμάτια απόδρασης ξεκίνησε από το εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια έχει κατακλύσει και την Ελλάδα

Η πρώτη καταγεγραμμένη επιχείρηση με δωμάτια απόδρασης καταγράφεται τον Ιούλιο του 2007 στην Ιαπωνία και είναι η SCRAP.  Η επιχείρηση λειτουργούσε αρχικά ένα μόνο δωμάτιο απόδρασης στο οποίο συμμετείχαν ομάδες των 5-6 ατόμων, ενώ με τη πάροδο του χρόνου η εταιρεία δημιούργησε περισσότερα. Πλέον διαθέτει και δωμάτιο απόδρασης σε εξωτερικό χώρο, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και 100 άτομα.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία των παιχνιδιών απόδρασης είναι ότι προσελκύουν άτομα όλων των ηλικιών. Δεν αποτελεί μόνο δραστηριότητα για παιδιά ή μόνο για παρέες φίλων, αλλά είναι και ένας τρόπος διασκέδασης και σύσφιξης σχέσεων για όλη την οικογένεια. Σχετικά με μία παγκόσμια έρευνα, το 37% των παικτών είναι άνω των 21 ετών, το 14% είναι οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ περίπου 19% των παικτών είναι κάτω από 21 ετών.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 15% των ομάδων, είναι μόνο άνδρες, το 15% μόνο γυναίκες, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι ομάδες με παίκτες και από τα δύο φύλα. Παράλληλα, κατά μέσο όρο οι ομάδες αποτελούνται από 4 άτομα.

Η ιστορία των Escape rooms

Τα δωμάτια απόδρασης (escape rooms) είναι ζωντανά παιχνίδια γρίφων, τα οποία παίζονται από δυάδες ή ομάδες παικτών, όπου συνήθως οι παίκτες βρίσκονται πραγματικά κλειδωμένοι σε ένα ή και περισσότερα δωμάτια.

Στόχος είναι η ομάδα να αποδράσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λύνοντας μία σειρά από γρίφους ή αποστολές. Το χρονικό διάστημα ποικίλλει και κυμαίνεται από 60 λεπτά μέχρι και 3 ώρες.

Escape rooms: Γιατί ξετρελαίνονται μικροί και μεγάλοι;
Escape rooms: Γιατί ξετρελαίνονται μικροί και μεγάλοι;

Τα θέματα στα δωμάτια απόδρασης συνήθως είναι σε φανταστικές τοποθεσίες, όπως κελιά φυλακής, διαστημόπλοια, στοιχειωμένα σπίτια ή ακόμα και μαγεμένα δάση.

Πιθανολογείται ότι το πρώτο παιχνίδι απόδρασης, δημιουργήθηκε το 2004 σε υπολογιστή και τα δωμάτια απόδρασης έγιναν γρήγορα γνωστά σε όλη την υφήλιο, ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία, Ταϊβάν, Ισραήλ και Κίνα. Από το 2012 άρχισαν να δημιουργούνται και τα πρώτα δωμάτια στην Ευρώπη, τη Ρωσία.

Escape rooms: Πόσα υπάρχουν στην Ελλάδα;

Λαμβάνοντας υπόψη τα καταχωρημένα στο διαδίκτυο ελληνικά δωμάτια απόδρασης σε δημοφιλείς διαδικτυακούς οδηγούς, εκτιμήθηκε πως στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 105 διαφορετικές επιχειρήσεις που εδρεύουν, προσφέροντας στο σύνολό τους περισσότερα από 414 θεματικά παιχνίδια απόδρασης.

Επιπρόσθετα, σε 24 περιοχές στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται εταιρείες δωματίων απόδρασης, όπως escape room στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδος και Ηράκλειο. Η πλειονότητα των παιχνιδιών απόδρασης βρίσκεται στην Αθήνα, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 63 δωμάτια και στη τρίτη θέση βρίσκεται η Ρόδος.

escape-rooms-tromaktiko

Αποκαλύπτοντας τον συναρπαστικό κόσμο των δωματίων απόδρασης για όλες τις ηλικίες

Escape rooms ή δωμάτια απόδρασης έχουν γίνει σε αυτή την εποχή μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες για μικρούς αλλά και μεγάλους. Τα δωμάτια αυτά αποτελούνται από μια σειρά από παζλ καθώς και από κρυφές εξόδους που πρέπει να βρεθούν. Η ουσία είναι ότι στα escape rooms οι παίκτες πρέπει να λύσουν ένα μυστήριο με σκοπό να βρουν τον τρόπο να βγουν από το δωμάτιο πριν τελειώσει ο χρόνος.

Ξεκλείδωμα του μυστηρίου: Γιατί τα escape room συναρπάζουν τα παιδιά και τους ενήλικες

Πολλοί άνθρωποι ξετρελαίνονται με τα escape rooms λόγω της αίσθησης που παρέχουν. Όταν βρίσκονται σε ένα δωμάτιο απόδρασης, οι παίκτες αισθάνονται σαν να έχουν μεταφερθεί σε μια εντελώς διαφορετική εποχή και τοποθεσία. Η ατμόσφαιρα του δωματίου είναι συνήθως σκοτεινή και μυστηριώδης, καθιστώντας τους παίκτες να νιώθουν σαν να βρίσκονται σε ένα άλλο κόσμο. Επίσης, η διαδικασία της ανακάλυψης και λύσης των διάφορων παζλ καθιστά τις δραστηριότητες αυτές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για τους παίκτες, που διεγείρουν τον εγκέφαλο και βοηθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων αντιμετώπισης του στρες και των δύσκολων προβλημάτων.

escape-rooms-tromaktiko-kodiko

Εξερευνώντας το παζλ των escape room: Γιατί μικρούς και μεγάλους

Επιπλέον, τα escape rooms δημιουργούν μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να εργαστούν μαζί με κάποιον άλλον, επιτυγχάνοντας μια κοινή στόχο. Υπάρχει μια αίσθηση αλληλεγγύης μεταξύ των παικτών και, συνεπώς, μια ενίσχυση των σχέσεων και της επικοινωνίας. Οι παίκτες μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται ως ομάδα για να λύσουν τα προβλήματα και να συμπληρώσουν τον γενικό στόχο. Αυτή η εμπειρία μπορεί να βοηθήσει επίσης στη βελτίωση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και της συνεργατικής σκέψης.

Η κοινωνία εξελίσσεται ραγδαία και η εσωτερική ενέργεια των ανθρώπων αυξάνεται διαρκώς. Με την εμφάνιση των νέων τεχνολογιών, είναι σχετικά εύκολο να καθίσει κανείς μπροστά στον υπολογιστή και να διασκεδάσει, χωρίς να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους. Τα escape rooms μπορούν να επαναφέρουν την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με την φύση και τους ανθρώπους και να δώσουν στους ανθρώπους μια ευκαιρία να απελευθερωθούν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ανακαλύψτε τον μαγευτικό κόσμο των δωματίων απόδρασης και μάθετε γιατί τα παιδιά και οι ενήλικες αιχμαλωτίζονται από τον ενθουσιασμό και την πρόκληση.

Επιπλέον, τα escape rooms ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν εκ νέου τη σπορά της περιέργειας και της αυτοέκφρασης. Καθώς παρέχουν μια σειρά από διαφορετικά παζλ και δοκιμασίες, συχνά με πολλαπλές επιλογές, οι παίκτες αναπτύσσουν την ικανότητα να σκέφτονται εκτός των καθιερωμένων προτύπων και να εξερευνούν πρωτότυπες ιδέες. Μπορεί να αναπτυχθεί μια πιο ευφυής και δημιουργική σκέψη, εκπαιδευτικός και διασκεδαστικός αυτός τρόπος αντιμετώπισης του κόσμου.

Τα escape rooms προσφέρουν στους ενήλικες:

  • Απόδραση από την πραγματικότητα και καθηλωτική ψυχαγωγία
  • Ανακούφιση από το άγχος και πνευματική τόνωση
  • Δέσιμο και κοινές εμπειρίες

Τα escape rooms προσφέρουν στα παιδιά:

  • Συναρπαστικές ιστορίες και καθηλωτική εμπειρία
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και κριτικής σκέψης
  • Ομαδική εργασία και κοινωνική αλληλεπίδραση

Τέλος, τα escape rooms παρέχουν μια υγιή δόση αδρεναλίνης που βοηθά τους ανθρώπους να αποδράσουν από την καθημερινή ρουτίνα. Η ένταση που παρέχει μια επιτυχημένη ενέργεια, όπως η επίλυση του μυστηρίου στο escape room είναι αναγκαία και περιποιητική για την πρόληψη του στρες.

Όπως φαίνεται, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα escape rooms έχουν γίνει τόσο δημοφιλής στη σύγχρονη κοινωνία. Επομένως, όποιος αναζητά μια διασκέδαση που θα τον κρατήσει σε εγρήγορση, θα τον εκπαιδεύσει και θα τον βοηθήσει να αναπτύξει τις δεξιότητές του και την ενοποίηση των ανθρώπων, τότε τα escape rooms είναι μια εξαιρετική επιλογή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ