8 είδη νοημοσύνης: Σε ποιο ανήκει το παιδί σας;


“Το δικό μου παιδί δεν είναι έξυπνο!”. Ποτέ, μα ποτέ μην το ξαναπείτε αυτό. Γιατί μπορεί η κλίση του στα Μαθηματικά να μην είναι τόσο δυνατή, σίγουρα όμως θα έχει αναπτυγμένες ορισμένες δεξιότητες και ταλέντα που περιμένουν να βγουν στην επιφάνεια.

Οι γονείς είναι σε θέση να βοηθήσουν το παιδί τους να αναπτύξει τα ταλέντα του και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Σύμφωνα με έρευνες, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν 8 είδη νοημοσύνης που ακολουθούν παρακάτω:

1. Γλωσσική νοημοσύνη
Χειρίζεται καλά τη γλώσσα, έχει πλούσιο λεξιλόγιο σε σχέση με τους συνομηλίκους του, συνθέτει φράσεις με περίπλοκο νόημα και απολαμβάνει τις συζητήσεις.

*Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προωθήσουμε την ανάγνωση βιβλίων, να του μιλάμε πολύ, να μοιραζόμαστε ιστορίες και εμπειρίες και να προκαλούμε τη συζήτηση.

2. Λογικομαθηματική νοημοσύνη
Του αρέσει να φτιάχνει κατασκευές, να οργανώνει και να ταξινομεί αντικείμενα.

*Εμείς μπορούμε να το εφοδιάσουμε με αντικείμενα που θα του εξάψουν τη φαντασία, και υλικά που θα του δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσει και να συνθέσει. Στα μικρά μια λύση είναι τα τουβλάκια, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά παιχνίδια σπαζοκεφαλιές όπως ο κύβος του Ρούμπικ.

3. Κιναισθητική νοημοσύνη
Κινείται πολύ, χορεύει και προτιμά τις δραστηριότητες εξωτερικού χώρου. Του αρέσει η ζωγραφική, η χειροτεχνία και η μαγειρική.

*Μαμάδες, έχετε δουλειά εδώ. Από το κρυφτό μέχρι την άθληση, βοηθήστε το να εκφραστεί με το σώμα του, τα χέρια του και δώστε του την ευκαιρία να απασχοληθεί με κατασκευές και χειροτεχνίες.

4. Νατουραλιστική νοημοσύνη
Δείχνει περιέργεια και φιλομάθεια για ό,τι αφορά στη φύση και στα ζώα, ενώ απολαμβάνει την εξοχή.

*Ωραίοι τύποι κι αυτοί. Θα απολαύσουν το κάμπινγκ, τις εξωτερικές δραστηριότητες, τις βόλτες σε ράντσο, σε κήπους, σε αστεροσκοπείο και τις ώρες με πειράματα φυσικής και χημείας, προσαρμοσμένα πάντα στο επίπεδο γνώσεών τους.

5. Χωροταξική νοημοσύνη
Ασχολείται με παζλ, του τραβούν την προσοχή περισσότερο οι εικόνες παρά το κείμενο, ενώ μιλά ή σκέφτεται σχεδιάζει σε χαρτί, προσανατολίζεται εύκολα και μπορεί να διαβάζει χάρτες.

*Αξιοζήλευτη νοημοσύνη αυτή. Δημιουργήστε με αυτά τα παιδιά. Ενθαρρύνετέ τα να ασχοληθούν με τις Τέχνες. Δώστε ότους παζλ κάθε είδους, δισδιάστατα, τρισδιάστατα και ακολουθήστε την κλίση τους όπως μεγαλώνουν, ώστε να προσαρμόζεστε με το επίπεδό τους.

6. Μουσική νοημοσύνη
Χρησιμοποιεί ήχους, ρυθμό και μουσική. Διαβάζει δυνατά ή φτιάχνει στιχάκια για να θυμάται τις δύσκολες έννοιες.

*Διδάξτε του τους ήχους της φύσης, σφυρίξτε, χτυπήστε τα δάχτυλα στο τραπέζι, μουρμουρίστε ρυθμούς, τραγουδήστε μαζί του και φυσικά ενθαρρύνετε την εκμάθηση μουσικών οργάνων.

7. Διαπροσωπική νοημοσύνη
Απολαμβάνει την ανταλλαγή ιδεών και την ομαδική εργασία.

*Να είστε εκεί με τα αυτιά σας γι’ αυτό το παιδί. Ακούστε το προσεκτικά, μην είστε αφηρημένη όταν σας μιλάει. Δείξτε κατανόηση για τα συναισθήματά του, κάντε θεατρικά, role playing, αλλάξτε ρόλους και δείτε πού σας οδηγεί αυτό. Το θεατρικό παιχνίδι θα είναι πάντα βάλσαμο για αυτά τα παιδιά.

8. Ενδοπροσωπική νοημοσύνη
Εργάζεται μόνο του και απολαμβάνει την ηρεμία. Χρειάζεται χρόνο και μαθαίνει καλύτερα μόνο του. Άτομα με ανεπτυγμένη ενδοπροσωπική νοημοσύνη γίνονται εξαιρετικοί ψυχολόγοι, δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί.

*Βοηθήστε το να ενδοσκοπήσει, να αναλύσει, να φιλοσοφήσει. Δώστε του χώρο και χρόνο όταν θέλει να σκεφτεί και να παρατηρήσει. Δώστε του τροφή για σκέψη. Μιλήστε για τη φιλία, την αγάπη, τη φαντασία. Ανάψτε του τη φλόγα του στοχασμού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ