Μέση Ανατολή: Ο Μπάιντεν διέκοψε ταξίδι για σύσκεψη με την εθνική ομάδα ασφαλείας


Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για κλιμάκωση του ήδη τεταμένου κλίματος στη Μέση Ανατολή με τον φόβο για μία γενικευμένη σύρραξη να είναι πιο ορατός από ποτέ.

Σε αυτό συνετέλεσε η εσπευσμένη επιστροφή στην Ουάσινγκτον του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το ταξίδι του στην οικεία του στο Ντέλαγουερ, όπου είχε μεταβεί για το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, για μία εξέλιξη σχετικά με τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην Ουάσινγκτον είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, αλλά συγχρόνως και για το καλύτερο σενάριο, που αυτή τη στιγμή είναι ένα χτύπημα από το Ιράν, το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρό και να μην κλιμακώσει την κατάσταση, όπως πέρασε ήδη εξάλλου το μήνυμα η Τεχεράνη στις ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ωστόσο και του πόσο ευαίσθητη περιοχή είναι η Μέση Ανατολή, το ηχηρό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ.

Πάντως σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη η αμερικανική εμπλοκή δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιον τρόπο θα υπάρξει – ή όχι – αφού mot a mot οι ΗΠΑ δηλώνουν «απόλυτα αφοσιωμένες στην άμυνα του Ισραήλ».

Μία τέτοια δήλωση μεταφράζεται μάλλον ως αυξημένη ετοιμότητα της αμερικανικής άμυνας αλλά και διπλωματίας, ενώ φαίνεται πως ο Λευκός Οίκος είναι ήδη σε εγρήγορση προκειμένου να αποκρούσει χτυπήματα σε θέσεις του Ισραήλ αλλά και στρατιωτικές βάσεις.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ