Περίδεση τραχήλου: Τι είναι και πότε είναι απαραίτητη

Σε κάποιες περιπτώσεις, για να εξελιχθεί ομαλά και να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη ο γιατρός κρίνει απαραίτητη μια διαδικασία, την περίδεση τραχήλου, που θα «ασφαλίσει» το μωρό μέσα στη μήτρα σου.

Τι είναι η περίδεση τραχήλου
Η περίδεση του τραχήλου είναι μια μικρή επέμβαση που γίνεται με σκοπό να κρατηθεί κλειστό το στόμιο του τραχήλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Οι λόγοι γι’ αυτό μπορεί είναι ανατομικοί, λειτουργικοί ή επίκτητοι π.χ, μετά από κάποια επέμβαση στην περιοχή. Το ιατρικό σου ιστορικό, π.χ. αποβολές σε προχωρημένο στάδιο ή πρόωροι τοκετοί, και η υπερηχογραφική εξέταση θα δώσουν στο γυναικολόγο τα στοιχεία που χρειάζεται για να ληφθεί η απόφαση αυτής της παρέμβασης.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει
Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν κάποια συμπτώματα που «προειδοποιούν» το γιατρό ότι θα εμφανιστεί στο μέλλον ανεπάρκεια του τραχήλου. Συχνότερα, το πρόβλημα διαγιγνώσκεται κατά την τακτική υπερηχογραφική εξέταση για το μήκος του τραχήλου. Εάν ο γιατρός σου διαπιστώσει ότι είναι μικρότερο από το όριο ασφαλείας, τότε είναι πιθανό να συστήσει περίδεση.

Διάβασε επίσης: 11 πράγματα που δεν ήξερες για την αποβολή

Διάβασε επίσης: Αίμα στην εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να σημαίνει;

Πότε γίνεται
Όσο νωρίτερα διαπιστωθεί πρόβλημα στον τράχηλο και παρέμβει ο γιατρός τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η εγκυμοσύνη. Η περίδεση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν η ανεπάρκεια του τραχήλου διαπιστωθεί περίπου προς το τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες προγραμματίζεται να γίνει περίδεση από ακόμα πιο νωρίς.

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν έχεις ήδη στο ιστορικό σου παλαιότερη εγκυμοσύνη που κατέληξε σε αυτόματη αποβολή (κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης) ή σε πρόωρο τοκετό. Στην περίπτωση αυτή, γυναικολόγος σου θα συστήσει να γίνει από την αρχή της κύησης υπερηχογραφικός έλεγχος του τραχήλου και πιθανά να προγραμματίσει την περίδεση. Άλλες περιπτώσεις αφορούν επείγοντα περιστατικά. Για παράδειγμα σε μια τακτική εξέταση, μπορεί ο γιατρός σου να διαπιστώσει ότι ο τράχηλος έχει αρχίσει να ανοίγει και μπορεί ακόμα να προβάλλει από το στόμιο του ο σάκος του εμβρύου.

Μετά την περίδεση
Η εγκυμοσύνη συνεχίζεται φυσιολογικά και δεν χρειάζεται να αλλάξεις συνήθειες και δραστηριότητες. Ο γιατρός σου θα σου δώσει αν χρειάζεται πιο συγκεκριμένες οδηγίες, ειδικότερα για τις ερωτικές επαφές από δω και μετά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here