Noodles: Ανακαλύψτε τη διατροφική τους αξία!


Τα noodles αποτελούν μία από τις… λιχουδιές της ασιατικής κουζίνας που όλο και περισσότεροι από εμάς την ανακαλύπτουμε και την προτιμάμε! Ποια είναι όμως η διατροφική τους αξία; Πώς μπορούμε να τα καταναλώνουμε ή ακόμα και να τα μαγειρέψουμε; Όλες οι πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί!

Τι είναι τα noodles;
Ως noodles ορίζουμε μια γενική κατηγορία αμυλούχων τροφίμων παρόμοιων με τα ζυμαρικά, που καταναλώνονται ευρέως στην Ασία αλλά πλέον και σε ολόκληρο τον κόσμο. Φτιάχνονται από μια ποικιλία πρώτων υλών, κυρίως από το σιτάρι και το ρύζι, αλλά ακόμα και από φασόλια. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι παράγονται από μία ζύμη δίχως διογκωτικές ύλες η οποία πλάθεται και παίρνει τελικά διάφορα σχήματα, με τα κλασσικά noodles να έχουν συνήθως τη μορφή επίπεδων και μακριών λωρίδων. Καταναλώνονται φρέσκα ή αποξηραμένα, με συνήθη μέθοδο μαγειρικής το τηγάνισμα ή σε σούπες.

Λίγα λόγια για την προέλευσή τους
Τα noodles προέρχονται από την Ασία και φυσικά την αρχαία Κίνα όπου αποτελούσαν βασικό διατροφικό στοιχείο της διατροφής του πληθυσμού κατά τη δυναστεία των Han. Η πρώτη αναφορά σε αυτά εντοπίζεται 4000 χρόνια πίσω, σε ευρήματα από αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή Lajia της Κίνας. Το ασιατικό ζυμαρικό εντοπίζεται σε ύστερα χρόνια και σε άλλους ασιατικούς πολιτισμούς όπως στην Ιαπωνία τον 9ο αι. και στην Περσία τον 13ο αι. ενώ πλέον αποτελεί βασικό συστατικό πολλών ασιατικών λαών, συμπεριλαμβανομένου του Θιβέτ, της Ινδίας κ.α. Το 1958 κάνουν πρώτη φορά την εμφάνισή τους τα στιγμιαία noodles στην Ιαπωνία.

Είδη noodles
Τα κλασσικά noodles έρχονται σε μια τεράστια ποικιλία, ανάλογα με την προέλευσή τους, τα συστατικά τους, το πλάτος και το μήκος τους καθώς και τον τρόπο μαγειρέματός τους.

 

Ενδεικτικά, παρατίθενται μερικά βασικά είδη noodles ανάλογα με το κριτήριο διαφοροποίησής τους:

Με βάση το κύριο συστατικό τους:
Noodles από σιτάρι, όπως τα udon, lamian, lo mein, kesme, bakmi κ.α. Αυτό είναι και το πιο σύνηθες είδος, το οποίο παρασκευάζεται αποκλειστικά από σιτάρι και νερό, χωρίς προσθήκη άλατος.Noodles από σίκαλη, όπως magkuksu, soba κ.α.Noodles σιταριού με προσθήκη αλισίβας ή αυγού, όπως yi mein, mee pok κλπ. Λόγω της προσθήκης αυτών των συστατικών, έχουν συχνά ελαφρώς κίτρινο χρώμα και αντίστοιχη ελαφριά μυρωδιά, ενώ έχουν και πιο μαστιχωτή υφή.Noodles ρυζιού, όπως ho fun, kway teow, vermicelli, mixian κ.α. Φτιάχνονται συνήθως αποκλειστικά από ρύζι και νερό.Noodles από άλλων ειδών πρώτες ύλες, όπως φασόλια (πχ mung bean sheets, bean threads κλπ).

Με βάση τον τρόπο που μαγειρεύονται:
Σε σούπα, δηλαδή μαγειρεμένα σε νερό ή σε ζωμό. Συχνά σε αυτήν προστίθενται διάφορα άλλα υλικά όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, λαχανικά και άλλα.Τηγανιτά, συνήθως σωταρισμένα σε γουόκ μαζί με διάφορα κρέατα, θαλασσινά, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.Σαν κρύα σαλάτα, δηλαδή noodles βρασμένα και παγωμένα, τα οποία σερβίρονται κρύα σε σαλάτα.Ψημένα μαζί με άλλα υλικά, αφότου έχουν βραστεί και στραγγιστεί.Στιγμιαία noodles, δηλαδή noodles που έχουν μαγειρευτεί με κάποιο είδος ελαίου (συχνά χαμηλότερης ποιότητας όπως το φοινικέλαιο) και έχουν, τέλος, αποξηρανθεί προτού συσκευαστούν. Στη συσκευασία συνήθως παρέχεται και ένα έτοιμο μίγμα μπαχαρικών. Το μαγείρεμά τους απαιτεί ελάχιστο χρόνο (συνήθως 5 λεπτά) και είναι ένα γρήγορο γεύμα αρκετά διαδεδομένο στο δυτικό κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, καλό θα είναι να μην καταναλώνονται σε τακτική βάση καθώς η προσθήκη επεξεργασμένων ελαίων υποβαθμίζει την θρεπτική τους αξία και ανεβάζει το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Ποια είναι η θρεπτική αξία των noodles;
Η θρεπτική αξία των noodles μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος του σιτηρού και τα συστατικά του τελικού προϊόντος. Σε γενικές γραμμές, τα noodles περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες, χωρίς μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Οι θερμίδες που αποδίδουν ανά φλιτζάνι μαγειρεμένου τροφίμου είναι από 120-220 kcal, αναλόγως το είδος. Επίσης, από άποψη μικροθρεπτικών συστατικών, τα noodles περιέχουν μικροποσότητες από ορισμένες βιταμίνες, εκτός αν πρόκειται για εμπλουτισμένα προϊόντα οπότε και έχουν πιο αξιοσημείωτες ποσότητες από σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και άλλα.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε μια συγκριτική ανάλυση βρασμένων ποσοτήτων από τρία διαφορετικά είδη noodles.

Συστατικά Noodles ρυζιού, βρασμένα (1 φλ. = 176γρ) Noodles αυγού εμπλουτισμένα, βρασμένα (1 φλ.=160γρ) Noodles soba (σίκαλης), βρασμένα (1 φλ.=114γρ)
Θερμίδες (kcal) 190 220 113
Υδατάνθρακες (g) 42 40 24
εκ των οποίων απλά σάκχαρα (g) 0 0.6
Φυτικές ίνες (g) 1.8 1.9
Πρωτεΐνες (g) 3 7 6
Λιπαρά (g) 0.3 3.3 0.1
Ασβέστιο (mg) 7 19 5
Σίδηρος (mg) 0.25 2.3 0.6
Φώσφορος (mg) 35 122 28
Μαγνήσιο (mg) 5 34 10
Ψευδάργυρος (mg) 0.5 1.04 0.1
Φυλλικό οξύ (μg) 2 221 8

Πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε;
Όπως αναφέρθηκε ήδη, τα noodles μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να αποτελέσουν συστατικό μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής προσέχοντας πώς να τα προετοιμάσουμε. Σαφώς, διατροφικά είναι προτιμότερο να τα ετοιμάσουμε σπίτι από το να τα πάρουμε έτοιμα. Πάρτε μερικές ιδέες και συμβουλές για το πώς:

Δοκιμάστε να τα ετοιμάσετε στο γουόκ μαζί με λαχανικά όπως κρεμμύδι και πιπεριές και να προσθέσετε κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως σολομό προκειμένου να το κάνετε ένα πλήρες πιάτο.Προετοιμάστε μία νόστιμη σούπα με noodles και κοτόπουλο, αντίστοιχη της παραδοσιακής μας κοτόσουπας, προσθέτοντας λαχανικά όπως καρότο, πράσο, κρεμμύδι και άλλα.Ετοιμάστε μία κρύα σαλάτα με noodles και γαρίδες, την οποία μπορείτε να πάρετε μαζί σας στη δουλειά την επόμενη μέρα!Προετοιμάστε τα δικά σας «τηγανιτά» noodles με αυγό, σωτάροντάς τα μαζί στο γουόκ και προσθέτοντας λαχανικά.
noodles me avocado kai sogia sos

Τι να προσέξετε:

Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά ελαιόλαδο αντί για κάποια άλλη λιπαρή ύλη, ειδικά όταν σωτάρετε τα noodles στο τηγάνι. Φυσικά, δώστε σημασία στην ποσότητα αν δεν θέλετε να αυξήσετε πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου σας.Στα ασιατικά πιάτα χρησιμοποιούνται συχνά σάλτσες σόγιας ή σάλτσες με κρέμα καρύδας ή από ξηρούς καρπούς (όπως τα φιστίκια) οι οποίες περιέχουν, αφενός, πολύ αλάτι αλλά είναι και αρκετά πυκνές θερμιδικά. Δοκιμάστε, εναλλακτικά, πιο ελαφριές σάλτσες με βάση τα εσπεριδοειδή (σάλτσα με χυμό πορτοκάλι ή άλλες χειροποίητες γλυκόξινες σάλτσες), λαχανικά (πχ σάλτσα πέστο ή σάλτσα ντομάτας κλπ) αλλά και έντονα μυρωδικά όπως το τζίντζερ.Κάντε το πιάτο σας πλήρες προσθέτοντας μια πηγή πρωτεΐνης όπως το αυγό, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα θαλασσινά. Εφόσον το πιάτο σας περιέχει και κάποια πηγή λαχανικών, έχετε έτοιμο ένα πλήρες γεύμα!
Καλή σας απόλαυση!

 

Λαμπροπούλου Μέμα, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ