Εκλογές 2019: Γιατί ο Τσίπρας δεν θα φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο – Οι δύο πιθανές ημερομηνίες


Ο Οκτώβριος του 2019 είναι πολύ μακριά για να φτάσει μέχρι εκεί η κυβέρνηση των 145 με τους επιπλέον πρόθυμους δεν έχει ιδιαίτερα αφηγήματα για να κρατηθεί όρθια

Τα οικονομικά μέτρα ανακούφισης που θέλει να πουλήσει στο λαό ο κ. Τσίπρας δεν είναι ατελείωτα.

Για την ακρίβεια είναι μηδαμινά.

Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν την προσδοκώμενη μείωση της διαφοράς με την Νέα Δημοκρατία, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο -μαζί με τις ευρωεκλογές – προκειμένου να είναι διαχειρίσιμη η ήττα στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Είναι εμφανές, εδώ και καιρό, πως το βασικό επιχείρημα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο βασίζεται στη στρατηγική ότι τα φιλολαϊκά μέτρα -που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις επόμενες εβδομάδες όπως η προστασία πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις σε Ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία κλπ – θα είναι νωπά στη μνήμη των πολιτών το Μάιο και ότι η ταυτόχρονη ψήφος θα οδηγήσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων στις κάλπες των ευρωεκλογών, αλλά στις εθνικές θα ψηφίσουν τελικά ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν κοντά στις ευρωεκλογές, υιοθετούν όλο και περισσότεροι ηγετικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, θορυβημένοι από το κλίμα πολιτικής φθοράς, φοβούμενοι ότι αυτή η κατάσταση ευτελισμού του κοινοβουλίου θα ενισχύσει, όσο περνά ο χρόνος, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και θα οδηγήσει στην αύξηση της «ψαλίδας».

Το βασικό σενάριο προβλέπει εθνικές εκλογές μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 19 Μάϊου και στις 26 Μαΐου ευρωεκλογές και 2ος γύρος δημοτικών εκλογών.

Αν και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι διακινείται εντόνως το σενάριο όλες οι κάλπες να στηθούν μαζί την ίδια μέρα στις 26 Μαΐου. Κάτι τέτοιο όμως είναι πρακτικά αδύνατον και θα οδηγήσει σε ευτράπελα.

Η 26η Μαΐου (μαζί με της ευρωεκλογές) θα ήταν ρίσκο για τον κ. Τσίπρα, καθώς θα έχει μεσολαβήσει η πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποστεί συντριβή και η εικόνα της ήττας θα είναι καταλυτική για τη δεύτερη Κυριακή όπου επίσης αναμένεται συντριβή στις ευρωεκλογές.

Άρα για τις εθνικές εκλογές η καλύτερη ημερομηνία είναι η 19 Μαΐου. Στη ΝΔ για παράδειγμα θεωρούν πολύ πιθανό έναν εκλογικό αιφνιδιασμό πολύ νωρίτερα από τις 26 Μαΐου, που φαντάζει πλέον το έσχατο χρονικό όριο στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να στήσει εθνικές κάλπες, για πολλούς πρακτικούς λόγους που το επιβάλλουν.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές βλέπει την ψαλίδα με τη ΝΔ συνεχώς να ανοίγει και στις αυτοδιοικητικές οι υποψήφιοί του να καταποντίζονται.

Οι δε βουλευτές του δεν τολμούν να μιλήσουν σε δημόσιες εκδηλώσεις χωρίς αντιδράσεις και οργισμένες επιθέσεις από τους πολίτες κυρίως φραστικές.

Η στήριξη των «προθύμων» και η κλιμάκωση των επιθέσεων του Πάνου Καμμένου μπορεί να βοηθάνε για να περάσουν οι εθνικές καταστροφές αλλά δεν βοηθάνε στο να διατηρηθεί η κυβέρνηση στην εξουσία και να έχει εύρυθμη λειτουργία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ