Ιράν: «Καταλάβαμε το πλοίο επειδή παραβίασε τους ναυτικούς νόμους», λέει το υπουργειο Εξωτερικών


«Είναι σίγουρο πως το πλοίο ανήκει στο σιωνιστικό καθεστώς», είπε ο Καναανί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν 

Το υπό σημαία Πορτογαλίας πλοίο MSC ARIES που κατελήφθη στις 13 Απριλίου από το Ιράν «παραβίασε τους ναυτικούς νόμους», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, δία στόματος Νασέρ Καναανί, στην πρώτη επίσημη απάντηση για το περιστατικό.

Ο Καναανί πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πλοίο είχε σχέση με το Ισραήλ.

Οι ιρανικές αρχές δεν είχαν δώσει πληροφορίες από το Σάββατο για την κατάληψη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τις ειδικές ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης στο Στενό του Ορμούζ.

«Το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές μεταφορικό περιβάλλον στο Στενό του Ορμούζ και στον Κόλπο. Το πλοίο οδηγήθηκε στα χωρικά ύδατα του Ιράν ως αποτέλεσμα του ότι παραβίασε τους ναυτικούς νόμους και δεν απάντησε στις κλήσεις που έκαναν οι ιρανικές αρχές», «προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητες έρευνες».

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα 25 μέλη του πληρώματος του πλοίου, μεταξύ των οποίων Ινδοί και ένας Ρώσος.

«Είναι σίγουρο πως το πλοίο ανήκει στο σιωνιστικό καθεστώς», είπε ο Καναανί.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna είχε αναφέρει το Σάββατο πως το MSC Aries κατελήφθη επειδή «το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, που ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ».

Η κατάληψη του πλοίου έγινε μερικές ώρες πριν από την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Η κατάληψη αυτή καταγγέλθηκε ως «πράξη πειρατείας» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που κάλεσαν «το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο που φέρει πορτογαλική σημαία και είναι βρετανικής ιδιοκτησίας και το πλήρωμά του, που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ