Θαλάσσιο σκουλήκι με τεράστια μάτια που λειτουργούν ως μυστική γλώσσα


Τα μάτια του σκουληκιού, τα οποία είναι 20 φορές βαρύτερα από το κεφάλι του, παρέχουν όραση τόσο ευκρινή όσο ενός θηλαστικού

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα μάτια του θαλάσσιου σκουληκιού Vanadis, που βρέθηκε κοντά στο ιταλικό νησί Ponza, επιτρέπουν επίσης στο είδος να έχει μια μυστική γλώσσα αντιληπτή μόνο μεταξύ του είδους στα σκοτεινά βάθη της θάλασσας.

Τα τριχωτά σκουλήκια Vanadis, γνωστά και ως πολυχαήτες, είναι μικροσκοπικά, διαφανή θαλάσσια σκουλήκια που βρίσκονται γύρω από το ιταλικό νησί Πόνζα, δυτικά της Νάπολης.

Τα μάτια του σκουληκιού, τα οποία είναι 20 φορές βαρύτερα από το κεφάλι του, παρέχουν όραση τόσο ευκρινή όσο ενός θηλαστικού. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα μάτια του σκουληκιού παρέχουν «εξαιρετική όραση» ισοδύναμη με αυτή ενός ποντικιού ή αρουραίου, επιτρέποντας στο είδος να βλέπει μικρά αντικείμενα και να παρακολουθεί τις κινήσεις τους στη θάλασσα τη νύχτα.

«Αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον γιατί μια τέτοια ικανότητα είναι γενικά μοναδική σε σπονδυλωτά, μαζί με τα αρθρόποδα (έντομα, αράχνες) και τα κεφαλόποδα (χταπόδι, καλαμάρια)», δήλωσε ο Anders Garm από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης,

Η λειτουργία των ματιών του σκουληκιού

Το σκουλήκι έχει διάφανο σώμα εκτός από τα μάτια του. Αυτό σημαίνει ότι τα εξελικτικά οφέλη των ματιών αντιστάθμισαν τις συνέπειες του να γίνει ορατό το Vanadis στους θηρευτές του.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τι ακριβώς χρησιμεύουν τα μεγάλα μάτια, καθώς αυτά τα πλάσματα είναι νυχτόβια και συνήθως κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν τα μάτια λειτουργούν καλύτερα σε όλα τα ζώα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι πιο σημαντικές δραστηριότητές τους, όπως η εύρεση τροφής και το ζευγάρωμα, συμβαίνουν τη νύχτα. Επομένως, είναι πιθανό τα μάτια τους να έχουν μια σημαντική λειτουργία τη νύχτα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι τα μάτια του σκουληκιού έχουν εξελιχθεί για να βλέπουν το υπεριώδες φως, το οποίο είναι αόρατο στους ανθρώπους.

«Έχουμε μια θεωρία ότι τα ίδια τα σκουλήκια είναι βιοφωταύγεια και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του φωτός. Εάν χρησιμοποιείτε το κανονικό μπλε ή πράσινο φως ως βιοφωταύγεια, κινδυνεύετε επίσης να προσελκύσετε αρπακτικά. Αλλά αν αντ ‘αυτού, το σκουλήκι χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία, θα παραμείνει αόρατο σε άλλα ζώα εκτός από αυτά του είδους του. Ως εκ τούτου, η υπόθεσή μας είναι ότι έχουν αναπτύξει αιχμηρή υπεριώδη όραση, έτσι ώστε να έχουν μια μυστική γλώσσα που σχετίζεται με το ζευγάρωμα», είπε ο Garm.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ