Ποιον «βολεύει» μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή;


Με την ειρήνη στη Μέση Ανατολή να κρέμεται σε μια κλωστή ενδιαφέρον έχει η απάντηση σε ένα εκ των πλέον προφανών ερωτημάτων: Ποιος στην περιοχή ενδιαφέρεται για κλιμάκωση;

«Με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, έγινε αυτό ακριβώς που ήθελε η Χαμάς από την αρχή του πολέμου: να πολλαπλασιαστεί το μέτωπο», λέει στο γερμανικό ZDF ο Gil Yaron, ειδικός επί θεμάτων που άπτονται με τη Μέση Ανατολή.

«Ότι το Ισραήλ πολεμά όχι μόνο στη Γάζα, αλλά στα σύνορα με τον Λίβανο , επίσης με το Ιράν, επίσης με τη Συρία , επίσης με τους Χούθι, αυτό ενθαρρύνει τη Χαμάς να μην αναζητήσει λύση μέσω διαπραγματεύσεων για τους Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει.

Τρίβει τα χέρια της η Χαμάς

«Η Χαμάς έχει ένα σαφές ενδιαφέρον για την κλιμάκωση: όσο περισσότερο το Ισραήλ είναι απασχολημένο σε άλλα μέτωπα, τόσο λιγότερους στρατιώτες και προσοχή μπορεί να αφιερώσει στον πραγματικό στόχο του πολέμου, δηλαδή την εξάλειψη της Χαμάς», προσθέτει.

Και αυτό ακριβώς είναι ένα πρόβλημα για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Επειδή αν η Χαμάς δεν θέλει να διαπραγματευτεί, ο Νετανιάχου δεν έχει πολλά να προσφέρει στους πολίτες της χώρας», είπε ο Yaron. Οι όμηροι στη Γάζα είναι αυτή τη στιγμή «συναισθηματικά το πιο σημαντικό ζήτημα» για τους περισσότερους Ισραηλινούς.

Πολιτικά οφέλη για το Ισραήλ

«Από την άλλη πλευρά, η επίθεση του Ιράν ωφελεί πολιτικά το Ισραήλ», εξηγεί ο Yaron. Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει τώρα το Ισραήλ, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού επικρίθηκε για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η πολιτική εστίαση μετατοπίζεται προς όφελος του Ισραήλ και ενδέχεται να «πουλήσει» με πολλαπλά ανταλλάγματα την ειρήνη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ