Le Belem: Η ιστορία του εντυπωσιακού γαλλικού ιστιοφόρου, που θα μεταφέρει την Φλόγα στην Γαλλία


Η Ολυμπιακή Φλόγα θα επιστρέψει στη Γαλλία με ένα ιστορικό γαλλικό ιστιοφόρο του 1836

Στο Κατάκολο έχει καταπλεύσει το ιστορικό, τρικάταρτο ιστιοφόρο Le Belem με μέλη της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Το Belem από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνηµείο» και αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της χώρας.

Το ταξίδι της επιστροφής στη Γαλλία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη (18/4), με πρώτο σταθμό τον Πειραιά για να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα και έπειτα θα ταξιδέψει για την Μασσαλία, το αρχαιοελληνικό λιμάνι της Γαλλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει μέσω θαλάσσης.

Οι Γάλλοι επέλεξαν για τη µεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας το «Belem», που από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνηµείο» και αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της Γαλλίας.

Το Belem είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Το εμπορικό πλοίο είχε παραγγείλει ο εφοπλιστής και τραπεζίτης της Νάντης, Φερνάντ Κρουά. Το Belem (η Βηθλεέµ στα πορτογαλικά) καθελκύστηκε το 1986 και ιδιοκτήτης του ήταν ο εφοπλιστής και τραπεζίτης της Νάντης, Φερνάντ Κρουά.

Το τρικάταρτο ιστιοφόρο πήρε το όνοµά του από την έδρα της εταιρείας του Κρουά, το Μπελέµ της Βραζιλίας, την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στον Αµαζόνιο, που ιδρύθηκε το 1616 από το βασίλειο της Πορτογαλίας.

Το ιστιοφόρο μπορούσε να µεταφέρει 675 τόνους εµπορευµάτων και συνήθως το φορτίο του ήταν κακάο από τη Βραζιλία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ