Διατροφή: Αυτό είναι το γεύμα που προστατεύει από τον καρκίνο


Η διατροφή επηρεάζει άμεσα την υγεία μας. Δεν είναι τυχαίο που λένε “είμαστε αυτό που τρώμε”. Κι ενώ την διατροφή την συνδυάζουμε άμεσα με την υγεία της καρδιάς, δεν είναι μόνο αυτή. Τώρα, Αμερικανίδα ογκολόγος προτείνει ένα γεύμα που μπορεί να μας θωρακίσει από τον καρκίνο.
Όπως επισημαίνει χειρουργός ογκολόγος στο Parade, αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως την υγεία μας, περισσότεροι από 4 στους 10 καρκίνους αποδίδονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, δηλαδή παράγοντες που περνάνε από το χέρι μας… και το στόμα μας.
Η Lori A. Alfonse είναι χειρουργός ογκολόγος και αναπληρώτρια στο Lehigh Valley Topper Cancer Institute και προτείνει ένα «αντικαρκινικό» μενού.
Η ίδια, όπως λέει, επιλέγει να τρώει τακτικά σοτέ χτένια ή σολομό, πράσινη σαλάτα με μια σάλτσα βινεγκρέτ και μια μικρή ψητή πατάτα με κρέμα γάλακτος.
Τα χτένια και ο σολομός είναι και τα δύο πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, επειδή βοηθά στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής. Επιπλέον, τα χτένια και ο σολομός έχουν μαγνήσιο – ένα θρεπτικό συστατικό που επίσης συνδέεται με την πρόληψη του καρκίνου .
Όσο για την πράσινη σαλάτα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το φαγητό είναι μέρος του γεύματος της Alfonse για την πρόληψη του καρκίνου. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ μίας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και του χαμηλότερου κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου.
Τέλος, η ψητή πατάτα είναι μια υγιεινή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή, μια καλή πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, καλίου και σιδήρου.
Πώς να τρώτε έχοντας κατά νου την πρόληψη του καρκίνου
Η διατροφή κατά του καρκίνου που προτείνει η Lori A. Alfonse βασίζεται στον κανόνα «σκοτώστε το ή καλλιεργήστε το». Δηλαδή στο μενού περιλαμβάνονται τρόφιμα που προέρχονται είτε από ζώα είτε από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Όπως αντιλαμβάνεστε, η λίστα είναι πολύ μεγάλη και προσφέρει εξαιρετική ποικιλία.
Ταυτόχρονα, αποκλείονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι γεμάτα με συστατικά που είναι δύσκολο ακόμα και να τα προφέρεις, πολύ περισσότερο δε να καταλάβεις από πού προέρχονται. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και αυξημένου κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού.
Εκτός από την ελαχιστοποίηση των υπερεπεξεργασμένων τροφών, η Lori Alfonse συνιστά επίσης να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτεΐνη. «Προτείνω στους ανθρώπους να αυξήσουν τα επίπεδα πρωτεΐνης που καταναλώνουν και να προσπαθήσουν να μην τρώνε υδατάνθρακες χωρίς να τους συνδυάζουν με μια πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, ξέρω ότι οι άνθρωποι αγαπούν τα ζυμαρικά και μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν να ζήσουν χωρίς αυτά. Προτείνω να κόψετε τη μερίδα στη μέση και να προσθέσετε κοτόπουλο ή θαλασσινά», σημειώνει. «Επιπλέον, προτείνω πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως ποικιλίες ζυμαρικών με ρεβίθια ή κόκκινες φακές. Αν πάλι θέλετε να τσιμπολογήσετε κράκερ ή κουλουράκια, προσθέστε λίγο τυρί».
Όπως σημειώνει, μια διατροφή βασισμένη σε αυτά τα πρότυπα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, κάτι εξίσου σημαντικό αφού η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για πολλούς τύπους καρκίνου. Τα άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.
Ακολουθώντας τις διατροφικές συμβουλές της Lori Alfonse, με ισορροπία πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υδατανθράκων, κάνετε κάθε μέρα ένα βήμα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ