Χατζηδάκης για έκθεση ΔΝΤ: «Την επόμενη διετία, η ανάπτυξη θα συνεχισθεί με υψηλότερους ρυθμούς»


Το σχόλιο του Υπουργού Οικονομικών για τη νεότερη έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Ταμείου αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ανάπτυξη 2% εφέτος και 1,9% το 2025 προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην εξαμηνιαία του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών – μελών του (world economic outlook) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (16/04) στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την Ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%».

«Συγκεκριμένα και σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου του 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα (έκτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη), παρά τη σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της Ευρωζώνης (0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο)», επεσήμανε εν συνεχεία ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε:

«Παράλληλα και το 2025, η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%). Τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη, προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατα την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%.

Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας εφέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια). Ακόμη, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ