Σπιναλόγκα όπως… Ακρόπολη: Αυξάνεται από τα 8 στα 20 ευρώ η τιμή του εισιτηρίου!


Αυξήσεις «φωτιά» δρομολογεί το υπουργείο Πολιτισμού για τα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους στο Λασίθι.

Στα 20 ευρώ σκαρφαλώνει η τιμή του εισιτηρίου για μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα από το 2025, με βάση τη νέα τιμολογιακή πολιτική για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για μια μεγάλη ποσοστιαία αύξηση καθώς το εισιτήριο σήμερα κοστίζει μόλις 8 ευρώ, ενώ από 6 σε 15 ευρώ αυξάνεται το κόστος για είσοδο στο Δικταίο Άντρο, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα anatolh.com.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μερικοί από τους λόγους που ωθούν το ΥΠ.ΠΟ. στην τεράστια αύξηση στο εισιτήριο εισόδου στη Σπιναλόγκα και στο Δικταίο, που υπολείπονται κατά πολύ της αύξησης που μπαίνει στο εισιτήριο της Κνωσού (από 15 ευρώ σε 20), το υπουργείο ενδεχομένως να λαμβάνει υπ’όψιν του τα κοστοβόρα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν τόσο στη Σπιναλόγκα (μελέτη και εφαρμογή της φωταγώγησης του νησιού, μονάδα βιολογικού, εσωτερικά δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, Μουσείο Σπιναλόγκας, αναστήλωση και αξιοποίηση κτιρίων εντός του φρουρίου, κατασκευή προβλήτας πρόσδεσης ημεροπλοίων κλπ).

Η πρόταση για αύξηση τιμών

Το υπουργείο έκανε αποδεκτή τη νέα τιμολογιακή πολιτική για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, για την οποία είχε γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού εξήγησε τους λόγους της αναθεώρησης, αλλά και την περίοδο που θα ισχύσουν οι αλλαγές.

Μεταξύ άλλων καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση, που ίσχυε κατά την θερινή και χειμερινή περίοδο και θα εφαρμοστεί ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, είναι επιβεβλημένη με βάση τα δεδομένα της αυξανόμενης επισκεψιμότητας των τελευταίων 2 ετών, της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 28 χώρους – έως σήμερα – με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και το γεγονός ότι οι ισχύουσες τιμές, αναθεωρημένες από 5ετίας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η πρόταση της νέας τιμολογιακής πολιτικής βασίζεται σε ειδική μελέτη, την οποία ανέθεσε ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Στο Λασίθι

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, από 4 (μειωμένο 2) που ίσχυε πριν το κλείσιμο για την ανακαίνιση) σε 6 ευρώ φέτος και σε 10 ευρώ από το 2025, Σπιναλόγκα από 8 (4 μειωμένο) σε 20 ευρώ,
  • Αρχαιολογικός χώρος Λατούς από 3 (μειωμένο 2) σε 5 ευρώ,
  • ανάκτορο Ζάκρου από 6 (μειωμένο 3) σε 10 ευρώ,
  • αρχαιολογικός χώρος Γουρνιών από 3 (μειωμένο 2) σε 5 ευρώ,
  • Αρχαιολογικός Χώρος Ιτάνου από 3 (μειωμένο 2) [δεν αναφέρεται στη νέα απόφαση],
  • αρχαιολογικός χώρος Παλαικάστρου από 3 (μειωμένο 2) σε 5 ευρώ,
  • Δικταίο Αντρο – Ψυχρό από 6 (μειωμένο 3) σε 15 ευρώ,
  • αρχαιολογικός χώρος Πετρά από 3 (μειωμένο 2) σε 5 ευρώ,
  • Καζάρμα Σητείας από 3 (μειωμένο 2) σε 5 ευρώ,
  • Μινωικός οικισμός νησίδας Μόχλου από 3 (μειωμένο 2) [δεν αναφέρεται στη νέα απόφαση],
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας από 3 (μειωμένο 2) σε 5 ευρώ,
  • Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας από 3 (μειωμένο 2) σε 5 ευρώ,
  • Ναός Παναγίας Κεράς από 3 (μειωμένο 2) σε 5 ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ