Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα βασικά σημεία της έκθεσης Λέτα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας


Οι τέσσερις τομείς – «κλειδιά» στην έκθεση του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, για το μέλλον της ενιαίας αγοράς στην Ευρωζώνη.

Προσερχόμενος στα γραφεία της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως «στη Σύνοδο, θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Αναφερόμενος στην έκθεση του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, για το μέλλον της ενιαίας αγοράς στην Ευρωζώνη, γνωστοποίησε ότι αυτός ο τομέας θα συζητηθεί αύριο (18/04).

Οι τέσσερις τομείς – «κλειδιά»

  • Δημιουργία αγοράς επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture Capital)

Προβλέπει απλοποίηση και ενοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την εδραίωση μίας ισχυρής αγοράς venture capital στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρειάζονται ευκολότερη πρόσβαση για την χρηματοδότηση άνω των 50 εκατ. ευρώ χωρίς πλέον να στηρίζονται στην αμερικανική αγορά. Η έκκληση Λέτα για ισχυροποίηση των αγορών κεφαλαίου σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εκροές ευρωπαϊκών επενδύσεων προς τρίτες χώρες.

  • Βελτιστοποίηση των κανονισμών της Ένωσης για την ενίσχυση της οικονομίας δεδομένων

Αυτό προϋποθέτει μία ενιαία αρχή στο πλαίσιο του νόμου περί δεδομένων και ενίσχυση του συντονισμού. Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, προβλέπει την καθιέρωση ενιαίων προτύπων αναφοράς και τη δημιουργία μίας κεντρικής διακυβέρνησης για τη βελτιστοποίηση της τεχνογνωσίας στον κυβερνοχώρο.

  • Διευκόλυνση των επενδύσεων στην Ψηφιακή Ανθεκτικότητα

Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία για την προστασία της ασφάλειας και των υποδομών ζωτικής σημασίας της Ευρώπης. Ζητείται επέκταση του στόχου ψηφιακής χρηματοδότησης 25%, ώστε να συμπεριλάβει όλους τους τομείς του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, όπως η Γεωργία και η Άμυνα. Επίσης, θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα και να προωθηθούν άμεσες επενδύσεις σε κρίσιμες τεχνολογίες.

  • Επανεξέταση της διακυβέρνησης

Η έκθεση προβλέπει τον διορισμό ενός Επιτρόπου για να μειώσει τα διοικητικά βάρη της Ένωσης κατά 50% και να άρει τους φραγμούς στο διασυνοριακό εμπόριο, με στόχο το 30% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμμετέχουν στο διασυνοριακό εμπόριο. Προβλέπει, επιπλέον, εξασφάλιση ισχυρής πολιτικής ηγεσίας για την ενιαία αγορά, εστιάζοντας στην αποτελεσματική εφαρμογή έναντι της νέας νομοθεσίας και μειώνοντας περαιτέρω τον ρυθμιστικό φόρτο.

Στην έκθεση, ο Ενρίκο Λέτα προτείνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ευρύτερη χρήση της κοινοτικής νομοθεσίας την οποία οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν, παρά να αναγκάζονται να κάνουν αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Προτείνει, ακόμη, έναν Ευρωπαϊκό Κώδικα Επιχειρηματικού Δικαίου για τον εξορθολογισμό της διοίκησης για τις εταιρείες.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ανέφερε ότι θέλει, επίσης, να βασισθεί στο μοντέλο Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που συνδυάζει εθνικές επιδοτήσεις για την ενίσχυση των βασικών τεχνολογιών και ένα Μηχανισμό Αλληλεγγύης Διεύρυνσης για να διευκολύνει την ομαλή είσοδο στην Ένωση για νέα μέλη.

Για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση όλων των νέων στόχων, θα χρειασθεί μία κοινή αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών –μία Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων– που θα διοχετεύει τις αποταμιεύσεις των πολιτών των κρατών – μελών για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Αμυντικά ομόλογα

Η έκθεση εστιάζει στην ενσωμάτωση των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και χρηματοδότησης με έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη προόδου σε κάθε τομέα έως το 2029. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να επιτραπούν περισσότερες συμφωνίες, κάτι το οποίο έχει ζητηθεί επανειλημμένως από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Τα χρήματα που θα δαπανήσει η Ένωση για να βελτιώσει την ασφάλεια, θα πρέπει να στηρίξουν «θέσεις εργασίας και βιομηχανίες στην Ευρώπη», σύμφωνα με την έκθεση. Ένας από τους συμβούλους του Λέτα επεσήμανε ότι υποστηρίζει τα αμυντικά ομόλογα, τα οποία ήδη προωθούνται από τον επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν και την Πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται η δημιουργία νέου Ταμείου

Τέλος, ο Ενρίκο Λέτα προτείνει ένα νέο χρηματοδοτικό «εργαλείο», ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για τη Διεύρυνση, «εξοπλισμένο με τους οικονομικούς πόρους για τη διαχείριση των εξωτερικών παραγόντων και τη διευκόλυνση μίας ομαλής διαδικασίας διεύρυνσης, θα μπορούσε να αποτελέσει ζωτικό εργαλείο για τη στήριξη της διαδικασίας».

Δεδομένου ότι ορισμένοι τομείς και κράτη – μέλη είναι πιθανό να είναι περισσότερο εκτεθειμένα από άλλα στους μελλοντικούς γύρους προσχώρησης στην Ένωση, «ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό μέσο θα πρέπει να εξετασθεί για να στηρίξει και να αντισταθμίσει αυτές τις ανισορροπίες».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ